Egy friss közvélemény-kutatás szerint a debreceniek 64 százaléka nem akarja az akkugyárat

2023. február 10. – 17:28

Másolás

Vágólapra másolva

A csütörtöki demonstráció után egy friss közvélemény-kutatás alapján is nagyon úgy tűnik, hogy a debreceniek még mindig nem szeretnék, hogy a világ legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai CATL üzemet építsen a városban. A 21 Kutatóközpont friss kutatása szerint a megkérdezettek 64 százaléka elutasítja a beruházást, és csak 19 százalékuk támogatja azt.

A kutatás szerint ugyanez volt a megoszlás akkor is, amikor arról kellett dönteniük a válaszadóknak, hogy a káros vagy az előnyös hatásai lennének erősebbek a gyárnak, a fennmaradó 17 százalék pedig nem tudott dönteni a kérdésben. A kutatásról kiadott közlemény alapján a vélemények pártpreferencia szerint erősen eltérőek: az ellenzéki szavazók, a bizonytalanok és a Mi Hazánk hívei mindössze 2, illetve 4 százalékban támogatják és 88, illetve 78 százalékban ellenzik a beruházást. A kormánypártiak viszont megosztottabbak,

62 százalékuk támogatja, 23 százalékuk viszont bizonytalan a kérdésben, 16 százalékuk pedig ellenzi a gyár építését.

Az eredmények alapján a válaszadók ellenérzései leginkább környezetvédelmi okokból fakadnak. Az összes válaszadó közel fele szerint a gyár megépítésének kérdésében a legfontosabb szempont a környezetszennyezés, 12 százalékuk a vízkészletek elhasználását, 11 százalékuk pedig a lakosság megkérdezésének hiányát kifogásolta. A pozitív szempontoknál 10 százalékuk azt emelte ki, hogy sok új munkahelyet teremtene a beruházás – a kormány korábban 9000 új munkahelyről beszélt –, 8 százalék pedig a gazdasági fellendülést.

Utóbbi kettőt főleg kormánypárti szavazók említették, de még közülük is sokan a zöld szempontok valamelyikét tekintették legfontosabbnak, az ellenzékiek, a párt nélküliek és a Mi Hazánk szavazói pedig elsősorban a környezetszennyezés, illetve a vízkészlet miatt aggódnak. Az ellenzékiek közül emellett minden ötödik válaszadó a lakossági megkérdezés hiányát említette, a helyi népszavazás kiírásában pedig még a gyár elutasításánál is nagyobb az egyetértés, ezt a megkérdezettek 73 százaléka támogatná. A kormánypártiaknál itt is nagyobb a megosztottság, 46 százalékuk
ellenzi a népszavazás kiírását, 45 százalékuk viszont támogatja.

A 21 Kutatóközpont reprezentatív közvélemény-kutatása január 28-a és február 1-je között, hibrid (telefonos és online) adatfelvétellel készült 1000 fő megkérdezésével Debrecenben az akkumulátorgyárral kapcsolatban. Az eredmények reprezentatívak nemre, korra és végzettségre a debreceni lakosok körében, a hibahatár +-3%.

Magyarország kormánya azt célozza meg, hogy az ország akkumulátor nagyhatalommá váljon, addig az ellenzéki pártok többsége szerint az üzemekre kinézett települések lakói elutasítják ezt a tervet. Debrecenben is már több tüntetés feszült és botrányos egyeztetés, közmeghallgatás zajlott az ügyben. Az akkugyár ellen a legtöbbször felhozott érv, hogy rengeteg termőföldet felemészt a területe, rengeteg ivóvizet használ, és sokan félnek a várható környezetszennyezéstől is. A gyárak létesítése mellett azzal szoktak érvelni, hogy hamarosan lejár a belső égésű motorok ideje, és óriási igény lesz akkumulátorokra, így nemzetgazdaságilag is fontos ágazatról beszélünk, és a zöld átmenetet is elősegítheti.

Az akkumulátorügy a politikában is gyors karriert futott be, szinte minden ellenzéki párt ráugrott, az LMP mellett a Momentum és a Mi Hazánk is népszavazást kezdeményezett, míg a kormánypártoknál idegen érdekek képviselőinek tüntetik fel azokat, akik ellenzik az akkumulátorgyárakat. Szijjártó Péter külügyminiszter mellett nem meglepő módon ugyanezt vallják a kormánypropagandát toló Megafon influenszerei is. Hogy miért fontos az Orbán-kormánynak, hogy akkugyártó nagyhatalom legyünk, és hogy mik az iparág mozgatórugói az európai és világgazdaságban, arról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!