Egzotikus vakációzásból és síelésből hazatérve vettek őrizetbe két szegedi orvost, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az ortodopédcipő-maffia tagjai

2023. február 8. – 08:34

Másolás

Vágólapra másolva

A hétvégén két szegedi orvost vett őrizetbe a rendőrség, mindkettőjüket azzal gyanúsítják, hogy ahhoz a bűnszervezethez tartoznak, amelyik gyógyászati segédeszközök után járó állami támogatásokat vett fel jogosulatlanul – írja a Police.hu.

Egyikük éppen az „egzotikus nyaralása” után érkezett haza, a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren fogták el. A másik orvost pedig síeléséből hazatérve a lakásán várták a rendőrök.

A két férfit gyanúsítottként hallgatták ki, majd mindkettőjüket bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték a letartóztatásukat.

A náluk tartott kutatások során informatikai eszközöket, illetve különböző dokumentumokat foglaltak le. Lefoglalták nagyértékű autóikat, valamint ingatlanjaikat, és zárolták folyószámláikat is, összesen 100 millió forint értékben.

Ahogy arról korábban írtunk, a rendőrség bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, valamint többrendbeli személyes adattal visszaéléssel és magánokirat felhasználása miatt nyomoz. A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá, vagy sem, majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

Az egyik, korábban letartóztatott orvos például két éve összesen 454 darab ortopéd eszközt írt fel, jellemzően gyógycipőket és párosával a nagyobb haszon miatt. Az orvosi vényeken szereplő betegek nem is tudták, hogy a cipők gyógyászati segédeszközök, mivel nem is találkoztak az orvossal, de akadt olyan beteg is, akinek adataival többször is visszaéltek. A gyártó cipőnként 50 ezer forint támogatást igényelt a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), ami így összesen több mint 22 millió forintot utalt ki a cégnek. A rendőrség korábbi közleménye szerint az eddig feltárt, jogosulatlanul visszaigényelt összeg eléri a kétszázmillió forintot.

Az ortopéd orvosok által felírt vényeken így a gyógycipőkön túl szerepeltek még gerincortézisek, és ahhoz tartozó különböző járássegítő alkatrészek, illetve csuklóortézisek és térdortézisek is, mely eszközök mindegyikének a rögzítés, a támasztás és a tehermentesítés a funkciója.

„A szervezetben mindenkinek megvolt a maga szerepe. Az orvosok írták fel a vényeket, többségében olyan emberek adatait felhasználva, akik erről mit sem sejtettek. A beteglistákat – amiket általában különböző szociális intézményektől és idősek otthonától szereztek be – a cégek alkalmazottai küldték el nekik. Majd az ortopéd orvosok érdemi vizsgálat nélkül írták fel a recepteket, rajta a különböző gyógyászati segédeszközökkel. A cégek ezeket a termékeket ugyan legyártották, de többségében nem megfelelő minőségben, és a vényeket benyújtva igényelték vissza a NEAK-tól az állami támogatások összegét. Olyan eset is számtalanszor elfordult, hogy egy páciens nevére mind a két lábra felírták a gyógycipőt, pedig az általában csak egy lábra lett volna indokolt. Vagy a beteg valóban használt korábban valamilyen gyógyeszközt, s azt mindenféle kontroll és vizsgálat nélkül ismét felírták neki, bár az eszközt volt, hogy meg sem kapta. Az önrész befizetésétől – mely ezen ortopédiai termékek kiváltásánál kötelezően a betegeket terhelte volna –, szinte minden esetben eltekintettek a cégek. A hangsúly azon volt, hogy társadalombiztosítási azonosító jellel, vagyis TAJ számmal rendelkező emberek szerepeljenek a vényeken, függetlenül attól, hogy szükségük van-e gyógyeszközre vagy sem” – áll a rendőrség közleményében.

Fotó: Police.hu
Fotó: Police.hu

Az ügynek eddig – a hétvégén őrizetbe vett orvosokkal együtt – már 28 gyanúsítottja van. Február elején 17 embert, köztük hat orvost, nyolc cégvezetőt és három alkalmazottat fogtak el a Nemzeti Nyomozó Iroda rendőrei. A gyanúsítottak közül 14-en vannak letartóztatásban.

A büntetőeljárások mind a KR NNI-nél, mind több vármegyei rendőr-főkapitányságnál tovább folytatódnak, így a jövőben újabb elfogások és gyanúsítások várhatók – írja a rendőrség.

A Telex szegedi tudósítója pár napja írt részletesen arról, hogy a gyógyászatisegédeszköz-ellátás olyan évtizedes gondokkal küszködik, amelyek a betegeket, a gyártókat és a forgalmazókat is egyaránt sújtják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!