Tényleg brutálisan sikeres a kormány családpolitikája?

2023. február 20. – 18:33

Tényleg brutálisan sikeres a kormány családpolitikája?
Anyakönyvvezetők egy esküvőn Nyíregyházán 2018-ban – Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese nemrégen a Facebook-oldalára írta ki, hogy 2010-ben 35 ezer házasságkötés volt Magyarországon, míg 2022-ben 64 ezer. Ez így önmagában igaz is, és ebből úgy is tűnhet, hogy a kormány családpolitikája hatásos, hiszen 12 év alatt közel a duplájára nőtt a házasságkötések száma. Azonban ha csak picit is a számok mögé nézünk, nem ennyire fekete-fehér a helyzet: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján

2021 szeptembere és 2022 augusztusa között már 8,1 százalékkal kevesebb pár kötött házasságot, mint az azt megelőző egy évben.

Tavaly augusztusban különösen látványos volt a visszaesés: 14 százalékkal kevesebben házasodtak össze, mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban.

Harrach valószínűleg nem véletlenül most írt a házasságkötésekről, hiszen éppen vasárnap ért véget a „Házasság hete” nevű eseménysorozat. A kormánynak különösen fontos, hogyan alakulnak a demográfiai adatok itthon. Nagy hangsúlyt fektetnek a családvédelmi intézkedéseikre, amikkel a születések és a házasságkötések számát szeretnék növelni. A kormány a házasságkötések számának növelésétől a gyerekszületések ösztönzését várja, ezért lehet az, hogy a legtöbb kormányzati családtámogatás igénybevételének feltétele a házasságkötés.

Mielőtt azonban közelebbről is megvizsgálnánk, miért nem fekete és fehér a házasságkötési statisztikák összege, érdemes tisztázni, mi az a „Házasság hete”, ami miatt ismét terítéken volt ez a téma. A Házasság hetét Magyarországon 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek összefogásával. Ez az esemény idén február 12. és 19. között volt. Maga a kezdeményezés Angliából indult el több mint húsz éve. A lényege, hogy Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet – olvasható a Házasság Hete Szervezőbizottság írásaiban.

Istvánnal mi 21 éve kapaszkodunk együtt a szeretetbe

A Házasság hetéről nemcsak az egyház és a civilek, hanem a kormány is rendszeresen megemlékezik, sőt, Novák Katalin köztársasági elnök – ahogy korábban, családügyi államtitkárként, úgy idén már államfőként – egy személyes hangvételű Facebook-posztban hívta fel rá a figyelmet: „Kezdődik a Házasság Hete, amelynek jelmondata: Szeretetbe kapaszkodva. Istvánnal mi 21 éve kapaszkodunk együtt a szeretetbe.”

A köztársasági elnök korábban családokért felelős tárca nélküli miniszter volt, emiatt rendszeresen osztott meg statisztikákat a házasságkötések alakulásáról, ezzel erősítve azt a képet, miszerint a kormány családpolitikája sikeres. Két éve januárban azt mondta: a jelenlegi eredmények szerint az elmúlt tíz év „családbarát kormányzása” képes lehetett arra, hogy megfordítsa a kedvezőtlen demográfiai tendenciákat. Novák akkor úgy fogalmazott, hogy majdnem negyven éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint akkoriban, ráadásul a házasságok ekkor szerinte már „stabilabbak, tartósabbak”, a válások száma ugyanis 60 éves mélypontra süllyedt.

Az alábbi grafikon a válások és a házasságkötések számát mutatja ezer lakosra nézve 1950-től kezdve: ha a Novák által mondott negyven évvel ezelőtti, 1980-as adatokat vesszük alapul, akkor ezer lakosra 7,5 házasságkötés jutott, azóta viszont ez az arány csökkent. Aztán 2021-ben ismét közelített az 1980-as számhoz: 7,4 volt. Tehát valóban igaz, hogy majdnem negyven éve nem volt olyan magas a házasságkötések száma, mint két éve.

A házasságkötések száma önmagában persze fontos mutató, de a teljes képhez a rendelkezésre álló időszakban érdemes hozzávenni a válások számának alakulását is. 1951-ben ezer főre vetítve 1,2 válás jutott, 2021-ben 1,9. Azért csak a 2021-es adatokkal tudjuk összehasonlítani a korábbi számokat, mert a tavalyi év válási statisztikáit még nem ismerjük. Ezek alapján tehát 2021-ben többen váltak el, mint 70 évvel ezelőtt.

Ez persze még nem jelenti azt, hogy Novák Katalinnak ne lett volna igaza, mikor 2021-ben azt mondta: a válások száma 60 éves mélypontra süllyedt. Ha az 1960-as adatokat nézzük, akkor 1,7 válás jutott ezer lakosra, 2021-ben viszont már 1,9. Ez alapján tehát gyakoribb volt a válás 2021-ben, mint 60 évvel korábban. De mivel Novák két éve januárban beszélt a statisztikákról, valószínű, hogy még a 2020-as számokat nézte. 2020-ban pedig a válások száma valóban 60 éves (sőt egész pontosan 62 éves ) mélyponton volt: ezer lakosra mindössze 1,5 válás jutott a Covid-járvány időszakában.

2010-től a válások száma csökkent, aztán 2021-ben növekedett

Érdemes külön is megnézni a 2010-től mért adatokat. A kormány családpolitikája ezek alapján valóban sikeresnek tűnik, hiszen a 2010-es kormányváltástól a válások száma egészen 2020-ig csökkenő tendenciát mutatott, de aztán, ahogy már írtuk, 2021-ben ezer lakosra vetítve 1,5-ről 1,9-re nőtt. Hasonló tendencia figyelhető meg a házasságkötések számában is, csak fordítva:

2010-től egyre többen házasodtak össze, viszont 2022-ben nagyot esett a házasságkötések száma.

Ehhez hozzá kell tenni, hogy a házasságkötések száma 1975-től csökkenő tendenciát mutatott egészen a 2010-es évek közepéig.

Egyelőre nem egyértelmű, hogy mi okozta a tavalyi negatív változást, de az már korábban felmerült, hogy nem feltétlenül a házasodási kedv visszaesése állhat az alacsonyabb számok hátterében: 2020-ban kevesebb esküvő jutott ezer lakosra, mint 2021-ben, de ennek az lehetett az oka, hogy 2021 nyarán rengeteg, a koronavírus-járvány miatt korábban elmaradt esküvőt pótoltak be. Mindez ugyanakkor még midig nem indokolja a tavalyi alacsony adatokat, szakértők szerint 2022-ben inkább az esküvők drágulása, a bizonytalan gazdasági helyzet befolyásolhatta a házasodni készülőket.

Jöjjön még egy statisztika a 2010 utáni időszak elemzéséhez: a köztársasági elnök tavaly augusztus végi, vatikáni útján azt mondta: büszke rá, hogy Magyarországon kétszeresére nőtt a házasságkötések száma. Ehhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember végén közzétett tájékoztatója szerint az elmúlt évben valójában csökkent a házasságkötések száma.

A valóság és a politikai kommunikáció közötti eltérés onnan ered, hogy itt sem mindegy, melyik időszakokat vizsgáljuk. A KSH-nál 2021 szeptembere és 2022 augusztusa közötti időszakot vizsgálták. Novák Katalin viszont valószínűleg az elmúlt 12 év adatait nézte, és ez alapján 2009 és 2021 között az évente kötött házasságok száma valóban szinte megduplázódott: 36 730-ról 72 030-ra emelkedett.

2022-ben májusban kötötték a legtöbb házasságot

Miután megnéztük a több tíz évvel ezelőtti és a 2010 utáni adatokat, érdemes közelebbről is megvizsgálni az elmúlt évek statisztikáit.

A köztársasági elnök augusztusban azt is kiemelte, hogy

vissza kell utasítani a hagyományos családok felbomlasztását célul kitűző, káros ideológiát.

Noha azt nem tudni, valójában kire és mire gondolt Novák Katalin, a kijelentés annyiban nem meglepő, hogy egy jobboldali keresztény-konzervatív értékrendet hirdető kormánynak a hagyományos családmodell a követendő. Az elmúlt években ugyanakkor a családmodellek sokkal rugalmasabbak lettek: így az egyszülős háztartások, a mozaikcsaládok, az örökbefogadó családok is egyre elterjedtebbek lettek.

Az alábbi ábrán az látható, hogy 2018 és 2022 között hogyan alakult a házasságkötések száma havonta ezer lakosra nézve. Itt meg kell jegyezni, hogy ősztől és különösen a téli hónapokban sokkal alacsonyabb a házasságkötések száma, ez nemcsak tavaly volt így, hanem általános jelenség minden évben. Ez azért lehet, mert a legtöbben inkább tavasszal és nyáron házasodnak, amikor jó idő van és kinti rendezvényt lehet tartani. Éppen ezért érdemes két év azonos időszakát összehasonlítani, hogy megbízhatóbb eredményeket kapjunk.

Ezek alapján 2022-ben egyetlen hónap volt, amikor több házasságkötést kötöttek, mint 2018, 2019, 2020 és 2021 azonos időszakában: ez a május volt, ezer főre ekkor 8,8 házasság jutott. Tavaly januárban, februárban és márciusban is kevesebben házasodtak ugyanakkor össze, mint 2021 és 2020 azonos időszakában. Az elmúlt négy év azonos hónapjához viszonyítva tavaly augusztusban kötötték a legkevesebb házasságot, 9,7-et ezer főre viszonyítva. És egészen decemberig csak a 2018-as adatokat tudta meghaladni a házasságkötések száma.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!