Az Európai Bizottság akár 15 milliárd eurót is visszatartana Magyarországtól

2022. szeptember 14. – 17:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Korrupciós problémák miatt több milliárd, Magyarországnak szánt euró folyósítását blokkolhatja az Európai Bizottság, írta a Reuters két uniós tisztviselőre hivatkozva.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlamentben azt mondta, hogy befagyasztaná a demokráciát károsító tagországok támogatását.

„Harcolnunk kell a demokráciáinkért. A korrupcióra szeretnék koncentrálni” – mondta Von der Leyen, de Magyarországot konkrétan nem említette meg.

A Reuters forrásai konkrét összegeket nem mondtak, de a hírügynökség szerint a 2021–2027-es 22,5 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrásnak akár 70 százalékát is blokkolnák, tehát 15,75 milliárd euró (6400 milliárd forint) kifizetését halaszthatják el.

A korábban kiszivárgott hírek ennél kisebb összegekről szóltak, bár azok is komoly érvágást jelenthetnek a magyar gazdaságnak. Egy Jávor Benedek által kiszivárogtatott levélből az derült ki, hogy 3500 milliárd forintos elvonással számolhat Magyarország. Hogy végül mekkora összeget tart vissza az Európa Bizottság, arról vasárnap hozhatnak döntést.

Az Európai Parlament szerdán tartott vitát Magyarországról, miszerint az eltávolodott az unió alapértékeitől, a többségében elítélő vélemények hatására a forint és a magyar kötvények is meggyengültek. Az eurót este hat órakor 405,35 forinton jegyezték a kora reggeli 399,40 forint után. A dollár jegyzése 405,71 forintra ment fel 399,69 forintról, a svájci franké pedig 422,17 forintra 415,80 forintról. A forint mindhárom devizával szemben nagyjából másfél százalékkal gyengült, írta az MTI.

Az Európai Bizottság a magyar választások után két nappal jelezte, hogy megindítja a jogállamisági mechanizmust Magyarországgal szemben, majd április végén ez meg is történt.

A jogállamisági mechanizmus lényege, hogy az Európai Bizottság visszatarthat a tagállamoktól uniós forrásokat, ha azok nem tartják be a jogállamisági követelményeket, amelyeket az EU-csatlakozásukkor vállaltak, illetve amelyeket az uniós alapszerződés rögzít. Ha bebizonyosodik, hogy közvetlenül sérülnek az EU pénzügyi érdekei Magyarországon, akkor az Európai Tanáccsal együtt az uniós támogatások egy részének felfüggesztésével vagy zárolásával is büntethetik az országot.

Az Európai Bizottságnak szeptember 22-ig kell válaszolnia azokra az ajánlásokra, amelyekkel a magyar kormány állt elő a tárgyalások során.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!