Fact-check: Novák Katalin nem tévedett, a házasságkötési kedv csökkenése új tendencia

2022. október 3. – 16:26

frissítve

Fact-check: Novák Katalin nem tévedett, a házasságkötési kedv csökkenése új tendencia
Fotó: Balázs Attila / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Novák Katalin köztársasági elnök augusztus végi, vatikáni útján azt mondta, hogy büszke rá, hogy Magyarországon kétszeresére nőtt a házasságkötések száma, miközben az abortuszoké a felére csökkent. Ehhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szeptember végén közzétett gyorstájékoztatója szerint az elmúlt egy évben csökkent a házasságkötések száma.

Vajon ki téved/hazudik? A köztársasági elnök vagy a KSH? A válasz az, hogy egyikőjük sem, csak megint arról van szó, hogy a számok kontextustól függően egész más dolgokat tudnak alátámasztani – ahogy a közelmúltban például a gyerekek többlethalálozásánál is láthattuk.

Az eltérés onnan ered, hogy nem mindegy, melyik időszakokat vizsgáljuk. A KSH-s közlés egyértelmű, a 2021 szeptembere és 2022 augusztusa közötti időszakot vizsgálták. Novák viszont nem hivatalos adatközlést hajtott végre, hanem a pápával beszélgetett, így talán nem meglepő, hogy nem ment túl komoly részletekbe és ecsetelte a módszertanát.

Ettől függetlenül mégis használható konkrétumokat adott meg: kétszer annyian házasodnak, fele annyi az abortusz. Ebből kiindulva visszakereshetjük, hogy az adatok alapján ez lehetséges-e. Mivel Novák fideszes politikusként többek között családügyi miniszter is volt, logikus az elmúlt 12 évet vizsgálni. És igen, azonnal látható, hogy 2009 és 2021 között az évente kötött házasságok száma gyakorlatilag megduplázódott (36 730-ról 72 030-ra emelkedett), az évente végrehajtott abortuszoké pedig megfeleződött (43 181-ről 21 907-re).

Ahogy korábban írtuk, a Fidesz családpolitikája ugyan nem minden esetben telitalálat, a házasságkötési kedv megugrása az egyik sikerének tekinthető – arról nem is beszélve, hogy a válások száma 2020-ig folyamatosan csökkent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!