Fürjes: Baranyi fontolja meg a Pesti Srácok riporterének megkövetését

2022. november 5. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, korábbi Budapestért felelős államtitkár nyílt levélben fordult Baranyi Krisztinához, hogy kövesse meg a Pesti Srácok újságíróját, amiért nem válaszolt a kérdéseire az ATV stúdiójában. Egy ügyvédi egyesület azonban rámutat: egy kormányzati véleményvezér korábban kijelentette, hogy a szólásszabadságnak van passzív oldala, a hallgatás joga.

"…értetlenül állok azelőtt, hogy Ön egy kormánykritikus televízió, az ATV stúdiójában, ahol egyébként gyakori vendég, nem volt hajlandó válaszolni a három Önt kérdező riporter közül a Pesti Srácok újságírójának kérdésére. Sőt, a kérdező lapját hazugnak minősítette, megkérdőjelezte a riporter újságíró voltát és kérdőre vonta a televíziót, hogy az hogy engedhet be „olyan embereket, akiknek az újságíráshoz, a szakmához nulla közük van”

– írja Baranyi Krisztinának, Ferencváros polgármesterének címzett levelében Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, korábbi Budapestért felelős államtitkár. Mint írtuk pénteken: mindenkit kínos helyzetbe hozott az ATV, amikor egy műsorba rakta Baranyi Krisztinát és a Pesti Srácok munkatársát.

Fürjes Balázs az irodájában – Fotó: Fürjes Balázs / Facebook
Fürjes Balázs az irodájában – Fotó: Fürjes Balázs / Facebook

Fürjes szerint Baranyi választott politikusként erőteljes jelzőkkel minősített több szerkesztőséget is, korlátozta egy újságíró szólásszabadságát és megkérdőjelezte az adott televízió szerkesztői szabadságát, megsértve ezzel a tévé és online lap nézőit és olvasóit is. Az államtitkár ezért tisztelettel arra kéri a polgármestert, hogy fontolja meg a vélemény- és szólásszabadságot, a sajtó szabadságát korlátozó álláspontjának felülvizsgálatát, a sérelmet szenvedett nézők, olvasók, szerkesztőségek, újságírók megkövetését.

Fürjes, mint írja, ő azért is szokott interjút adni a kormánnyal rendkívül kritikus, sokszor elfogult szerkesztőségeknek is, mert úgy gondolja, hogy e szerkesztőségek nézőit, hallgatóit, olvasóit, vagyis a magyar választókat tiszteli meg azzal, ha válaszolunk a kérdésekre. Akkor is, ha az adott médium által közvetített értékrenddel, politikai nézetekkel a legkevésbé sem ért egyet. Hozzáteszi: meggyőződése, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem baloldali privilégium. A szólás szabadsága a baloldalt és a jobboldalt egyaránt megilleti, a magyar embereknek pedig joguk van sokféle véleményt, álláspontot megismerni.

Nem minden kormánypárti szakértő osztja Fürjes álláspontját

Az államtitkár érvelésének gyenge pontjára a korábban az SZFE tanárainak jogi képviselőjét delegáló Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) mutat rá friss bejegyzésében. Az egyesület Szánthó Miklós, a kormányzati sajtóholding (KESMA) volt elnökének, mostani kuratóriumi tagjának véleményét idézi fel, miszerint a kérdezettnek joga van eldönteni, kivel áll szóba, a szólasszabadságnak ez az ún. passzív oldala, azaz a hallgatás joga is megilleti azt, akit kérdeznek.

Szánthó „Fake newsnak nem nyilatkozom” Miklós egyébként alábbi interjúnkban fejti ki érvrendszerét:

Kapcsolódó friss, mai hír még a témában:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!