A Kúria is megerősítette az Origo munkatársát rágalmazásért elmarasztaló ítéletet

2022. október 8. – 14:28

Másolás

Vágólapra másolva

Helybenhagyta a korábbi bírósági ítéletet a Kúria, azaz nagy nyilvánosság előtti rágalmazásért marasztalták el az az Origo munkatársát, Kovács Andrást – derült ki a magánvádas eljárásban győzedelmeskedő sértett fél, Czeglédy Csaba Facebook-posztjából. A szombathelyi politikus, a Demokratikus Koalíció jogásza által közzétett végzés értelmében a Kúria a két megelőző, idevágó bírósági eljárást és döntést hagyta helyben, megerősítve, hogy az eljáró bírói tanácsok helytállóan állapították meg:

Kovács András nagy nyilvánosság előtt rágalmazta Czeglédy Csabát akkor, amikor bűncselekménnyel vádolta meg, ráadásul nem tartotta be a rá irányadó szakmai szabályokat, és nem járt el jóhiszeműen akkor, amikor egyetlen forrás alapján, a forrás által állítottak valóságtartalmának legcsekélyebb ellenőrzése és legalább az érintett álláspontjának megismerése nélkül jelentette meg a cikkét.

A Kúria végzésével szemben fellebbezési lehetőségnek nincs helye. A korábbi első és másodfokú ítélet szerint Kovács András 2017 augusztusában írt cikkében valótlanul azt állította, hogy a Czeglédy Csaba által vezetett cég a munkaerő-kölcsönzés piacán úgy kívánt piaci előnyt szerezni, hogy az iskolaszövetkezeti diáktagok nevén valójában azok szüleit foglalkoztatta, vagyis gyakorlatilag bűncselekmény elkövetésével vádolta meg Czeglédyt.

Kovács András 2021-ben, elsőfokú bírósági elmarasztalását követően lett a Magyar Ezüst Érdemkereszt polgári tagozatú kitüntetettje, mint arra maga Czeglédy emlékeztet mostani posztjában. A díjat Magyarország köztársasági elnöke, aki akkor még Áder János volt, a miniszterelnök, azaz Orbán Viktor előterjesztésére adományozta oda azzal az indoklással:

„Kovács András újságíró, az origo.hu hírszerkesztője a hiteles hírközlés igénye mellett a keresztény, konzervatív értékek következetes képviseletére is nagy hangsúlyt fektető, magas színvonalú újságírói tevékenysége elismeréseként.”

Czeglédy Csaba a DK színeiben politizál, ám független szombathelyi önkormányzati képviselő, indult a tavaszi országgyűlési választáson is, de ott alulmaradt a fideszes Hende Csabával szemben. Czeglédy neve a Human Operator Zrt.-t érintő büntetőügyön túl korábban azzal került be az országos hírekbe, hogy 2019-ben őt vádolták meg kormányoldalról, hogy az Ördög ügyvédje néven kiszivárogtatta Borkai Zsolt adriai, jachtos orgiájáról szóló videót. 2021-ben a rendőrség is megerősítette ezt a verziót, Czeglédy maga ugyanakkor a mai napig tagadja, hogy ő végezte volna ki Borkai politikai karrierjét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!