Gulyás Gergely: Legyen 18 fok az állami intézményeknél

2022. szeptember 8. – 10:19

frissítve

Gulyás Gergely: Legyen 18 fok az állami intézményeknél
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Ez a tartalom ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Szerinte az államtitkárnak kell eldöntenie, mi tartozik a lemondásával kapcsolatban a nyilvánosságra, és mi nem. Azt viszont elismerte a miniszter, hogy a kormány szerint valóban lassan haladt a paksi bővítés, igaz, ezt nem végig Süli felügyelte.

A kormánynak továbbra is az a célja, hogy ne kelljen iskolákat, óvodákat, bölcsődéket bezárni, mert akkor a szülők sem tudnak dolgozni, ami a gazdaságnak sem jó.

Az önkormányzatok helyzetéről elmondta Gulyás, hogy folyton tárgyalnak, de az elsődleges feladat, hogy mindenki saját maga gazdálkodja ki a többletköltségeket. Az önkormányzatoknak nyújtott segítségről azt mondta a miniszter, hogy akkor avatkoznak be, ha például egy cég csődje miatt nincs fűtés egy lakásban. Arra a kérdésre, hogy vehetnek-e fel hitelt az önkormányzatok, azt mondta, hogy egyelőre tárgyalnak.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI



„Mindig meghatározott időrend szerint döntünk” – mondta Gulyás az árstopokról, amik hosszabbításáról a jövő héten vagy két hét múlva dönt a kormány. Az árstopok október elején járnának le.

Gulyás szerint az éves gázfogyasztást nem lehet 12 egyenlő részre bontani, ezért az MVM egy úgynevezett jelleggörbe szerint számláz. Ezt a miniszter szerint nem kommunikálta kellő világossággal a cég, pedig a kormány erre kérte. „Ezért elnézést is kell kérnünk” – mondta Gulyás. A miniszter kiemelte viszont, hogy ha valaki a végén összességében nem éri el az éves átlagfogyasztást, akkor

vissza fogja kapni azt a pénzt, amit év közben esetleg a jelleggörbés számolási mód miatt ráfizetett.

A Miniszterelnökségen nem támogatják az otthoni munkát, de a 18 fok előírását például támogatják. Azt Gulyás nem ígéri, hogy mindenhol ennyi lesz a hőmérséklet, de minden állami intézményben hidegebb lesz.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás azt mondta, a 10 köbméteres tűzifamennyiséghez a jövő héten csütörtöktől juthatnak hozzá az emberek az erdőgazdaságoknál. A miniszter szerint hiány nem lesz a tűzifából, az erdőgazdaságoktól rönkfát vehetnek majd, lényegesen olcsóbban, mint amennyiért a tüzépen juthatnak fához.

Az uniós pénzek kapcsán Gulyás elmondta, hogy egyetértenek az Európai Bizottsággal a legtöbb szakmai kérdésben. Varga Judit továbbra is Brüsszelben tárgyal, és Navracsics Tibor is uniós biztosokkal folytat tárgyalásokat. Gulyás megkérte a baloldalt, hogy fejezze be, hogy „ország hátráltatását”. Szerinte a baloldal uniós politikusai mindent megtesznek, hogy Magyarország ne jusson hozzá a forrásokhoz, ami többek közt a pedagógusoknak is jár.

Egyes állampapírok hozamát megemeli a kormány, és új állampapírt is kibocsátanak, olyat, aminek induló kamata eléri a 11 százalékot. Ez kedvezőbb, mint bármely kereskedelmi bank ajánlata – mondta Gulyás.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Gulyás azt mondta, a kormány programot indít arra, hogy minden, távhőt használó lakás saját mérőórát kapjon. Ennek érdekében 28 fillérrel emelik az árat, de nagyrészt az ipari fogyasztók fizetik majd. A távhő ára egyébként nem emelkedik.

A jövő héttől közvetlenül az erdőgazdaságoktól is lehet majd fát venni, méghozzá hatósági áron – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte mindenkinek legalább 10 köbméter fát tudnak biztosítani ezek az erdőgazdaságok, ez elég lehet a fűtési szezonra.

A barnaszén esetében a kitermelés növelése érdekében tesz lépéseket a kormány.

A kormány az energetikai, gazdasági helyzetet értékelte: megállapították, hogy egész Európában nehéz a helyzet, emiatt pedig gazdasági válság alakult ki. A szankciós politika nem váltotta be az ígéreteket, nőttek az energiaárak, ezért Magyarországon is gázárproblémák vannak.

A gázfogyasztást csökkenteni kell: a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos takarékoskodást írnak elő. A következő napokban minden tárcának ezt a célt kell kidolgoznia.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

Az augusztus 23-i kormányinfó legfontosabb bejelentése a rezsicsökkentés egyik részletintézkedése volt, az intézkedést a földgáz fűtőértékéhez igazították. Gulyás több kérdést kapott az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 20. után menesztett vezetőiről is, a miniszter azt mondta, nem a tervezett tűzijáték idejére adott téves előrejelzés miatt rúgták ki a szakembereket, ez csak „az utolsó utáni csepp” volt a pohárban.

Több mint két hete, augusztus 23-án tartott legutóbb kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Akkor még olyan kormányülések történéseiről számoltak be, amiket Semjén Zsolt vezetett, Orbán Viktor ugyanis hosszú ideig Horvátországban nyaralt.

A miniszterelnök a múlt héten érkezett haza, azóta tartott is kormányülést, a csütörtöki tájékoztatón már az ezen elfogadott intézkedésekről is szó lesz.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!