Georg Spöttle egy szíriai videóról azt állította, hogy azon a Donbasz ukrán bombázása látható

2022. november 2. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

A Fideszhez közel álló „biztonságpolitikai szakértő”, Georg Spöttle egy hat évvel ezelőtti, a szíriai Aleppóban készült felvételről azt állította, hogy azon az ukrán hadsereg kazettás bombázása látható a Donbaszban – írja a 444. Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője hírhamisítás miatt feljelentette Spöttlét.

„Ez egy valós felvétel, hogy az ukránok a Donbaszban mit műveltek, tehát ennek a háborúnak azért vannak okai is” – mondta Spöttle a Pesti Srácok oldalán október 28-án közzétett videóban, amelynek bal felső sarkában nemes egyszerűséggel kiblőrözték az eredeti, arab forrást. A háttér alapján azért még így is gyanús lehet, hogy a kelet-ukrajnai és a közel-keleti építészeti stílus nem egészen hasonlít egymáshoz.

Az amerikai Fox News 2016. március 23-án tette közzé a Youtube-csatornáján a Spöttle által most bemutatott videót. A felvételen egyébként tényleg egy kazettás bombázás látható, csakhogy ezt nem az ukránok, hanem nagy valószínűség szerint az oroszok követték el 2016-ban, amikor katonailag beavatkoztak a szíriai polgárháborúba, és segítettek hatalmon tartani Bassár el-Aszad elnököt.

Frissítés: „Ahhoz már hozzászokhattunk, hogy a fideszes médiában fullba nyomják a Putyin-párti propagandát. Ahhoz viszont még mindig nem szoktunk hozzá, hogy konkrétan híreket hamisítanak, álhíreket gyártanak és tudatosan megpróbálják átverni a közönséget” – reagált Spöttle nyilatkozatára Tompos Márton, a Momentum országgyűlési képviselője Facebookon. Azt írta, hogy hírhamisítás miatt feljelentést tesznek Georg Spöttle és a Pesti Srácok ellen.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!