Baranyi Krisztina: Meglepő, hogy a mértéktartó Fürjes Balázs a szennymédia védelmében emel szót

2022. november 6. – 11:57

Másolás

Vágólapra másolva

Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester válaszolt Fürjes Balázsnak, aki szombaton azt javasolta neki, fontolja meg a Pesti Srácok riporterének megkövetését, miután az ATV műsorában nem volt hajlandó válaszolni a kérdéseire. Baranyi szerint azokkal a sajtómunkásokkal kell csak szóba állni politikusként is, akik a miniszterelnökhöz intézett kritikus kérdésekkel bebizonyítják, hogy valódi újságírók, a kormánypárti sajtó pedig szennymédia.

Az ügy előzménye, hogy Baranyit elhívták az ATV péntek reggeli műsorába, melynek Szigorlat nevű részében az a tematika, hogy meghívott (nem ATV-s) újságírók is kérdezik a meghívott közéleti szereplőket. A pénteki adásba a Pesti Srácok munkatársát, Szalai Szilárdot hívták, hogy faggassa a polgármestert, aki azonban korábban leszögezte, hogy nem nyilatkozik általa propagandaterméknek vélt sajtóorgánumoknak. Baranyi nem tudott róla, hogy egy Szalai kérdezné őt a műsorban, ott helyben szembesült csak ezzel, amire úgy reagált, hogy egyszerűen nem válaszolt direktben a kérdéseire. Ez rendkívül kínos perceket okozott minden résztvevőnek.

Fürjes Balázs államtitkár szerint Baranyi választott politikusként erőteljes jelzőkkel minősített több szerkesztőséget is, korlátozta egy újságíró szólásszabadságát és megkérdőjelezte az adott televízió szerkesztői szabadságát, megsértve ezzel a tévé és online lap nézőit és olvasóit is. Erre reagált most Baranyi Krisztina Facebookon. A politikus azt írja a Pesti Srácokon az utóbbi időben megjelent helyreigazításokkal illusztrált posztban, hogy az ATV stúdiójában tanúsított viselkedésével

„a sajtó szabadságát – az Ön állításával szemben – éppen hogy megvédeni” igyekezett.

Baranyi szerint „a kormánypárti nyilvánosságban különösen elterjedt nézet, hogy minden sajtótermék valamelyik politikai erőhöz tartozik, valójában mindegyik a politikai küzdelem eszköze.”

Azt írja, ez a „hamis, megtévesztő és éppen a sajtószabadságot aláásó rendkívül káros narratíva a gyökere annak a tévedésnek, amely alapján Ön a sajtó és így a nézők, olvasók megsértését látja akkor, amikor úgy döntök, hogy pártpropagandistáknak és főleg szennymédiának nem nyilatkozom.”

A szabad sajtó képviselői között sorolta fel a 444-et, az RTL Klubot, a Telexet, a 24.hu-t, a HVG-t, a Magyar Narancsot, a Válasz Online-t, a Magyar Hangot, a Mércét és a Partizánt. Ezekről azt írta, „egyikkel sem értek egyet minden kérdésben, ők végképp nem egymással, de ez nem változtat a státuszukon és így a viszonyunkon sem: ha kérdeznek, akkor válaszolok, ami választott vezetőként munkaköri kötelességem is.” Ezzel szemben folyamatosan növekszik azoknak a felületeknek a száma, amelyeket közvetlenül Rogán Antal propaganda minisztériumából szerkesztenek – állítja Baranyi, aki szerint

ezek a „szabad sajtót szétverő propaganda oldalak minősített esetei a szennyoldalak”, melyek elsődleges tevékenysége „az egyszerű uszítás”.

Baranyi Krisztina azt írja, Fürjest „mértéktartó politikusnak ismerhette meg”, ezért kifejezetten meglepi, hogy „éppen a szennymédia védelmében emel szót”, és azt kell feltételeznie, hogy esetleg nem követi a Pesti Srácok munkásságát.

A posztban a polgármester azt írja, vállalja, hogy bármelyik médium kérdéseire válaszol, „amelyik érdemi kérdéseket tesz fel Orbán Viktornak a putyinista Oroszországgal kialakított viszonyáról, a pedagógusok követeléseiről és helyzetéről, vagy a tervezett Fudan beruházás indokoltságáról”.

Szerinte aki ezekkel a kérdésekkel szembesíti a kormányfőt, az bizonyítja, hogy újságíró. Arra kéri Fürjes Balázst, hogy csatlakozzon hozzá, és csak olyan orgánumokat kezeljenek sajtóként, akik a fenti témákban valódi kérdéseket intéznek miniszterelnökhöz.

Végezetül a polgármester azt írja az államtitkárnak, juttassa el az újságírók elől menekülő kormánytagoknak azt az üzenetet, amelyet eredetileg neki írt:

„Szabadságjogaink, a szólás- és véleményszabadság, a sajtó szabadságának tisztelete miatt fontos, hogy ne utasítsuk vissza, ha kritikusan kérdeznek minket, még ha esetleg ellenszenvvel is viseltetünk a kérdezővel szemben. Mert nem a kérdező személye, pártszimpátiája, hanem a hallgatóság, Magyarország polgárai számítanak.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!