Korábban jött, erősen indult és további vírusok nehezítik az influenzát

2022. december 21. – 14:53

Másolás

Vágólapra másolva

Beigazolódott az előzetes prognózis: a nemzetközi adatoknak megfelelően az idei influenzajárvány Magyarországon is korábban jött, és az eddigi tapasztalatok szerint intenzívebb is a szokásosnál, amin nem segít, hogy két másik vírussal, a RSV-vel és a Coviddal egy időben jelentkezik a járványhelyzet, ún. tridémiás időszakot kialakítva így. A PTE Virológiai Intézet sajtóközleménye szerint a hosszabb téli szünetet követő iskola-újraindulás előtt különösen fontos, hogy gondoskodjunk a legnagyobb kockázatnak kitett csoportok maximális védelméről, idetartozik a megnövelt szintű higiénia és a vakcinázás is.

Az influenza felfutásának sebessége jól látszik a Nemzeti Népegészségügyi Központ legutóbbi tájékoztatójából, amely szerint bizonyos megyékben, illetve Budapesten már a 48. héten kétszeres gyakorisággal tapasztaltak influenzaszerű megbetegedéseket az egy évvel korábbihoz képest. A következő hetekben várhatóan tovább nő a három említett légúti vírus jelenléte, egyre többen jelentkezhetnek az orvosnál influenzaszerű tünetekkel. Szintén a nemzetközi tapasztalatok utalnak rá: részben a korábbi járványkorlátozások miatt „kihagyott évek”, a gyengébb nyájimmunitás miatt, korántsem zárható ki egy, az esetszámokat és a klinikai megjelenést tekintve is súlyosabb influenzajárvány, indokolttá téve a megelőző védőoltás mielőbbi felvételét.

Mint Dr. Kemenesi Gábor víruskutató, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusa emlékeztet rá, az influenza jellegzetessége, hogy a járványt évről évre más-más vírustörzsek okozzák, így a vakcinát is minden évben újra kell gyártani. Az eddigi adatok alapján úgy tűnik, ezúttal a célzás pontos volt: sikerült eltalálni a dominánsan terjedő influenza-vírustörzseket, hozzájárulva az idei vakcina várhatóan kiemelkedő hatékonyságához. Az NNK friss adatai szerint akut légúti panaszok most főként a fiatalok, azaz a 0–14 éves gyermekek körében jelentkeznek.

A megfertőződés esélyét a következő hetekben a nagyobb ünnepi összejövetelek is jelentősen növelhetik – a rosszul szellőző, emberek által
sűrűn látogatott terekben tartózkodás, illetve a közösség mindig megemelt
járványkockázatot jelent –, igazán veszélyes időszaknak azonban a hagyományosnál
hosszabb téli szünetet követő iskolakezdés ígérkezik. A szakértők szerint ezért érdemes lehet még most oltatni: és ha tüneteink vannak, kerüljük az RSV-fertőzés szempontjából kiemelten sérülékeny 2 évesnél fiatalabb gyermekekkel, valamint a Covid-19 által veszélyeztetett 60 év felettiekkel történő érintkezést. A várandósság is kiemelt kockázat. Influenzaoltás esetében a védettség kialakulásához a vakcinázástól számítva nagyjából két hétnek kell eltelnie. A fertőzések száma jelenleg felszálló ágban van, egyelőre nem értük el a csúcspontot. Az influenza- és a koronavírus-vakcinák adhatóak egyszerre is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!