Gyanúsan sok fidelitasos költözött be egy budavári ingatlanba napokkal az időközi választás előtt

2022. szeptember 16. – 08:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum és a 24.hu információi alapján mintegy húsz, a Fidelitashoz köthető személy költözött be egy Ostrom utcai magánklinika címére a budavári időközi választás előtt, akik korábban nem az I. kerületben éltek – így elvben akár szavazhattak is. A Momentum képviselőjelöltje, aki 60 szavazattal maradt alul a Fidesz jelöltjével szemben, ezért kifogást nyújtott be az eredmény ellen a helyi választási bizottságnál – írja a 24.hu. Igaz, a fiktív lakcímbejelentés egy tavaly őszi törvénymódosítás értelmében már nem számít bűncselekménynek.

Az I. kerület 5. számú egyéni választókerületében azért kellett új választást tartani, mert a körzet korábbi képviselője, a korábban alpolgármesterként dolgozó, majd a Momentum elnökének választott Gelencsér Ferenc lett a párt frakcióvezetője.

Az alpolgármesteri posztot korábbi munkatársa, Korsós Borbála vette át, és ő indult a megüresedett képviselői helyért is. A momentumos politikus végül 60 szavazattal (423-363 arányban) maradt alul a fideszes Fazekas Csillával, Böröcz László fideszes országgyűlési képviselő munkatársával szemben.

Ahogy korábban is írtuk, az alapvetően konzervatívnak elkönyvelt kerületben 2019-ben az ellenzék szerezte meg a több helyet, ők adták a polgármestert, és több képviselőjük volt az önkormányzatban, mint a Fidesznek.

Időközben azonban két, a Jobbikból kivált képviselő elkezdett együtt szavazni a Fidesszel, Fazekas Csilla győzelmével tehát elvben meg is szűnhet az ellenzéki többség a budavári képviselő-testületben.

Korsós ugyan elismerte vereségét, a választási bizottságnál kifogást nyújtott be, szerinte ugyanis a választás nem volt tiszta, mert – a birtokába került bizonyítékok alapján – augusztus eleje és a múlt vasárnapi, szeptember 11-i választás napja között gyanúsan sokan létesítettek lakcímet a választókerületbe tartozó Ostrom utca 16. szám alatt.

Mint írta, a beadványában megjelölt személyek az augusztus 4-én a rendelkezésére bocsátott névjegyzékben még nem szerepeltek. A Momentum politikusa szerint az érintettek az I. kerülethez valójában és életvitelszerűen nem kötődnek, ellenben egy részük a Fidesz ifjúsági szervezetéhez vagy Fidelitas-tagokhoz kapcsolható, ezért kérte a jogsértés megállapítását.

Mint a 24.hu írja, az Opten céginformációs adatbázisa szerint néhány nappal a budavári időközi választás előtt mintegy húsz, a Fidesz ifjúsági szervezetéhez köthető személy létesített lakcímet az Ostrom utca 16. szám alatt, köztük:

  • Baczkó Norbert, a Fidelitas alelnöke, aki a Fidesz listás országgyűlési képviselőjelöltje volt az április 3-ai választáson, és a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda munkatársa;
  • Hurta Adrienn, aki korábban a Budavári Önkormányzat egyik bizottságának nem képviselő tagja volt, valamint kormányzati tanácsadóként dolgozott az Emmi megbízásából tavaly december és idén május között;
  • Orbán Gergely, aki korábban a Fidesz EP-képviselőjének, Deli Andornak volt a gyakornoka;
  • a budapesti Fidelitas egyik koordinátora;
  • a székesfehérvári Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség korábbi tagja;
  • valamint Baczkó Norbert számos – közszereplőnek nem minősülő – ismerőse.
  • A 24.hu információi szerint olyan is akadt a bejelentkezők között, akinek még az édesanyja is erre a címre jelentkezett be a választás előtt.
Ostrom utca 16. – Fotó: Bozzay Balázs / Telex
Ostrom utca 16. – Fotó: Bozzay Balázs / Telex

A tulajdoni lapok alapján a lakóhelyükként szolgáló hat ingatlan egyaránt két, járóbeteg-ellátással foglalkozó cég tulajdonában van, ugyanis a bérházban egy egészségügyi centrum működik. A cégek Babai László érdekeltségébe tartoznak, aki a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke. A milliárdos forgalmú Prima Medica Egészséghálózat alapítója egészségügyi témákban jó párszor vállalt már nyilvános szerepléseket is (például itt, itt vagy itt, esetleg itt).

A társasház közgyűlésében fokozatosan többségbe kerülő magánklinika tulajdonosa és a többi lakó közötti eldurvuló jogi vitáról tavaly decemberben a Telexen közöltünk riportot.

A 24.hu kereste Baczkó Norbertet, aki átjelentkezéséről annyit mondott a lapnak, „én ott fogok katonaként működni”, állítása szerint Böröcz László munkáját fogja segíteni a kerületben. Azt nem volt hajlandó elárulni, hogy szavazott-e az időközi választáson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!