Orbán Viktor: Egy törpe vet ki szankciót egy óriásra az energia területén

2022. szeptember 26. – 13:00

frissítve

Orbán Viktor: Egy törpe vet ki szankciót egy óriásra az energia területén
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A miniszterelnök az európai szankciókat bírálta a parlamentben, a magas inflációért Brüsszelt tette meg felelősnek. Szabó Tímea azt mondta: Orbán sem vétózott a szankcióknál, pedig megtehette volna, Ungár Péter pedig azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy mi az alternatíva a szankciók helyett. Percről percre közvetítettük a napirend előtti felszólalásokat az őszi ülésszak első napján.

A DK, a Fidesz és a KDNP képviselői visszavonták a felszólalásukat, miután Orbán Viktor szavaira már hosszabban is reagálhattak. Lezárjuk az élő közvetítésünket.

Az ellenzék most áfacsökkentést akarna, holott amikor kormányoztak, áfát emeltek sok állami szolgáltatás tekintetében. Sőt, nemcsak az áfakulcsokat emelték, például a villamos energia esetén, hanem még a villamos energia árát is megemelték – mondta Rétvári Bence államtitkár.

Nem válaszolt Orbán Viktor Gurmai Zita kérdésére, hogy a kormány miért nyerészkedik a paksi áramon, és miért 70 forintért adja a lakosoknak, miközben 12 forintba kerül a termelés. Erről beszélt Komjáthi Imre, az MSZP országgyűlési képviselője napirend előtti felszólalásában.

Komjáthi nem érti, hogy miért a lakossági áram árát emeli a kormány, miközben arra semmi szükség nem lenne. „Az állam ne nyerészkedjen az áramárakon.” Arról is beszélt, hogy a távhőszolgáltatásnál még az MSZP csökkentette az áfa mértékét 5 százalékra. Önök ezt miért nem teszik meg? – fordult a Fidesz képviselői felé.

Az MSZP politikusa szerint sokan nem tudják már kifizetni a rezsit, és bajban vannak, hogy a csekket vagy a gyógyszert fizessék-e be. „Le lehet írni az MSZP nevét csupa kisbetűvel, mint Nemecsekét, ha ez az ára annak, hogy elfogadják a javaslatainkat, és rezsistopot vezessenek be” – mondta Komjáthi.

Fürjes Balázs államtitkár a Momentum elnökének korábbi nyilatkozatát boncolgatta. Fürjes felelevenítette, hogy Gelencsér kétévnyi önkormányzati képviselőség és három hónapnyi országos politizálás után államférfinek titulálta magát. Fürjes felolvasta az értelmező kéziszótárból az államférfi definícióját. Szerinte Gelencsérnek meg kellene fontolnia a lemondást.

Senkit sem érdekel, hogy mi volt 16 évvel ezelőtt – mondta Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke napirend előtti felszólalásában. Az emberek szerinte a jelenben szeretnének megélni, és nem bírnak ki további megszorításokat.

A Fidesz azzal kampányolt a választás előtt, hogy nem lesznek megszorítások és adóemelések. Ehhez képest mást sem csinálnak, mint adót emelnek és megszorításokat vezetnek be.

Gelencsér szerint Orbánék nem a nemzetért, hanem a nemzetből élnek. Lówellnest építettek uniós forrásból, és szándékosan tönkretették a forintot.

Felélték a magyarok jelenét, a jövőjét, és a múltat próbálják eladni.

Az egyetlen kiút az lehet Gelencsér szerint a jelenlegi válságból, ha azonnali segítséget adnak a magyar embereknek. A Momentum a rendszerhasználati díj drasztikus csökkentését és áfacsökkentést javasolta.

Vitályos Eszter államtitkár szerint a magyar kormány megvédi a magyar családokat a háborútól és a szankciók okozta inflációtól. Az áfacsökkentés azért nem lenne jó a kormány szerint, mert nem látszódna meg az árakban – mondta.

Nemzeti minimumokra van szükség Z. Kárpát Dániel szerint. A Jobbik képviselője szerint ilyen a gyermeket nevelő magyar családok védelme.

Arról beszélt, a következő hetekben családvédő javaslatot tesz le az asztalra, és arra szólította fel a kormányt, hogy támogassák javaslataikat. Értetlenül áll azelőtt Z. Kárpát, hogy miért vetették el a kormánypárti képviselők az alapvető élelmiszerek és a gyermeknevelési cikkek áfacsökkentéséről szóló javaslatot a gazdasági bizottság hétfői ülésén.

Z. Kárpát szerint a kormánytagok csak beszélnek a családok védelméről, de nem tesznek érte. Példaként azt említette meg, hogy másfél éve a családi pótlék kisebb lett, mint amennyi áfát befizetnek a családok.

A Jobbik képviselője arra szólította fel a kormányt, hogy rendeljenek el kilakoltatási moratóriumot, mert brutálisan felpörgött szerinte az elhelyezés nélküli kilakoltatások száma, és „a végrehajtók paradicsomává vált ősszel Magyarország”.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Dömötör Csaba szerint a magyar kormány nem támogatta azokat a szankciókat, amik húsba vágóak. Az olajszankció alól ugyanis kivételt harcolt ki magának, a gázembargó napirendre tűzését pedig elutasítja.

Az államtitkár szerint a válság ellenére a baloldal most is adókat emelne. Mint mondta, Szabó Tímea kampányánál is felmerült, hogy külföldről kapott pénzeket. Nem életszerű, hogy ezért semmit nem kérnek azok, akik a pénzt adták – mondta.

Szabó Tímea azt vette ki Orbán szavaiból, hogy azt ők is elismerték, hogy megszorítás van a költségvetésben, de összeszidták Varga Juditot, aki erről beszélt.

A Párbeszéd frakcióvezetője cinikusnak tartja, hogy Kocsis Máté az aranyhalait siratja, míg van, aki meg fog fagyni az országban. Szabó arról is beszélt, hogy Orbán és kormánya már megbontotta Európa egységét, és nem véletlen, hogy jogállamisági eljárás indult Magyarországgal szemben.

Azt mondta, támogatják a Paks I. üzemidejének meghosszabbítását, de szerintük nincs szükség Paks II.-re. Ezzel szemben a háztartások energetikai korszerűsítését kell támogatnia az államnak.

A fideszes képviselő szerint ki kell vizsgálni Márki-Zay kampánytámogatásait, mert tilos a külföldi kampányfinanszírozás, nemzetbiztonsági kockázatok merülhetnek fel ezzel kapcsolatban.

A kormány a multik oldalára állt Toroczkai László szerint, és a nyáron kiderült, hogy minél több külföldi tőkét szeretnének hozni Magyarországra. Ezt mi nagyon szomorúnak tartjuk, és nem tudjuk támogatni – fogalmazott a Mi Hazánk Mozgalom elnöke, hozzátéve: a brüsszeli bürokraták elleni harcban a kormány mögött vannak.

Szomorúan tartja, hogy a Mi Hazánk javaslatait elutasítja a kormány, annak ellenére, hogy őket nem támogatják Amerikából, mint állítása szerint Márki-Zay Péter kampányát. Megjegyezte, hogy micsoda világbotrány lenne, ha valamelyik pártról kiderülne, hogy Oroszországból finanszírozták.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Azt sem érti Toroczkai, hogy miért nem fogadja be a kormány a Mi Hazánk javaslatát, és vezetik be a digitális adót, amit Ausztriában már megszavaztak. A rendszerhasználati díj eltörlésével kapcsolatban pedig megemlítette a pártelnök, hogy szomorúnak tartják, hogy az elmúlt években nem foglalkozott a kormány a hálózatfejlesztéssel.

Koncz Zsófia szerint nem igaz, hogy a magyar kormány nem tett semmit a megújuló energia beruházások ösztönzéséért. A fideszes képviselő úgy véli, 2014-ben még szinte alig termeltek a magyarországi naperőművek, 2021-ben viszont már a hazai energiatermelés közel 11 százalékát adták. A magyar kormány folyamatosan zöldíti a hazai energiatermelést – mondta.

De ezen kívül is hoztak fontos intézkedéseket, például betiltották az egyszer használatos műanyagokat, minden újszülött után ültetnek egy fát, bevezették a zöld államkötvényt, és zöldbusz programokat hirdettek.

Ungár Péter szerint a mostani helyzet azt mutatja, hogy pártjának igaza volt az elmúlt években, amikor arról beszéltek, hogy a fosszilis energia függőséget okoz. Ezzel szemben Orbán csak kritizálta a zöldpolitikát.

Az LMP elnöke arról beszélt napirend előtti felszólalásában, hogy át kell állni más típusú energiára, ehhez pedig állami támogatásra van szükség. Ungár szerint a szélenergia egy hatékonyan működő energiaforrás, és tudományos kutatások szerint a napenergiával együtt nagyon jó mix lenne Magyarország számára.

Ungár elismerte, hogy minden energiaforrásnak van negatív következménye, de lényegesen enyhébb ez a szélenergiánál, mint a kőolajnál vagy a szénnél.

A kormányfő szerint ma már senki nem tagadja, hogy Márki-Zay Péter az USA-ból kapott pénzt a kampányára. Orbán úgy véli, a magyar baloldal azért támogatja ennyire a szankciókat, mert onnan kapott pénzt, ahol kezdeményezték és támogatják a szankciókat. Aki a pénzt fizeti, az rendeli a nótát – mondta Orbán.

(Márki-Zay azt állítja, hogy az Egyesült Államokban élő magyaroktól kapott pénzt a kampányára.)

Következnek a napirend előtti felszólalások. Már alig marad valaki az ülésteremben, a miniszterelnökkel együtt szinte mindenki kivonul a teremből.

Ungár Péter felszólalására Orbán azt reagálta, hogy igenis tettek lépéseket az oroszoktól való energiafüggés csökkentésére, például visszavásárolták az orosz kézben lévő Mol-részvényeket, kiépítették a gázvezeték-összeköttetést a szomszédos országokkal.

A szélenergiával kapcsolatban nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez szükséges, komoly érvek szólnak ellene is – mondta Orbán.

Beszélt arról is, hogy szerinte az ellenzékiek túlértékelik a jobboldali publicisták szerepét (utalt a korábbi felszólalásban emlegetett Bayer Zsoltra). Orbán azt kérte, azt vegyék készpénznek, amit itt a parlement padsoraiban mondanak a kormánypárti politikusok. (Ungár korábban arról beszélt, hogy Bayer Zsolt – aki egyébként Fidesz-tag – a háború előtt azt mondta, hogy nem lesz háború.)

A miniszterelnök túlzónak tartja Gurmai Zita szavait a széteső társadalomról. Szerinte inkább az MSZP-ről van szó.

Gelencsér szavaira reagálva pedig arról beszélt Orbán, hogy nem szétosztogatták a pénzt a kampányban, hanem emelték a minimálbért és a 25 év alattiaknak adtak támogatást.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Nem lepődött meg Orbán, hogy a Jobbik részéről nem Gyöngyösi Márton pártelnök reagált a miniszterelnöki felszólalásra. Népszavazás van Donyeckben, és Gyöngyösi Orbán szerint mindig ott van, ha elcsatolt orosz területek népszavazása van.

Ha már rongyemberről beszélt Gyurcsány, fordulhatna Orbán szerint a Jobbik jelenlegi elnökéhez is.

Orbán sorra reagált a képviselők javaslataira. A rendszerhasználati díj azért van, mert a megújuló energiát rá kell vezetni a rendszerre.

Az áfacsökkentést sem tartja észszerű javaslatnak, mert az áfabevételeket a rezsialapba teszik. Ha nem lenne pénz az alapban, nem tudnának minden magyar háztartásnak támogatást nyújtani.

A vagyonadót nem támogatja a kormány, mert ahhoz nyilván kellene tartani minden magyar vagyonát. Toroczkaival ellentétben a miniszterelnök azt gondolja, a romák felzárkóztatását támogató programra is szükség van. Ezért folytatják a 300 legszegényebb település felzárkóztatását.

A kormányfő szerint a Momentum, a Párbeszéd, a Jobbik, az MSZP, az LMP és a DK a hozzászólások alapján egyértelműen a háború és a szankciók oldalán áll. Ez hiba, mert a háború és a szankciók ártanak Magyarországnak – mondta.

A Mi Hazánknak azt mondta, a szankciókról hathavonta szavaznak az EU-ban. Magyarország az olajszankciót nem szavazta meg, hanem kiharcoltuk, hogy kivételt kapjunk. A lengyelek kérésére nem vétóztunk, hanem kivételt kértünk – vezette le Orbán. A nukleáris és gázszankciók nem kerülnek napirendre, mert Magyarország jelezte, nem szavazza meg ezeket.

Gyurcsány Ferenc szerint megkínzott emberek tömegsírjai felett azt mondja a magyar kormány, hogy ne büntessük a gyilkost. Orbánék a háborús bűnökkel vádolt állam vezetőit védik, és a DK elnöke undorítónak tartja, hogy Orbánék kezet fognak a gyilkosokkal.

Vannak rongy emberek, vannak rongyabb emberek, és van a legrongyabb ember – folytatta Gyurcsány, aki szerint erkölcse lett a háborúnak. „A világ Ukrajna népével van, önök meg Putyinnal.”

„Önök a rongy emberek táborába fognak tartozni”

– tette hozzá, függetlenül attól, hogy mi lesz a háború vége.

A DK elnöke nem tudja, hogy mivel fogja Orbánt Putyin, de amit a miniszterelnök tesz, az erkölcstelen és észszerűtlen. „Azt gondolom, hogy fogják a fiút. Egyszer talán ki fog derülni, hogy mivel. Ha rajtunk múlik, azon leszünk”

„Miközben a kormányfő Putyinnak szalutál, Brüsszelnek letérdel” – jelentette ki Gyurcsány. Orbán Brüsszelnek könyörög, mert ha nincs brüsszeli pénz, összedől az ország. Másfél tucat törvénnyel adja meg magát Brüsszelnek az utcai harcos.

A valutatartalékok lassan nem elegendőek Gyurcsány szerint háromhavi import fedezetére, ami azt jelenti, hogy közelítünk az államcsőd felé. „Szánalmas kormányunk és kormányfőnk van. Nagy száj, kis tehetség” – fogalmazott a DK elnöke, aki abban bízik, hogy előbb-utóbb vége lesz ennek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Fidesz frakcióvezetője kérdéseket kezdett sorolni, amiket meg is válaszolt. Ezeknek a lényege az volt, hogy a háború kirobbanása után az energiaárak magasabbak lettek, mint korábban voltak. Szerinte Brüsszel azt ígérte, hogy a szankciók Európának nem fognak fájni. Ennek ellenére az ellenzékiek „éltetik a szankciókat.”

Az ellenzék politikai haszonszerzésből akarja elbizonytalanítani a magyarokat – mondta. Az ellenzék „a válság gonosz vámszedője”. Miért nem hagynak fel ezzel a nemzetellenes politikával? – kérdezte. Az ellenzék szerinte azt szeretné, ha nem kapná meg az EU-s pénzeket az ország, pedig abból lehetne emelni a pedagógusok bérét.

A DK-s árnyékkormányról azt mondta, hogy Gyurcsányék egyszer már korábban is csináltak úgy, mintha kormányoznának. Ebből pedig hatalmas megszorítások lettek, majdnem tönkretették az országot szerinte.

Márki-Zay külföldről kapott kampánypénzeket, „mit ígértek ezért cserébe?” – kérdezte a Fidesz frakcióvezetője.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője megköszönte Orbán Viktor beszámolóját. Ellenzéki képviselőtársaival ellentétben ő elégedett volt a miniszterelnök felszólalásával.

A KDNP képviselője a magyar kormány helyett brüsszeli bürokraták felelősségéről beszélt a felszólalásában. Az Európai Unió biztonságpolitikája kudarcot vallott szerinte, mert nem tudták megakadályozni, hogy újabb fegyveres konfliktus alakuljon ki. Aki kicsit is ismeri a történelmet, Simicskó szerint tudja, hogy nem csak az tudja befejezni a háborút, aki elindítja.

Simicskó állítja: a brüsszeli elit nem tud válságot kezelni, nem tudnak hatékony és alkalmazható döntést hozni, de azt is az Európai Unió szemére vetette a KDNP frakcióvezetője, hogy

nem kellett volna provokálni Oroszországot.

Azt csak megemlítette, hogy Oroszországnak sem kellett volna megtámadnia Ukrajnát.

A KDNP frakcióvezetője szerint Brüsszel tehet a gazdasági válságról is. A szankciókat teljes kudarcnak tartja, amelyek önveszélyesek Európára. Simicskó példaértékűnek tartja, hogy a kormány ezekben a válságos időkben is megvédi a magyar családokat, a KDNP üdvözli a nemzeti konzultációt, és sok sikert kívánt a miniszterelnöknek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A Momentum frakcióvezetője szerint Orbán belekeveredett az általa épített alternatív valóságba. Megszavazta a szankciókat, és most a saját döntése ellen tiltakozik.

Gelencsér Ferenc szerint a szankciók működnek, és béke csak akkor lesz, ha Ukrajna megnyeri a honvédő háborúját.

Szerinte Orbánék hiába uralják le a magyar nyilvánosságot, a valóságot nem lehet elfedni. Családok tízezrei lesznek képtelenek kifizetni a rezsiköltségeiket, és ezek az emberek soha nem fogják elfelejteni, hogy tudomást sem vesz róluk a kormány.

Orbán szerinte 12 éve kétharmaddal uralkodik, a rossz gazdasági mutatókért ő a felelős. A magas infláció már bőven a háború előtt megjelent, „önök mégis rengeteg pénzt elosztogattak”.

1956-ban is azt javasolta volna a magyar szabadságharcosoknak, hogy tegyék le a fegyvert, és ne harcoljanak az oroszok ellen? – kérdezte a Momentum frakcióvezetője Orbántól.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Orbán beszámolójával szemben a valódi helyzet az, hogy Magyarország egy soha nem látott szétesés szélén áll – jelentette ki Gurmai Zita, az MSZP képviselője felszólalásában. Nőnek az élelmiszerárak, nő az infláció, és mindezt tétlenül nézi a Fidesz szerinte.

Ócska fideszes trükknek, ordas hazugságnak tartja Gurmai, hogy Orbánék mindent a háborúra fognak. A kormány már akkor hatósági árakat vezetett be, amikor sehol sem volt a háború. Gurmai szerint nem a háború, hanem

a Fidesz tehet a brutális drágulásról.

A Fidesz gyengítette tudatosan a forintot 12 éven keresztül, és a Fidesz építette le a jogállamot, ami miatt az ország elesik 3000 milliárd forintnyi uniós forrástól. Nem foglalkoztak Gurmai szerint az energetikai fejlesztésekkel sem, ezért most sokkal többe kerül a fűtés a magyar családoknak. Ez nem a rezsicsökkentés megvédése szerinte, hanem az eltörlése.

„Ez olyan brutális lakossági áremelés, amire még nem volt példa Magyarországon”

– jelentette ki az MSZP képviselője.

Nem áremelés kell szerinte, hanem rezsistopra van szükség. Az MSZP azt javasolja, hogy a magyar családok 27 százalékos rezsiáfáját csökkentsék 5 százalékra. Ez akár 100 ezer forintnyi megtakarítást jelentene szerintük a magyar háztartásoknak.

Paks több áramot termel, mint amennyit a magyar háztartások felhasználnak. Miért nyerészkednek a paksi árammal a magyar emberek kárára? – tette fel a kérdést Gurmai Orbánnak.

A Párbeszéd politikusa szerint Lengyelország, Románia és Szlovákia is szomszédos Ukrajnával, náluk még sincs akkora infláció, mint nálunk. Tehát nem korrekt arra hivatkozni, hogy nálunk azért ekkora a drágulás, mert közel vagyunk a háborúhoz.

A kormánypártiak kritizálják a szankciókat, de nem tartottak pisztolyt a fideszes és KDNP-s EU-s képviselők fejéhez, akik megszavazták a szankciókat, és Orbán sem vétózott, pedig megtehette volna – mondta Szabó.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Szerinte óriási hazugság volt az áprilisi választások előtt Orbán részéről, hogy nem lesznek megszorítások, mert végül lettek. Ellehetetlenítettek több százezer katást, és óriási az infláció az országban – mondta.

Nem emelték rendesen az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok bérét, de Orbán fizetését bezzeg megemelték.

A Párbeszéd egyebek mellett azt javasolja, hogy minden családnak adjanak százezer forintos rezsiutalványt, és szigeteljék le a lakóépületeket.

A Jobbik frakcióvezetője egyért Orbán Viktorral abban, hogy Magyarország biztonsága és a béke mindannyiunk számára a legfontosabb. Lukács László György szerint azonban abban nincs igaza Orbánnak, hogy a nyugat áll háborúban. Oroszország támadta meg Ukrajnát, ezért a meggyőzést szerinte az oroszokkal szemben kell gyakorolni, és nem Brüsszellel szemben.

„Egyes helyeken önt szankciókirálynak hívják” – szúrt oda Lukács a miniszterelnöknek, miután Orbán hétből hét szankciót megszavazott Brüsszelben. Senki nem várta Lukács szerint, hogy a szankciók miatt egyik percről a másikra véget ér a háború, de igenis működnek.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Óvatosan kellene szerinte Orbánnak jóslatokat tennie, miután az a februári jóslata például nem jött be, hogy Oroszország nem támadja meg Ukrajnát. Orbán azt állítja, hogy nem működnek az oroszokkal szembeni szankciók. Lukács szerint viszont az adatok azt mutatják: működnek. A GDP 11 százalékkal fog visszaesni Oroszországban, míg Európában nő, de nő az infláció is az oroszoknál, az export pedig jelentősen csökken.

A magyar emberek dühösek – fogalmazott Lukács László György. Az élelmiszerár drágulása rekordernek számít Európában, 416 forint volt egy euró a nyáron, és 18 éves rekordon az alapkamat. „Miniszterelnök úr, óvatosan az eredményekkel, jóból is megárt a sok, hát még a rosszból” – tette hozzá.

A magyar családok megsegítésén túl a vállalkozásókat is támogatni kellene a Jobbik frakcióvezetője szerint. Pártja áfacsökkentést, és az energiaárak áfájának teljes eltörlését javasolja a kormánynak.

Kövér László házelnök többször rászólt az Ungár Péter felszólalásába jó párszor beordibáló fideszes képviselőkre. Mi lenne, ha nem szólnának közbe, amikor más beszél? – mondta, majd ezt többször megismételte.

Az LMP frakcióvezetője arról kérdezte Orbánt, hogy a kormány mit tett a háború előtti 10 évben az orosz energiafüggés csökkentéséért. Szerinte a kormány például tiltja a szélenergiaberuházásokat, és a napelemeket is adóztatják, ami akadályozza a szektor fejlődését. A lakossági ingatlanok szigeteléséről szerinte nem beszélt Orbán, pedig ez hozzájárulna a fosszilis energiáról való leválásban.

Ungár arról is érdeklődött, hogy ha Orbán kritizálja a szankciókat, akkor mondja meg, hogy mi helyettük az alternatíva. Ha azt mondjuk, hogy Magyarországnak jó, ha Ukrajna létezik egy pufferállamként köztünk és az oroszok között, akkor hogyan lehet máshogy megállítani az oroszokat?

Ungár szerint békét az tud teremteni, aki támadott. Azt gondolja, hogy az alternatívakínálás elmarad Orbánéktől. Mit kellett volna tenni? Mondjon alternatívát a szankciók helyett! – ismételte meg legfontosabb kérését az LMP politikusa.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Nem hallottunk semmi újat a miniszterelnöktől – reagált Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom frakcióvezetője Orbán beszédére. A Mi Hazánk elnöke is fontosnak tartja a nemzeti konzultációt, de nem olyan kérdésekben kellene kiírni szerinte, amelyekben már döntött a kormány.

Megkérdezte Orbánt, hogy miért szavazta meg Versailles-ben az Oroszországgal szembeni szankciókat.

Azt mondta, a kormány számíthat a Mi Hazánk támogatására, ha őszintén akarja képviselni a magyar nemzet érdekeit Brüsszelben, de nem érti, hogy a miniszterelnök miért működik együtt bizonyos kérdésekben Brüsszellel.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Toroczkai kifogásolta, hogy Orbán miért nem nyitott a párbeszédre az ellenzéki pártokkal, így a Mi Hazánkkal, miközben ők több konkrét javaslatot is megfogalmaztak az utóbbi hónapokban. A Mi Hazánk Mozgalom azt kéri, hogy a kormány csökkentse vagy engedje el a villamos energia rendszerhasználati díját, és csökkentse az energetikai áfát.

A Mi Hazánk Mozgalom frakcióvezetője javaslatot tett Orbánnak, hogy honnan tudna bevételekhez jutni a kormány: ilyen a digitális adó, amit Ausztria már bevezetett, de a milliárdosokra kivetett vagyonadó javaslatát sem fogadta be szerinte a kormány. A Mi Hazánk leállítaná továbbá a romaügyi programokat és a multik támogatását is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!