A jogerősen elítélt origós újságíró kiadta Fidesz-közeli forrását, így most már a forrás ellen is rágalmazási eljárás zajlik

2022. október 17. – 07:20

A jogerősen elítélt origós újságíró kiadta Fidesz-közeli forrását, így most már a forrás ellen is rágalmazási eljárás zajlik
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára átadja a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést Kovács András újságírónak, az origo.hu hírszerkesztőjének a Pesti Vigadóban 2021. június 15-én. Fotó: MTI/Soós Lajos

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hete írtuk meg, hogy a Kúria helybenhagyta a korábbi bírósági ítéletet, azaz nagy nyilvánosság előtti rágalmazásért marasztalták el az Origo munkatársát, Kovács Andrást. A magánvádas eljárásban győzedelmeskedő sértett fél, Czeglédy Csaba, a Demokratikus Koalíció jogásza által is közzétett végzés értelmében a Kúria a két megelőző, idevágó bírósági eljárást és döntést hagyta helyben, megerősítve, hogy az eljáró bírói tanácsok helytállóan állapították meg:

Kovács András nagy nyilvánosság előtt rágalmazta Czeglédy Csabát akkor, amikor bűncselekménnyel vádolta meg, ráadásul nem tartotta be a rá irányadó szakmai szabályokat, és nem járt el jóhiszeműen akkor, amikor egyetlen forrás alapján, a forrás által állítottak valóságtartalmának legcsekélyebb ellenőrzése és legalább az érintett álláspontjának megismerése nélkül jelentette meg a cikkét.

A 444.hu részletesebb cikket közölt az eljárásról, bírósági tárgyalásról, tanúvallomásokról, valamint beszélt a bíróságon győztes sértett féllel, és kiderült többek között, hogy

Kovács András, az Origo munkatársa az utolsó szó jogán felfedte a bíróság előtt forrását – Kósa Lajos ügyvédjét –, így most már ellene is rágalmazás miatt zajlik eljárás.

Czeglédy Csabát még 2017. június 14-én vették őrizetbe költségvetési csalás gyanúja miatt, őt és társait azzal gyanúsították meg, hogy egy munkaerő-közvetítéssel foglalkozó, több milliárd forintos adócsalással gyanúsított bűnszervezetet működtettek. A gyanú szerint Czeglédy egy diákmunkásokat közvetítő gazdasági társaság vezetőjeként többszintes céghálót működtetett, ezzel elkerülve a közterhek megfizetését, és legalább 3 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozva vele a költségvetésnek 2013 és 2016 között.

A 2018-as választási kampány egyik fő témája volt ez, ebben az időszakban írt a jogerősen elítélt origós újságíró is a témáról: 2017. augusztus 21-én jelent meg „Újabb piszkos dolgok derültek ki Gyurcsány és Botka ügyvédjéről” című írása. Czeglédy e miatt a cikk miatt sajtópert, személyiségi jogi pert kezdeményezett Kovács ellen és feljelentette őt rágalmazás miatt is. A sajtóper viszonylag hamar lement, az Origo végül helyreigazítást közölt. A személyiségi jogi per 2019-ben hozott ítéletet, amiben elítélték az újságírót, amit 2021-ben másodfokon is megerősített a bíróság, végül most szeptemberben a Kúria is.

A 444.hu cikkéből megtudhatjuk, hogy Kovács a tárgyalásokon tagadta a bűnösségét, de elismerte, hogy a cikket ő írta. Vallomást nem tett, és érdemi védekezést nem terjesztett elő, tanúként meghallgatták az Origo több munkatársát is. Majd az utolsó szó jogán Kovács felfedte forrását a cikkhez.

Kovács Fiák Istvánt nevezte meg, akit egyébként a bíróság korábban tanúként hallgatott meg. Fiák a fideszes Kósa Lajos ügyvédje, az Országos Szövetkezeti Tanács alelnöke, aki a rejtélyes csengeri örökössel is üzletelt. Czeglédy Csaba a 444-nek elmondta, hogy Kovács utolsó szó jogán tett kijelentése alapján, amiben megnevezte Fiákot mint egyetlen forrását, magánvádas eljárást kezdeményezett Kósa Lajos ügyvédje ellen is.

Fiák a DiákÉSZ (Diákvállalkozások Országos Érdekvédelmi Szövetsége) érdekképviseleti szerv vezetőjeként értesült az állítólagos visszaélésekről, erről beszélt a bíróságon tanúként.

A bíróság egyébként megállapította, hogy „Kovács kizárólag Fiák megkeresésével kísérelte meg a tények feltárását”. Az információ hitelességét pedig nem ellenőrizte, az érintettet nem kereste fel, és a hatóságokhoz sem fordult felvilágosításért. Nem tartotta be a szakma alapvető szabályait, és nem járt el jóhiszeműen sem.

A korábbi első- és másodfokú ítélet szerint Kovács András 2017 augusztusában írt cikkében valótlanul azt állította, hogy a Czeglédy Csaba által vezetett cég a munkaerő-kölcsönzés piacán úgy kívánt piaci előnyt szerezni, hogy az iskolaszövetkezeti diáktagok nevén valójában azok szüleit foglalkoztatta, vagyis gyakorlatilag bűncselekmény elkövetésével vádolta meg Czeglédyt.

Kovács András 2021-ben, elsőfokú bírósági elmarasztalását követően lett a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatú kitüntetettje, mint arra maga Czeglédy emlékeztet mostani posztjában. A díjat Magyarország köztársasági elnöke, aki akkor még Áder János volt, a miniszterelnök, azaz Orbán Viktor előterjesztésére adományozta oda azzal az indoklással:

„Kovács András újságíró, az origo.hu hírszerkesztője a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként.”

Czeglédy Csaba a DK színeiben politizál, ám független szombathelyi önkormányzati képviselő, indult a tavaszi országgyűlési választáson is, de ott alulmaradt a fideszes Hende Csabával szemben. Czeglédy neve a Human Operator Zrt.-t érintő büntetőügyön túl korábban azzal került be az országos hírekbe, hogy 2019-ben őt vádolták meg kormányoldalról, hogy az ördög ügyvédje néven kiszivárogtatta Borkai Zsolt adriai, jachtos orgiájáról szóló videót. 2021-ben a rendőrség is megerősítette ezt a verziót, Czeglédy maga ugyanakkor a mai napig tagadja, hogy ő végezte volna ki Borkai politikai karrierjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!