Gulyás szerint nem a tűzijáték miatt rúgták ki az OMSZ vezetőit, az csak az utolsó csepp volt

2022. augusztus 23. – 13:08

frissítve

Gulyás szerint nem a tűzijáték miatt rúgták ki az OMSZ vezetőit, az csak az utolsó csepp volt
Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra a kormányinfón augusztus 23-án – Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Így a tudósításunknak is. Köszönjük a figyelmet!

„Én nem látom a tömegek ellenállását” – mondta Gulyás a tűzifarendelettel kapcsolatban. A miniszter szerint Nagy István agrárminiszter később elfogadott utasítása minden fennmaradó kérdést megválaszolt, és a szakértők számára nyilvánvaló is volt, hogy „nem a több száz éves tölgyeket fogják kivágni tűzifának”.

A kormány bőven elégnek tartja, hogy a járványadatokat hetente adják ki, nem naponta, így ezen nem akarnak változtatni.

Bár Orbán Viktor kábé egy éve azt mondta, indokolt lenne 90 napról 30 napra visszaállítani a közérdekű adatigénylések válaszadási idejét, úgy tűnik, ez azóta sem történt meg. Gulyás utánanéz az ügynek, mondta.

Nem várunk Brüsszelre – mondta Gulyás arról, miért várnak Brüsszelre a pedagógusbér-emelésben, miért nem emelik a tanárok fizetését maguktól. A miniszter szerint az Orbán-kormány már korábban is történelmi léptékben emelte a pedagógusbéreket, csak az utóbbi években úgy emelkedett a többi bér, hogy a tanárok fizetése viszonylagos hátrányba került, ezt kell ledolgozni.

Hogy lesz profit a Vodafone-vásárlásból, és hogy lesz ebből pedagógusbér-emelés? – kérdezték Gulyást, aki azt mondta, ez a befektetés profitot fog hozni, ebből a profitból a pedagógusbéreket is lehet majd emelni, de azt felhozni „példátlan demagógia”, hogy a Vodafone megvásárlása helyett miért nem a tanárbéreket emelik.

„Úgy gondoljuk, az állam számára ez jó üzlet” – mondta Gulyás a Vodafone-vételről. A Népszava újságírója kérdésében elmondta, a társaság korábbi eredményei alapján a kormány befektetése 43 év alatt fog csak megtérülni, Gulyás szerint azonban a korábbiaknál jobb hozamokat is el lehet érni.

A miniszter egyébként úgy tudja, a 4iG kezdett tárgyalni a szolgáltató megvásárlásáról, az állam később került a képbe.

Palkovics László tud felvilágosítást arról, kik lesznek az OMSZ vezetőinek utódai, hogy ezek az emberek miért nincsenek még kinevezve, ha a kormány már rég tervezte a vezetőcserét, arról Gulyás nem tudott felvilágosítást adni.

A Vodafone-vásárlásról: magyar tulajdonban lesz egy olyan cég, ami jelentős nyereséget termel, ezért lesz ez jó biznisz a magyar adófizetőknek is, mondta Gulyás.

„Ha jól láttam, akkor a balliberális oldalon is sokan értékelték” – mondta Gulyás arról, hogy az augusztus 20-i gazdatüntetéstől távol maradtak a gazdák, és említette is Vásárhelyi Mária „metszően pontos” értékelését.

Vásárhelyi ezt írta:

Gulyás szerint arra büszke a kormány, hogy „egyetlen állam sem képes hasonlóra”, mint a magyar, ami az átlagfogyasztás szintjéig jelentős támogatást ad. Gulyás szerint havi 200 ezer forintot fizet ki az állam minden egyes mérőhely helyett.

„Azon dolgoztunk részben még a szabadság alatt is egész augusztusban, hogy a lehető legjobb megállapodásokat tudjunk kötni a Bizottsággal, és ennek keretében történelmi lépétékű pedagógusbér-emelésre kerülhessen sor” – mondta Gulyás, aki szerint eközben a Tanítanék Mozgalom olyan ellenzéki politikusokat támogat, akik a Bizottsággal való megegyezés ellen lobbiznak.

2200 határvadász tesz esküt szeptemberben, de a teljes létszám 4000 főre egészül majd ki jövő év elejére.

Gulyás szerint a téves meteorológiai előrejelzés kudarc, ezt valószínűleg a meteorológusok is így gondolják, máskülönben nem kértek volna elnézést a hibáikért.

A kormány nem hozott egyelőre döntéseket a közintézmények, köztük az iskolák fűtéséről, vagy arról, hogy húsz fokra fűtsék fel azokat, ezekről nincs kormánydöntés, most vizsgálódnak, de Gulyás szerint most ő annyit tud mondani, hogy ami tavaly másfél milliárd volt, az idén 3,5-4 milliárd forint lesz, mondta Gulyás a Telex kérdésére.

A küldöttségek összeállításával nem foglalkozom – mondta Gulyás, amikor a Telex riportere az Orbánt Bécsbe kísérő delegációról kérdezte. A miniszter szerint a Hotel Bristol jó szálloda, de vannak ennél drágábbak is, minden esetre Gulyás spórolt a benzinnel, mert Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával osztozott egy autón.

Gulyás azt mondta, neki nincs oka panaszra, de „extrém luxusról kár lenne beszélni”.

Hogy a bécsi nagykövetség magasrangú diplomatáját miért rúgták ki Orbán bécsi útja után, arról Gulyás nem tudott felvilágosítást adni, nem tudta megerősíteni azt sem, hogy a miniszterelnöki látogatással kapcsolatos információk kiszivárgásának lehet-e ehhez köze.

Gulyás nem mondta el, hol nyaral Orbán Viktor, de a miniszterelnök jövő héten már fog dolgozni szerinte, mondta a Telex kérdésére. Orbán nem hivatalos tárgyaláson volt a horvát elnökkel, vacsora volt ez csak Gulyás szerint, „ahol aktuális politikai kérdésekről cseréltek eszmét”, de „hogy barátok-e, arról őket kell megkérdezni”.

Gulyás szerint bár Orbán kihagyta az augusztus 20-i ünnepet, de amúgy is mindig a köztársasági elnök mond ezen beszédet, nem a miniszterelnök.

Az új rendszerű vagyonnyilatkozatokról Gulyás azt mondta, ők a realitások talaján állnak, ha egyetlen hely van, ahonnan az új vagyonnyilatkozati rendszert nem érheti kritika, az Brüsszel, hiszen betűre pontosan azt a rendszert vezették be, ami az Európai Parlamentben is van.

„Úgy látta” Gulyás is, hogy augusztus 22-én Altusz Kristóf, Novák Katalin diplomáciai igazgatója Kijevben tárgyalt, de részleteket nem tud.

A kormány egyelőre nem tárgyal arról, hogy a repülőtereken újra Covid elleni lépéseket vezessenek be, amennyiben erre szükség lesz, arról szólni fog a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Gulyás szerint a koronavírus új verziói lényegesen enyhébb lefolyásúak.

Hogy milyen törvényeket fognak módosítani az Európai Bizottság kedvéért, azt Gulyás nem akarta kifejteni, azt mondta, így beszélték meg a Bizottsággal is. Annyit elmondott, hogy 10 fölött lesz a módosított törvények száma.

„Attól függ, akik ezt írták, mit értettek alatta. Ahogy én értelmezem, úgy nem igaz az állítás”, mondta Gulyás az OMSZ vezetőinek közleményéről, amiben azt írták, politikai nyomásgyakorlás alatt vannak.

Ez a lehetőség nem lett volna meg egy vagy másfél év múlva, vagy nagyon kicsi az esély arra, hogy meglett volna – mondta Gulyás arról, miért kellett épp most megvenni a Vodafone-t, miközben más beruházásokat leállítanak. A miniszter szerint ez a befektetés profitot fog hozni, ebből a profitból a pedagógusbéreket is lehet majd emelni, az a kérdés, hogy a Vodafone megvásárlása helyett miért nem a tanárbéreket emelik, demagóg.

– mondta Gulyás a megajoule-os szabálymódosításról az RTL kérdésére.

Biztosított-e Magyarország élelmiszer-ellátása? – kérdezték Gulyás.

Rövid válasza: Igen.

Hosszú válasza: Egy évben 23 millió ember ellátásáról tudna az ország gondoskodni, akkora aszály nem volt, hogy 9,5 millió ember ellátásról ne tudnának gondoskodni most, mondta Gulyás.

Jól állnak a magyar gáztárolók – jelentette ki Gulyás. 3,8 milliárd köbmétert tárolunk jelenleg, ami 76 téli napra elég az ipari és a lakossági felhasználásra vonatkozóan, de ha csak a lakossági felhasználást nézzük, akkor több mint fél évre is elég lenne.

A forint gyengüléséről Gulyás azt mondta, kifejezetten hektikus az árfolyammozgás, de nem érdemes egy napot kiemelni, hosszabb tendenciákat kell nézni.

Megnéztük az elmúlt 4 év havi árfolyamátlagait, íme a Gulyás által említett hosszabb tendenciák:

A tanárhiányról Gulyás azt mondta, a kormány hozott egy intézkedést, amivel engedélyezik a nyugdíjba vonuló tanároknak, hogy tovább taníthassanak, miközben a nyugdíjat is megkapják. A miniszter szerint korábban is voltak olyan tantárgyak, ahol tanárhiány volt, de

nincs olyan ok, ami az oktatás folyamatosságát veszélyeztetné.

Az iskolák megemelkedett rezsiköltségeinek plusz költségeiről Gulyás azt mondta, az állam a fenntartó, így ezután is az állam fizeti ezeket a plusz költségeket.

Gulyás abból indul ki, hogy kórházakat, szociális intézményeket és iskolákat minden körülmények között nyitva kell tartani, így arról nincs kormánydöntés, hogy online oktatásra állnának át az iskolák.

A vasárnap este Moszkvába repülő honvédségi Falcon Nagy Márton gazdaságfejlesztést minisztert szállította, energiabeszerzésről tárgyalt Moszkvában. A tárgyalások még zajlanak, a kormány reméli, hogy siker koronázza majd az erőfeszítéseket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!