Marad a benzin- és élelmiszerárstop, 20 fok lehet az általános iskolákban

2022. szeptember 17. – 13:10

frissítve

Marad a benzin- és élelmiszerárstop, 20 fok lehet az általános iskolákban
Gulyás Gergely kormányinfót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2022. szeptember 17-én – Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Szokatlan időpontban, szombaton tartott kormányinfót Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra, a sajtótájékoztatóhoz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is csatlakozott. A kormányinfón bejelentették, hogy

  • december 31-ig meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot, a kamatstopot pedig jövő június 31-ig kitolták.
  • Támogatási programot indít a kormány az energiaintenzív kkv-knak, a beruházásokba és a működési költségekbe fognak besegíteni.
  • Gyármentő programról és új munkahelyvédelmi akciótervről is tárgyal a kormány, a következő hetekben várható döntés.
  • A kormány előtt fekvő javaslat szerint 20 fokig lehet felfűteni az általános iskolákat télen, 18 fokra a középiskolákat.
  • Jövő héten benyújtja a kormány a törvényjavaslatokat a kondicionalitási eljárás befejezéséhez.
  • Ha megérkeznek az uniós források, lesz pénz a pedagógusok béremelésére.
  • A tanárok sztrájkolhatnak, de nem sérthetnek törvényt.
  • Gulyás Gergely szerint az uniós szankciók Oroszországnak soha nem látott hasznot hoztak, miközben az európai gazdaság szenved.
  • Túl vagyunk a koronavírus-járványon.

Ma ennyi fért bele. A miniszterek és a kormányszóvivő visszamegy a kormányülésre, ahonnan kiszaladtak.

A kormány nem foglalkoztott az I. kerületi időközi választással – mondta Gulyás a Telex kérdésére. Arra voltunk kívánicsak, hogy történt-e választási csalás, miután a választás előtt pár nappal a Fidelitas alelnöke és több, az ifjúsági szervezethez köthető ember is bejelentkezett egy Ostrom utcai magánklinika címére.

Gulyás arról beszélt, a választás kitűzése után huszonegynéhány fővel nőtt csak meg a bejelentett lakosok száma. A Fidesz-KDNP jelöltje, Fazekas Csilla hatvan szavazatnyi különbséggel nyert, így szerinte nem történhetett választási csalás, az átjelentkezések nem befolyásolták a végeredményt.

Már javában jön Magyarországra a Pfizer két hete engedélyezett új vakcinája (BA.1-hez igazított), de a múlt héten engedélyeztek egy még újabb változatot (BA.5-höz igazított), ebből rendelünk-e? – kérdezte a minisztert a Telex.

Ennek utána kell néznie Gulyásnak, de „azt hiszem, már túl vagyunk a koronavírus-járványon”.


Követtük a szakmai kollégium állásfoglalását, és így természetesen egyetértünk vele – mondta az abortuszról szóló rendelet módosításáról Gulyás Gergely a Telex kérdésére. A rendelet módosítása után a terhességmegszakítást választó nőknek kötelezően meg kell hallgatnia a magzati szívhangot.

Az abortusztörvényhez nem nyúlt a kormány, mindössze a szakmai kollégium állásfoglalását támogatták – mondta Gulyás.

Hatósági áras fáról vasárnap jelent be az agrárminiszter, de Gulyás elismételte, hogy aki télre tűzifát kér, az háztartásonként tíz köbméternyi fát vehet, és hatósági árat vezetnek be erre.

Megsértette a jogszabályokat a miskolci igazgató-helyettes, ezért menesztették – mondta Gulyás a 444-nek.

Tévedésnek nevezte a miniszter, hogy a tankerületek fenyegetnék a tiltakozó, sztrájkoló pedagógusokat. Az elmúlt 32 évben törvényes keretek között bármikor lehetett tiltakozni. Példaként Németországot említette, ahol egyáltalán nem sztrájkolhatnak a pedagógusok. Ezzel szemben szerinte nálunk továbbra is van sztrájkjoga a tanároknak, csak közben biztosítani kell a gyermekek felügyeletét.

A tiltakozásnak számos alkotmányos formája van Gulyás szerint, de a törvénysértést nem lehet elfogadni.

Arról is beszélt a miniszter, hogy 2013-14-ben jelentősen megemelték a pedagógusbéreket, de kétségtelenül igaz, hogy azóta a pedagógusok béremelése elmaradt. A kormány célja, hogy gyorsabban és nagyobb mértékben tudják emelni a pedagógusok bérét. Ehhez azonban arra van szükség, hogy megegyezzenek az unióval, és a baloldali politikusok ezt ne gátolják.

Orbán a sajtóhírek szerint ezt mondta Kötcsén: 2030-ra a visegrádi négyek nettó befizető tagállammá válnak, Orbán Viktor szerint ekkor el kell gondolkodni az EU-tagság értelmén, azon, hogy ilyen körülmények között mit ad nekünk a tagság, és ha nem tudunk pozitív választ találni, le kell vonni a következtetéseket. Gulyás a kötcsei beszéd szivárogtatásáról azt mondta, az „úgy nem igaz”: Magyarországnak az uniós tagság előnyét nem az uniós források jelentik elsősorban, hanem a közös piac.

Gulyás emellett azt is mondta, a munkaadók és munkavállalók tárgyalnak a minimálbérről, a kormány abba nem szól bele.

Van egy rendje az uniós döntéshozatalnak, ezért teljes nyugalommal várja az Európai Bizottság vasárnapi döntését a kormány.

Arra nem válaszolt a miniszter, hogy van-e vészforgatókönyve a kormánynak, ha nem kapja meg az uniós forrásokat Magyarország. A pedagógusok béremelését tervezik például az uniós támogatásból fedezni.

A hazai gáztározók közben jól állnak Gulyás szerint: 4,4 milliárd köbméter gáz van, ez 89 téli napra elég, ipari- és háztartási fogyasztást is idevéve. Ha csak a háztartásokat nézik, akkor ez a mennyiség 185 téli napra elég.

A kormány felmérte, hány háztartás tudna akár barnakőszénnel fűteni, és arra jutottak, nagyon komoly energiaspórolást lehetne ezzel a fűtési móddal megspórolni. Így a kormány a mai ülésén is hoz olyan döntést, hogy a Magyarországon kitermelhető barnakőszén nagymértékben emelkedjen.

Mindenkinek a saját területén kell spórolnia, ezt várja az önkormányzatoktól a kormány. A kormány egyelőre nem nyújt támogatást az önkormányzatoknak, amelyek az elszálló energiaárak miatt kerültek nehéz helyzetbe.

Olyan helyzet nem állhat elő, hogy az energiaárak miatt be kelljen zárni egy kórházat vagy rendelőintézetet – jelentette ki Gulyás.

Nagy Márton többször érvelt az ársapkák hosszútávú fenntartása ellen, támogatja így is a mostani javaslatot a meghosszabbításról? – kérdezték a minisztert, aki azt mondta, igen. „Az ársapkák nem normál piaci beavatkozások, de nincsenek is normális piaci körülmények”, magyarázta.

Nagy szerint jelenleg az inflációban nem látni a fordulópontot, a következő hónapokban még tovább fog emelkedni, és a MNB előrejelzése szerint is csak 2023-ban várható a csökkenése. A miniszter szerint azért „természetesen nem maradnak velünk örökké” az ársapkák, de már így is lépéseket tettek a kivezetésére, például abban, hogy most már csak a családokat védik vele, a cégeket már nem.

Jelenleg december 31-ig hosszabbították meg a benzin- és élelmiszerárstopokat, a kamatstopot június végéig, mert azt félévente kell meghosszabbítani.

Drámaian rossz a migrációs helyzet a déli határon – fogalmazott Gulyás. Heti 5 ezer ember próbál meg illegálisan bejutni az országba, de a kerítésnek hála szinte mindenkit sikerül elfogni. A határvadászok meg fogják tudni védeni az országot a miniszter szerint.

Amerikának jó vagy rossz az orosz-ukrán háború? – kérdezték Nagy Mártont, aki szerint a gáz az USÁ-ban hatodannyiba kerül, mint az unióban és Ázsiában, tehát „ez egy flat dolog”, magyarán náluk egyenes vonalban van, nem változott. Így tehát az USA az egyik legnagyobb nyertese a kialakult helyzetnek és a szankcióknak, mondta a miniszter.

Ha megérkeznek az uniós pénzek, „és az operatív programról is meg tudunk állapodni”, akkor garantáltan megemelik a tanárfizetést, mondta Gulyás.

Az energiaintenzív kkv-k támogatási javaslata előtt tanulmányozták az európai példákat is – mondta újságírói kérdésre Nagy Márton. Az uniós országok felénél van valamilyen támogatás, általában a működési költségeket, beruházásokat segítik a kormányok.

116 energiaintenzív szektor van itthon, és a kormány főként a feldolgozó szektorra célzott, mert a termelői szektor a legfontosabb a miniszter szerint. A nagyvállalatokat sem lehet teljesen kihagyni, ezért tárgyalnak a gyármentő program elindításáról.

Gulyás arról, hogy a DK árnyékkormányt állít fel: szerinte az árnyékminiszterelnök Dobrev Klára, a valódi végrehajtóhatalom mögötte pedig Gyurcsány Ferenc, tőle pedig meg kell védeni az országot.

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy jelentést, ami megállapítja, hogy Magyarország folyamatosan távolodik az Európai Unió alapértékeitől, és a teljes értékű demokrácia helyett 2022-re már inkább a „választási autokrácia” jelző illik rá.

Gulyás erre most úgy reagált, egyetért Orbán Viktorral, aki erre azt mondta, ez egy vicc. De Gulyás ehhez még hozzátette, hogy szerinte ez a „magyar baloldal” próbálkozása arra, hogy ne jusson hozzá az uniós forrásokhoz, amikből emelnék a tanárok fizetését.

A kormány előtt egy olyan javaslat szerepel a szombati ülésen, hogy az általános iskolában legalább 20 fok legyen télen, és a 18 fok csak középiskolára legyen érvényes. A kormány még ma dönt róla, de valószínűleg elfogadja a javaslatot – mondta Gulyás.

A kormány is ugyanannyival többet fizet a közszolgáltatásokért, mint az önkormányzatok, de azt Gulyás is elismerte, hogy az önkormányzatoknak kevesebb forrás áll rendelkezésére.

A legfontosabb – fogalmazott Gulyás –, hogy mindenki próbáljon meg a lehető legtöbbet spórolni, és aztán megnézik, hogy kell-e segítséget nyújtani az önkormányzatoknak.

Gulyás találkozott Szita Károllyal, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnökével, Kaposvár polgármesterével, akit meghallgatott, és az észrevételeit bevitte a kormányülésre. A mai ülésen még biztosan nem születik döntés az ügyben.

„Kisebb fennakadások eddig is voltak az üzemanyag-ellátásban, de általánosságban mindenki tudott tankolni” – válaszolta Gulyás arra a felvetésre, hogy nem okozhat-e üzemanyag-hiányt a benzinárstop meghosszabbítása.

A miniszter szerint mérlegelt a kormány, és nem kérdés, hogy jobb, ha olcsóbban lehet tankolni, még ha némi fennakadást is okoz időnként a kutakon, mintha minden kúton lehetne tankolni, de literenként 8-900 forintért.

A Mol érdeme Gulyás szerint, hogy a kormány bevezethet benzinárstopot. A szándék pedig továbbra is az, hogy a magyar családok 480 forintért tudjanak tankolni.

Gulyás a budapesti kórházfelújításokról is beszélt. Erről azt mondta, van egy kész program, ami kórházépítéseket és felújításokat tartalmaz, de ez épp a beruházási stop „áldozata”. Lassan elkészülnek szerinte a dél-budai szuperkórház tervei – ami az eredeti tervek szerint egyébként 2023-ban már elindult volna. „De semmiről nem mondtunk le, semmit nem töröltünk”, mondta.

Az energiaintenzív kkv-k támogatása egyelőre három hónapra szól, majd utána megnézik a hatását, és utána döntenek az esetleges folytatásról – válaszolta az Origo kérdésére Nagy Márton.

Gulyás szerint az uniós szankciók Oroszországnak soha nem látott hasznot hoztak, az európai gazdaság pedig szenved közben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ismét arról beszélt, hogy a több mint 5 millió forintot kereső baloldali EP-képviselők azon dolgoznak, hogy a magyar tanárok és a magyar gazdaság ne jusson hozzá ahhoz a forráshoz, ami jár Magyarországnak.

Gulyás arról is beszélt, hogy nyáron intenzív tárgyalás volt az Európai Bizottsággal a kondicionalitási eljárásról, „mára nyitott kérdések nem maradtak” Gulyás szerint.

A kormány a jövő héten benyújtja a Bizottság által kért törvényeket a magyar Országgyűlésnek, amik aztán novembertől már érvényben is lehetnek, így Gulyás szerint azután zárulhat le a kondicionalitási eljárás. Gulyás most részleteket nem akar mondani, de vasárnap Navracsics Tibor majd tájékoztat.

Az Európai Bizottság a kiszivárgott információk szerint ugyanis vasárnap hatalmas, 6400 milliárd forintnyi támogatás felfüggesztését javasolhatja a jogállami mechanizmusban.

A KKV-któl azt kéri a kormány, hogy 2023 végéig a mostani foglalkoztatottak legalább 90 százalét tartsák meg – folytatta Nagy Márton.

Emellett két másik programról is tárgyalt a kormány, amelyekről a következő hetekben dönt:

  1. Gyármentő-program: a kormány támogatja az energiaintenzív gyárak energiahatékonysági beruházását.
  2. Új munkahelyvédelmi programot indítanak, hogy a megugró energiaárak miatt ne legyenek tömeges elbocsátások.

Támogatási programot fogadott el a kormány, az úgynevezett energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak. Ez érvényes minden olyan vállalatra, aminek az energiaköltsége a nettó árbevétel arányában 2021-ben elérte a nettó 3 százalékot, Nagy szerint efölött tekinthető valaki energiaintenzívnek.

Ezzel a feldolgozóipari kkv-kat célozzák, két fronton:

  • a működési költség támogatása: a tavalyi évhez képesti áram- és gázfogyasztás növekedésének az 50 százalékát fizetik ki, októberben, novemberben és decemberben;
  • és beruházási költség támogatása: itt az önerő támogatását jelenti a program, annak 15 százalékát biztosítják, hogy ezek a kkv-k hosszú távon versenyképesek maradhassanak energiahatékonysági beruházásokkal,

cserébe azt kérik a kkv-któl, hogy őrizzék meg a munkahelyeket. A program 2022. október 1-jétől 2023 végéig tart.

A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az árstopokat és a rezsitámogatásokat fenn tudják tartani. A rezsicsökkentést is fenntartják az átlagfogyasztás szintjéig. Az első számlák alapján többen férnek be a meghatározott átlagmennyiségbe, mint amennyien korábban gondolták.

Ez Európa legnagyobb családtámogatási programja – jelentette ki Gulyás. Nálunk gazdagabb országok sem tudnak Gulyás szerint ekkora segítséget adni. Arról is beszélt, ha az energetikai szankciók kivezetéséről döntene az Európai Unió, már másnap felére csökkene a gáz és az olaj ára.

A családok mellett az energiaintenzív tevékenységet végző cégek is komoly bajban vannak. Az energiaintenzív kis- és középvállalkozásoknak ezért támogatást nyújt a kormány. Erről csomagról döntöttek a szombati kormányülésen.

A kormány egész napos ülést tart szombaton, de a legfontosabb döntéseket már délelőtt meghozta – mondta Gulyás Gergely a szombati, rendkívüli kormányinfón.

A háború és uniós szankciók brutális áremelkedéshez vezettek. Különösen az élelmiszerek ára nőtt, de a benzin és dízel ára is elszabadult, és rohamosan növekedtek a kamatok.

Már tavaly ősszel hoztak intézkedéseket, hogy megvédjék a magyar családokat. Amíg a szankciók hatályban vannak, addig nem látszik, hogy reális esély lenne arra, hogy a helyzet javuljon.

A rendkívüli helyzetre tekintettel meghosszabbítják a benzin- és élelmiszerárstopot, és a decemberben lejáró kamatstopot is legalább fél évvel kitolják

– jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Szombat délutánra váratlanul kormányinfót hirdetett meg a kormány. A délután 13 órakor kezdődő tájékoztatóra szombat reggel érkezett a meghívó, ami annyiból érdekes, hogy a kormányinfót megelőző kormányüléseket általában nem szombatonként tartják.

Még nem tudni, mit jelentenek be, de épp két hét múlva, október 1-jén jár le a benzinárstop és az élelmiszerárstop, amivel a kormány jóval a piaci ár alatt tartja az árakat. Az árstopok jövőjéről Gulyás Gergely a szeptember 8-i kormányinfón azt mondta, azokról a kormány a következő két hétben dönt.

De annak is mostanában kell kiderülnie, hogy a közoktatásban elmarad-e az őszi szünet.

Emellett az Európai Parlament csütörtökön elfogadott egy jelentést, ami megállapítja, hogy Magyarország folyamatosan távolodik az Európai Unió alapértékeitől, és a teljes értékű demokrácia helyett 2022-re már inkább a „választási autokrácia” jelző illik rá. Orbán Viktor ezt lényegében egy viccnek nevezte. Az Európai Bizottság a kiszivárgott információk szerint vasárnap hatalmas, 6400 milliárd forintnyi támogatás felfüggesztését javasolhatja a jogállami mechanizmusban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!