Az ATV vezérigazgatója a Baranyi-ügyről: Nem kívánunk egyetlen politikai oldal szekértolója sem lenni

2022. november 8. – 07:15

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy port kavart, hogy nemrég az ATV reggeli élő műsorában Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester nem volt hajlandó válaszolni a Pesti Srácok munkatársának, mivel fizetett propagandistákkal nem áll szóba. Az esettel kapcsolatban sokan megszólaltak már, de most a Szemléleknek adott interjújában reagált a történésekre Németh S. Szilárd, az ATV vezérigazgatója is.

Németh – aki a Hit Gyülekezete vezető lelkészének, az ATV tulajdonosának a fia – azzal kezdi, hogy a kollégái eddig is figyelembe vették, hogy ha valaki nem hajlandó mással együtt megjelenni a stúdióban, arra azonban egyáltalán nem tért ki, hogyan történhetett meg mégis, hogy a IX. kerületi polgármester előzetes tájékoztatása nélkül Kárász Róbert és Krug Emília mellett egy, a Pesti Srácok nevű, kormányhoz közel álló portál egy dolgozója állt szemben Baranyival a stúdióban. Azt viszont Németh elmondta, hogy a lehetőség itt is adott volt, de a jövőben előre jelzik majd a meghívott vendégeknek, hogy kik kérdezik őket az adásban.

„Ez egy magántelevízió, ami úgy döntött, hogy nem kíván egyetlen politikai
oldal szekértolója lenni, és ezután is arra fogunk törekedni, hogy ütközzenek az eltérő álláspontok, a nézők pedig értelmesek, és el tudják dönteni, hogy kinek hisznek, kit tartanak hitelesnek, és kit nem”

– mondta most az interjúban a vezérigazgató, majd rátérnek arra, hogy mennyire tartja kontraproduktívnak, ha egy olyan médiafelületet képvisel valamelyik kérdező, amely sorra veszíti el a sajtópereket konkrét hazugságok és valótlanságok publikálása miatt. Németh S. Szilárd válasza röviden: semennyire.

Bővebben:

„A vendég számára vitaérv tud lenni, hogy felhívja a nézők figyelmét, hogy a kérdezője milyen hitelességi deficittel rendelkezik. Ugyanakkor ha szimplán az elvesztett sajtóperek alapján kezdenénk szelektálni, nem sok orgánum jöhetne számításba. A politikai árkok pedig mélyülni fognak, ha egyre kevésbé leszünk képesek békésen megvitatni az ügyeinket egymással, aminek az eredménye egy még rosszabb hangulatú ország lesz. Ez mindannyiunk felelőssége”

– vélekedett. Németh kitérő válasza azért is érdekes, mert annak ellenére rendszeresen hívnak meg vendégeket, újságírókat és szakértőket a kormánypropagandából, hogy azok százával veszítik el a sajtópereket éppen azért, mert a közügyek megvitatása helyett valótlanságokat publikálnak. Az Átlátszó gyűjtése szerint a Fidesz médiája 400 sajtópert vesztett alig öt év alatt, a rekorder egyértelműen az Origo, és szorosan követi őket a Pesti Srácok, ahol nemrég a szíriai Aleppo bombázását próbálták úgy beállítani, mintha az ukránok kazettás bombákat dobnának Donbaszra.

A Pesti Srácok öt év alatt 59 sajtópert veszített el teljesen vagy részben, ennél többet csak az Origo tudhat magáénak a 103 elmarasztalásával. Hogy ez mennyire durva szám, jól mutatja, hogy az Átlátszó számításai szerint az összes létező független híroldal ugyanebben az időszakban (tehát öt év alatt) összesen kapott 20 elmarasztaló és 20 részben elmarasztaló ítéletet. Ehhez képest például a rágalmazásért jogerősen elítélt origós Kovács András rendszeres vendége az ATV műsorainak, ahogy a Megafon-eseményeken fotózkodó Kárász Róbert is gond nélkül kérdezhet egy Pesti Srácok-munkatárs mellett úgy, hogy közben még az ATV alkalmazottja.

Érdekesség az is, hogy pont az említett élő adást követően jelentette be Czeglédy Csaba, hogy jogerősen elítélték a Pesti Srácok két alkalmazottját az ő rágalmazása miatt. A Pesti Srácoknak idén októberben sikerült az a páratlan bravúr is, hogy hat darab helyreigazítást kellett közölniük egyszerre, amire valószínűleg még sosem volt példa a magyar sajtótörténelemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!