Pontosított rezsiszabályok: akkor most mi van a megajoule-okkal?

2022. augusztus 23. – 15:51

frissítve

Pontosított rezsiszabályok: akkor most mi van a megajoule-okkal?
Egy dolgozó a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén – Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter legfontosabb bejelentése a keddi kormányinfón az volt, hogy a kormány módosít a gázfelhasználásra vonatkozó szabályokon, mégpedig úgy, hogy az 1729 köbméteres éves átlagfogyasztás mellé rendelt fűtőértéket 59 132-ről 63 645 megajoule-ra (MJ) emelik. A miniszter azt mondta, „még a legrosszabb fűtőérték esetében is mindenkinek meg kell kapnia” az átlagfogyasztásként meghatározott 1729 köbmétert, ezért pontosították az átlagfogyasztás MJ-ban kifejezett értékét.

A miniszter valószínűleg rosszul fogalmazott, a MJ-érték emelése ugyanis nem a legrosszabb, hanem a legjobb fűtőértékű gáz felhasználásának kedvez.

Mik ezek a megajoule-ok?

Bár a lakossági gázfogyasztást általában mindenki – megszokásból – térfogatban számolja, és köbméterben fejezi ki, a földgáz-kereskedelemben gyakoribb a fűtőérték használata. Ez ugyanis kifejezi azt is, hogy a más-más forrásból származó földgáz fűtőértékei között különbségek lehetnek.

Gulyás is beszélt erről. Azt mondta, a legjobb az orosz gáz, a második a Magyarországon kitermelt gáz, és a harmadik az, ami nyugatról érkezik. (Hogy ebben mennyire van igaza, az már egy másik cikk témája. Teljesen semmiképp, hiszen a nyugatról érkező gáz jelentős része is orosz, Gulyás valószínűleg nem is erre gondolt.)

Magyarországon 1 köbméter gáz fűtőértéke átlagosan 33-34 MJ körül alakul, de lehetnek eltérések lefelé és fölfelé is.

Az, hogy az eddig érvényben lévő kormányrendeletben az 1729 köbméteres átlagfogyasztáshoz 59 132 MJ-os fűtőértéket rendeltek, azt jelenti, hogy átlagosan 34,2 MJ-os köbméterenkénti fűtőértékkel számolnak, hiszen

59 132 / 1729 = 34,2

Felmerült viszont, hogy ha valaki ennél jobb fűtőértékű gázt kap, akkor lefogyaszthatja-e az 1729 köbméteres támogatott átlagfogyasztást akkor is, ha MJ-ban már túllépte az 59 132-es értéket.

Ezért emelték most ezt az átlag-fűtőértéket 63 645 MJ-ra, ami már akár

63 645 / 1729 = 36,8 MJ

átlagos fűtőértéket jelent köbméterenként. Eszerint tehát azok is lefogyaszthatják az 1729 köbmétert, akik köbméterenként 36,8 MJ-os fűtőértékű szupergázt kapnak.

Azt, hogy milyen a kapott gáz átlagos fűtőértéke, ellenőrizhetjük a gázszámlán, ahol a fűtőértéket is feltüntetik, csak le kell osztani a köbméterben mért fogyasztással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!