Van valami közös Cserháthalápban és Mőcsényben, Dél-Budán és Tatán

2022. július 31. – 06:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Három településen lesz ma időközi önkormányzati választás, egy városban pedig helyi népszavazás.

A Tolna megyei Mőcsényben áprilisban meghalt a polgármester. A mostani időközi választáson a település 278 választópolgára két független jelölt közül választhatja meg az új településvezetőt.

A Nógrád megyei Cserháthalápon új polgármestert választanak a korábbi polgármester lemondása miatt. A tisztségért a mostani választáson két jelölt indul: egy függetlenként, egy pedig a Mi Hazánk Mozgalom színeiben. A névjegyzékben 302-en szerepelnek.

A főváros XXII. kerületében, Budafok-Tétényben, a 6. egyéni választókerületben lemondott a képviselő. Az időközi választáson két jelölt indul, az egyikük a Fidesz-KDNP, a másik a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP-Jobbik jelöltje. Itt 3469 választásra jogosult él.

Lesz egy helyi népszavazás is, méghozzá Tatán, ahol három kérdésről szól a referendum:

  • az önkormányzat ne köthessen településfejlesztési szerződést a tatai Öreg-tó természetvédelmi területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit;
  • megtiltanák, hogy a szomszédos telekre út épüljön, illetve a meglévőt kiszélesítsék;
  • emellett azt szeretnék elérni, hogy az istállóra és a lovas pályára vonatkozó településképi rendelet és helyi építési szabályzat a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon.

A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból az Öreg-tó partján. A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, civil mozgalom is alakult, amely több tüntetést szervezett, majd közel 7000 aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért. A történetről ebben a cikkünkben olvashat bővebben.

A népszavazás akkor lesz érvényes és eredményes, ha a választópolgárok több mint fele – mintegy tízezer ember – elmegy szavazni, és egy-egy kérdésben az érvényes szavazatok több mint fele azonos lesz. Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést – írja az MTI.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!