Kicsi, de dühös tömeg skandálta Debrecenben az akkugyár elleni tüntetésen, hogy: Nem hagyjuk!

2023. február 9. – 18:52

Kicsi, de dühös tömeg skandálta Debrecenben az akkugyár elleni tüntetésen, hogy: Nem hagyjuk!
Több százan gyűltek össze Debrecenben az LMP tüntetésén – Fotó: Halász Júlia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön este több százan gyűltek össze Debrecenben a Csapó utcában az LMP kezdeményezésére, hogy az ott létesítendő kínai akkumulátorgyár ellen tüntessenek.

A helyszínen lévő tudósítónk azt jelentette, hogy hangos, dühös tömeg gyűlt össze, és az egyik leggyakoribb skandálás, a Nem hagyjuk!

A tüntetésen beszédet mondott Keresztes László Lóránt, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke, aki arról beszélt, hogy az akkumulátorgyárak létesítése elleni küzdelem, közös nemzeti ügy.

A nemzeti ügy voltát egy országos népszavazás kiírásával is megerősítenék. Ehhez el is kezdték már az aláírásokat gyűjteni, és Debrecenben már olyan hírek terjedtek, hogy olyan sokan írtak alá, hogy helyben elfogytak az aláírási ívek.

A tüntetők az eseményre várták, Debrecen polgármesterét, Papp Lászlót, és a Hajdú-Bihar vármegyei főispánt is, Rácz Róbertet is, de mindketten távol maradtak. Erre a tömeg hangos fújolással reagált.

A tüntetés előtt a Debreceniek az akkumulátorgyár ellen csapata és az aHang egy 12 ezer ember által aláírt petíciót akartak átadni a polgármesternek, de azt végül Szekeres Antal jegyző vette át. A helyiek szerették volna azt is megtudni, hogy mikor fogadja Papp a civileket, hogy egyeztessenek az akkumulátorgyárról.

Az LMP Hajdú-Bihar vármegye elnöke is felszólalt a tüntetésen – Fotó: Halász Júlia / Telex
Az LMP Hajdú-Bihar vármegye elnöke is felszólalt a tüntetésen – Fotó: Halász Júlia / Telex

Míg Magyarország kormánya azt célozza meg, hogy az ország akkumulátor nagyhatalommá váljon, addig az ellenzéki pártok többsége az üzemekre kinézett települések lakói elutasítják ezt a tervet. Debrecenben is már több tüntetés feszült és botrányos egyeztetés, közmeghallgatás zajlott az ügyben.

A kínai CATL által tervezett akkugyár ellen a legtöbbször felhozott érv, hogy rengeteg termőföldet felemészt a területe, rengeteg, a jelenlegi kapacitásoknál is több ivóvizet használ, és sokan félnek a várható környezetszennyezéstől is. A gyárak létesítése mellett érvelők pedig azt hozzák fel általában, hogy hamarosan lejár a belső égésű motorok ideje, és óriási igény lesz akkumulátorokra, így nemzetgazdaságilag is fontos ágazatról beszélünk, és a zöld átmenetet is elősegítheti.

Az akkumulátorügy a politikában is gyors karriert futott be, szinte minden ellenzéki párt ráugrott, az LMP mellett a Momentum és a Mi Hazánk is népszavazást kezdeményezett, míg a kormánypártoknál idegen érdekek képviselőinek tüntetik fel azokat, akik ellenzik az akkumulátorgyárakat. Szijjártó Péter külügyminiszter mellett nem meglepő módon ugyanezt vallják a kormánypropagandát toló Megafon influenszerei is.

Hogy miért fontos az Orbán-kormánynak, hogy akkugyártó nagyhatalom legyünk, és hogy mik az iparág mozgatórugói az európai és világgazdaságban, arról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!