Szociális Munkások Egyesülete: Az újpesti gyermekotthon molesztálási ügye rendszerszintű problémákra mutat rá

2023. február 22. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

Lezárta a Szociális Munkások Magyarországi Egyesülete (SzMME) az újpesti önkormányzat kezelésében álló Aranyhíd Gyermekek Átmeneti Otthonában történt gyermekmolesztálási ügyről folytatott vizsgálatát.

Az egyesület munkatársainak szakmai véleményét az otthon elbocsátott szakmai vezetője, Becker Zita juttatta le szerkesztőségünkhöz.

Az Aranyhíd ügye januárban pattant ki. A gyanú szerint az intézményben többen és rendszeresen molesztálhattak egy ötéves kislányt, a rendőrség pedig nyomozást indított. Trippon Norbert újpesti alpolgármester nyilvánosan lemondásra szólította fel Beckert, bár nem világos, hogy a kislányt az intézményen belül vagy kívül érte az erőszak, ugyanis az Aranyhíd nem zárt intézmény, onnan a gyerekek kimehetnek a családjukhoz.

Az SzMME rekonstrukciója szerint a kislányt a testvérei molesztálták, és ezt egy másik gyerek jelezte az egyik nevelőnek, aki értesítette a szakmai vezetőt. A gyereket elkülönítették, másnap pedig értesítették az intézményvezetőt, a rendőrséget és a gyermekjóléti szolgálatot, majd a polgármestert is.

Az ügy miatt belső vizsgálat indult, Beckert pedig írásban is rögzített szóbeli figyelmeztetésben részesítették. De miután a történtekről Nagy István, a Fidesz–KDNP helyi frakcióvezetője és a DK-s Trippon is írt a Facebookon, a fenntartó újabb vizsgálatot indított, jegyzői elrendelésre. A dolgozók levélben fordultak a polgármesterhez az otthonvezető ellenében, Beckert pedig elbocsátották.

Az SzMME a vizsgálata alapján többek között arra jutott, hogy az intézmény szervezeti kultúrájával jelentős problémák lehetnek. A dolgozók állandó fluktuációja és a Becker ellen írt levelük is szervezeti gondokra utal. Emellett az intézményen belüli kommunikáció nem írásban, az előírtak szerint folyt, ami nehezítette a dokumentációt.

Ugyanakkor az egyesület szerint aggályos, hogy a fenntartói és belső vizsgálatok kizárólag az otthonvezető felelősségét vizsgálták, egyetlen más szereplőre nézve sem állapított meg mulasztást és jogkövetkezményt, holott az eset ennél jóval komplexebb képet mutat.

Az egyesület nem tartja megfelelőnek az otthonvezető terhelését sem, mivel a szakmai vezetőnek gyakorlatilag folyamatosan elérhetőnek kell lennie, és felelősség terheli a távollétében történtek miatt is. „Ez sem szakmailag, sem
munkajogilag nem elfogadható” – írják.

Mindezek mellett az egyesület azt is kifogásolta, hogy a fenntartó nem kezelte jól a médiavisszhangot, nem rendelt el időben hírzárlatot. Emellett pedig rendkívül aggályosnak tartja, hogy az önkormányzati politika szereplői politikusi minőségben, szociális és gyermekvédelmi tapasztalat és szakmai ismeretek hiányában tettek kijelentéseket a médiában a belső vizsgálatok lezárása előtt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!