Ortopédcipő-maffia: két orvost fogtak el Győrben, egy quadot is lefoglaltak a rendőrök

2023. március 06. – 10:37

Másolás

Vágólapra másolva

Győrben fogtak el két orvost, egy cégvezetőt és egy alkalmazottat a rendőrök abban a csalási ügyben, amelyben a gyanú szerint orvosok és cégvezetők ortopéd cipők felírásával trükköztek, hogy az utánuk járó állami támogatásokat felvegyék. A rendőrség hétfői közleménye szerint három férfit és egy nőt fogtak el, közülük egy szegedi orvost letartóztatott a bíróság, a többiek szabadlábon védekeznek.

A rendőrök egyszerre összesen tíz helyszínen hajtottak végre kutatásokat, ezek során fogták el a szegedi és a nyíregyházi orvost, egy budapesti cég ügyvezetőjét és alkalmazottját, akik mindketten baranyai lakosok. A rendőrök összesen 24 adathordozót – mobiltelefonokat, laptopokat –, rengeteg iratot, 400 gigabájtnyi lementett adatot foglaltak le, a cég ügyvezetőjétől pedig egy quadot, egy autót, egy motort és egy rakodógépet is.

A gyanú szerint a gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó vállalkozás a jogosulatlanul felírt közel háromezer darab gyógycipő után több mint 162 millió forintot igényelt vissza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK). Ebből 930 cipőhöz a fiktív tartalmú vényeket a szegedi orvos írta fel, és ezzel közel 50 millió forinthoz segítette hozzá a céget.

Az ortopédcipő-maffia ügyén az országban több mint hetven nyomozó dolgozik, több megyében is külön nyomozócsoport alakult miatta. Ahogy arról korábban írtunk, a rendőrség bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint többrendbeli személyes adattal visszaéléssel és magánokirat felhasználása miatt nyomoz. A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott pácienseknek a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá, vagy sem, majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

A gyártó cipőnként 50 ezer forint támogatást igényelt a NEAK-tól, ami így összesen több mint 22 millió forintot utalt ki a cégnek. A rendőrség korábbi közleménye szerint az eddig feltárt, jogosulatlanul visszaigényelt összeg eléri a kétszázmillió forintot.

Február elején egy nagyobb razzia során 17 embert fogtak el az ügyben, nem sokkal később pedig egzotikus vakációzásból és síelésből hazatérve vettek őrizetbe két szegedi orvost.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!