Gulyás Gergely: Szombat déltől csak a magántulajdonú gépjárművek tankolhatnak ársapkás üzemanyagot

2022. július 30. – 11:00

frissítve

Gulyás Gergely: Szombat déltől csak a magántulajdonú gépjárművek tankolhatnak ársapkás üzemanyagot
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

A megszokott csütörtöki időponttól eltérően szombaton 11 órára hirdetett kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, ahol bejelentették, hogy

  • a kormány a Mol javaslatára döntött az ársapka-változtatásról és a stratégiai olajtartalék egy részének felszabadításáról.
  • A magántulajdonú járművekre, a taxikra és a mezőgazdasági járművekre marad érvényben a 480 forintos kedvezményes üzemanyagár.
  • A százhalombattai olajfinomító karbantartása és a bizonytalan európai kőolajbeszerzések miatt felszabadítják a stratégiai olajtartalék negyedét.
  • A taxisok Gulyás Gergely szerint azért számítanak kivételnek a többi céges autóhoz képest, mert ők kizárólag üzemanyagot használnak munkaeszközként.
  • A rakéták megvannak, nem lesz olcsóbb attól, ha nem lőjük fel őket, hiszen mindent, ami a tűzijátékhoz szükséges, már tavasszal beszerezte a kormány – mondta Gulyás a tűzijátékot érintő kérdésre.
  • A kormány szerint életszerűtlen, ha egy óvodapedagógusnak nyelvvizsgához kötik a diplomaszerzését, mert a szakmája gyakorlása során erre semmi szükség nincs.
  • Azoknak a többgenerációs családoknak, akik egy többlakásos házban laknak egy mérőórával, Gulyás Gergely azt javasolta, hogy alapítsanak társasházat.
  • Hiába gondolta meg magát Hegedüs Zsuzsa, „lemondását érkeztettük és elfogadtuk”, azaz az eddigi miniszterelnöki megbízott már nincs hivatalban.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő eredetileg is 13 órai befejezéssel intette mértékletességre a kérdező újságírókat, néhány perccel a határidő előtt azonban már minden kérdezőn túl voltak, így távoztak is Gulyással.

Orbán Viktor pénteken azt javasolta a Kossuth rádióban, hogy keressenek többet, akik nem férnek be az átlagfogyasztásba.

Gulyás szerint nehéz cáfolni azt a tényszerű állítást, hogy nem tud mást tenni az ember, mint megpróbál spórolni, vagy többet költ rezsire, amihez pedig többet kell keresni. „A rideg valóság az, amit a miniszterelnök mondott” – fogalmazott Gulyás.

Az előrejelzések szerint idén bruttó 700 ezer forint fölé mehet a diplomás átlagbér. Ha az elmúlt év folyamatai folytatódnak, 2027-re bruttó 1 millió lehet a diplomás átlagbér. Ez nem csekély vállalás Gulyás szerint, és jelentős részét nemzeti forrásból fedezi az állam, de uniós támogatásra is szükség lesz.

Gulyás Gergely szerint a baloldal mindent megtesz azért, hogy ne tudjanak a tanároknak bért emelni.

Hogyan tervezi a kormány pótolni azokat az orvosokat és tanárokat, akik a katatörvény miatt kiesnek a rendszerből? – kérdezte kollágnk.

Hétezerrel több orvos van ma Magyarországon, mint 2010-ben, de ettől még vannak bizonyos területeken hiány – ismerte be Gulyás Gergely. Nem hiszi, hogy önmagában a katás rendszer átalakítása után az orvosi bérek jelentős fejlesztése mellett ne lehetne biztosítani az utánpótlást. Különösen úgy, hogy 2012-ben jelentősen megemelték az orvosi képzés létszámkeretét.

A tanároknál pedig az lehet a megoldás a hiányra, ha feloldják a nyugdíjkorlátot.

Ezt ígérte a miniszter kollégánknak, aki érdeklődött a februári gázmegállapodást érintő magyar-orosz diplomáciai jelzésekről. Gulyás még soha életében nem találkozott Vlagyimir Putyinnal. Szerinte ugyanakkor nem Putyin hazudott Orbán Viktor arcába februárban azzal, hogy a világpiaci ár ötödéért kapjuk még éveken át az orosz gázt, mert annak, hogy ez nem valósult meg, mindössze az az oka, hogy nincs olcsó orosz ár. Erről pedig az Európai Unió tehet, mint azt korábban kifejtette, szerinte ugyanis az oroszok azért blokkolják a gázellátást és verik ezzel is fel az árakat, mert az EU szankciókat vetett ki Oroszország ellen, amiért az Putyin parancsára lerohanta Ukrajnát-

Gulyás Gergely szerint a 480 forintos benzinár és az aszály között nincs összefüggés. Kollégánk arról beszélt, hogy az alacsony benzinár miatt többen autóznak, ez pedig hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Az aszálykárokról is kérdezte a minisztert a Telex. Ma kevesebb hektárt tudnak öntözni Magyarországon, mint a kommunizmus utolsó évében. A földek használójának és tulajdonosának is van felelőssége ebben Gulyás szerint, de inkább a használóknak, akiknek haszonbérbe adta az állam. Harminckét éve rossz irányba megy az öntözés, ezen változtatni kell, és ősszel új állami öntözési program indul.

Szerinte ugyanis az átlagfogyasztásig védett árral a magyar családok jelentősen jobban járnak, mint a német családok.

Feltételezem, hogy igen – válaszolta a Telex idevágó kérdésére Gulyás Gergely, megismételve, hogy ezzel a kormány egyik zsebéből a másikba rakja a pénzt. Sarkadi Zsolt kollégánk másik kérdésére, miszerint jó minőségű jogalkotást jelez-e, hogy félórás felkészülési időt hagytak az állampolgároknak, Gulyás viccel felelt, hogy lehetett volna még gyorsabb is. Komolyra fordítva azt mondta, hogy a jelenlegi esetben azért volt indokolt a rövid határidő, mert ő maga is látta a kormányinfóra igyekezve, hogy tömött sorokban állnak a kutaknál az autósok.

Gulyás Gergely remek intézkedésnek tartja, hogy a kutakon fel kell tüntetni a piaci árat is, miközben a magyar állampolgárok olcsóbban tankolhatnak a piaci árnál, csak mostantól a cégek és céges autók már nem.

Nem szeretne a kormány további korlátozásokat bevezteni, a MOL adatai szerint a most bejelentett intézkedésekkel fenntartható lesz a rendszer – mondta Gulyás Gergely.

Két hatása van a most bejelentett intézkedésnek: a lakossági fogyasztást a stratégiai készletekből állják, így az csökken. A céges autóknál pedig piaci ár lesz, így a szolgáltatóknak megéri majd importálni Gulyás szerint. A miniszter azt is elismerte, hogy dízelből áll rosszabbul Magyarország, de benzin sem áll rendelkezésre korlátlanul.

„Azon vagyunk, hogy indítsunk” – válaszolta a miniszter a szigetelésre, energiahatékonysági pályázatokra vonatkozó kérdésre.

A választási ígéreteket be kell tartani – jelentette ki Gulyás Gergely. A Hír Tv arról kérdezte, hogy miért nem tartja be az ígéreteit Karácsony Gergely.

Nem történt jelentős létszámleépítés a Miniszterelnökségen – cáfolta az erről szóló híreket Gulyás Gergely. A jövőben azonban megszüntetik a párhuzamosságokat azzal, hogy összevonják a különböző irányítóhatóságokat a Miniszterelnökség alatt.

Gulyás arról is beszélt, hogy a kormány azt méri fel első körben, hogy egyáltalán hány iskolában lehet áttérni fatüzelésre. A kisebb iskolákban lesz erre lehetőség, és azt is vizsgálják, hogy tudják-e segíteni a folyamatot állami kazángyártással. Ahány kazánt venni kell, arra az állam biztosani fogja a forrásokat – erősítette meg a miniszter. Az iskoláknak és a fenntartóknak biztosan nincs rá külön forrása.

A miniszter a 444 kérdésére azt mondta, hogy a miniszterelnök az elmúlt években már számos beszédében, számtalan alkalmazott pontos szóhasználatot, a mostani „faj” kifejezést is csak rosszindulattal lehet rasszizmusnak értelmezni, pontosabban:

„Ha némi rosszakarattal bármit félre lehet érteni, sokan vannak, akik ezt megteszik”

A miniszter szerint fel sem merült az etnikai különbségtétel a kormányfő beszédében, a vita abból alakult ki, hogy a Homo sapiens egy faj, holott a nemzetközi megfogalmazásokban a faj szó több helyen is szerepel. Mire az újságíró felvetette, hogy de ott éppen a diszkrimináció tilalma érdekében használják a faj kifejezést, míg a miniszterelnök éppen erre szólított, Gulyás azt mondta, évek óta ismert a kormányfő és a kormány álláspontja a migráció kérdésében, így ez a kijelentés is csupán a kulturális különbségekről szólt.

Az oroszoktól kell megkérdezni Gulyás Gergely szerint, hogy mi az oka annak, hogy az orosz állami tévében a nyugati országok közül egyedül Magyarországot emlegetik baráti országként.

Nincs napirenden Szijjártó Péter kijevi látogatása, miután a külügyminiszter a héten Moszkvában járt.

Azoknak a többgenerációs családoknak, akik több lakásos házban laknak, de egy mérőóra van csak, Gulyás Gergely azt javasolja, hogy alapítsanak társasházat.

A rezsiáraktól függetlenül is jelentősen nő a miniszter szerint az ingatlanok értéke, ha külön albetéten vannak. A miniszter arról is beszélt, hogy a társasházi ügyeket soron kívül fogják vizsgálni a földhivatalokban.

Ezt Gulyás árulta el, kérdésre azt is ismertetve, ezeknek az embereknek 88 százaléka külföldi állampolgár és ugyanilyen arányban, vagy még nagyobban férfiak.

Azok a beruházásokat nem állítják le, amiket már elkezdtek. A még el nem kezdett projekteknél azonban az a főszabály, hogy elhalasztják a beruházást.

Lesznek azonban kivételek, amiket a Lázár János vezette Építési és Beruházási Minisztérium vizsgál. Biztosan kivételt jelentenek például azok a beruházások, amelyek Veszprémben készülnek, hiszen az egy adottság, hogy Veszprém Európa Kulturális Fővárosa lesz 2023-ban.

Túl nagy változtatás lett volna, hogy az egyetemek teljesen szabadon dönthessenek arról, hogy kit vesznek fel, és kit nem – mondta Gulyás az RTL idevágó kérdésére. Azt is mondta, a 100 pont éppen megfelelő keretet ad majd arra az intézményeknek, hogy befolyásolják, ki kerülhet be hozzájuk.

Folytatva Gulyás arról kezdett beszélni, hogy teljesen életszerűtlen, hogy például egy óvodapedagógusnak nyelvvizsgára legyen szüksége a diplomájához, mert a szakmája gyakorlása során erre semmi szükség nincs.

A taxisok továbbra is hatósági áron tankolhatnak, és azért számítanak kivételnek a többi céges autóhoz képest, mert Gulyás szerint ők kizárólag benzint és dízelt használnak munkaeszközként. Ha piaci áron kellene tankolniuk, 60 százalékos áremelkedés lenne már másnap. Gulyás úgy fogalmazott, hogy más vállalkozóknak csak egy tétel az üzemanyagár, de nem kizárólag azon alapszik a vállalkozás.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Gulyás az RTL Klub kérdésére arról is beszélt, hogy nem csak az iskolákban, hanem minden egyes közintézménynél megvizsgálja a kormány, hogy váltható ki a gázfűtés. A leggyorsabban fafűtésre lehet váltani, ezért mérik fel először azt, hogy melyik iskolák tudnak átálni fatüzelésre.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette, hogy az Országgyűlés elfogadta a katatörvényt, és nem terveznek korrekciókat.

Mindent, ami a tűzijátékhoz szükséges, már tavasszal beszerezte a kormány – válaszolta Gulyás, miután a TV2 az augusztus 20-i programok iránt érdeklődött. A miniszter szerint tavaly többen írták alá a tűzijáték lemondását követelő petíciót.

A miniszter a TV2 másik kérdésére a szociális tűzifa-programok fenntartását ígérte, és a tűzifa-kivitel tilalmát érintő kormánydöntést az áremelkedés akadályozására tett erőfeszítéseikkel indokolta.

Gulyás Gergelyt megkérdezték arról is, mennyit spórolt a kormány a rezsicsökkentés csökkentésével, amire a miniszter azt mondta:

semmit, hiszen idén így is 2000 milliárd forintba kerül ez a költségvetés számára.

A magyar kormány azt szeretné, hogy ne alakulhasson ki gázhiány az országban – mondta Gulyás. A gáztározók feltöltöttsége jelenleg 50 százalékos, ami nagyjából 2 hónapig elegendő. Ha csak a lakossági használatot nézik, akkor pedig négy hónapra.

Gulyás azt mondta, a cél az, hogy bármilyen drága is a gáz, a tározók fel legyenek töltve.

A migrációs válság kitörése óta 1,6 milliárd eurót költött a magyar állam határvédelemre – mondta Gulyás Gergely a Magyar Nemzet kérdésére. Az Európai Unió ennek az összegnek mindössze a 2 százalékát finanszírozta.

Arról beszélt a miniszter, hogy jelentős az érdeklődés az új határvadász képzésre, több mint 6 ezren érdeklődnek. A Belügyminisztérium azt vállalta, hogy szeptemberre 2200 határvadász szolgálatba lép. Később 4 ezer főre emelik a határvadászok számát, de adott esetben katonákat, rendőröket is be tudnak vetni, ha szükség lesz rá. Az osztrákok megígérték a csütörtöki bécsi tárgyaláson, hogy segítenek a déli határvédelemhez, de a következő hónapokban lesz szerb-osztrák-magyar egyeztetés erről.

Gulyás kritizálta, hogy a szlovénok lebontják a határkerítést, és Európa sem áll jól szerinte, nem készült fel arra a migrációs nyomásra, ami a 2015-ösnél nagyobb is lehet.

A HVG egy másik kérdésére a miniszter azt mondta, „nem, Hegedüs Zsuzsa lemondását érkeztettük és elfogadtuk”, azaz az eddigi miniszterelnöki megbízott már nincs hivatalban.

Hegedüs Zsuzsa nemrég, Orbán Viktor tusványosi beszéde után mondott le miniszterelnöki tanácsadói pozíciójáról: azt mondta, az ott elhangzott, fajok keveredéséről szóló részlet tisztán náci beszéd volt.

Hegedüs Zsuzsa akkor azt mondta, Goebbels is mondhatott volna ilyen beszédet. Orbán Viktor tudomásul vette a döntést, válaszában úgy fogalmazott, hogy „a Jóisten minden embert a saját képmására teremtett, ezért a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva”. Hegedüs Zsuzsa erre is válaszolt, és később az RTL-nek azt mondta, hogy „robbantani akar”.

Aztán jött Orbán bécsi látogatása, ahol kijelentette: ő bevándorlásellenes politikusként definiálja magát, de ez számára nem faji vagy biológiai kérdés, hanem kulturális. „A civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van”. Tusványoson félreérthetően fogalmazott, ami néha előfordul.

Ezt követően Hegedüs azt közölte, meggondolta magát.

Erre kérdezett vissza Gulyás Gergely a HVG-felvetésére, hogy a kormányzati gépjármű-flotta vajon mentesül-e az új, déltől hatályos szabályok alól. A miniszter elővette a hamarosan kihirdetni tervezett, déltől hatályos rendeletet, és abból felolvasta, hogy „sajnos” a kormányzati tulajdonban lévő gépjárművekre nem vonatkozik majd az ársapka. A részletszabályokkal kapcsolatban a miniszter azt mondta, a már ismert okból kellett meghatározniuk, hogy mely körnek, és elsősorban a lakosság számára tartják fenn a csökkentett üzemanyagárat.

„Mi azon dolgozunk, hogy ne jelentsen semmit” – mondta Gulyás az Index kérdésére az uniós rendeletről, amely előírná, hogy veszélyhelyzetben 15 százalékkal csökkenteni kell a gázfelhasználást a tagállamokban.

A magyar gazdaság és a fogyasztók is abban érdekeltek Gulyás szerint, hogy csökkentsék a gázfogyasztást a brutális áremelkedés miatt. A magyar kormány magától is efelé menne, de a 15 százalékot nagyon magasnak tartják. A kormány szerint nincs olyan hatásköre az Európai Uniónak, hogy beleszóljon a tagállamok energiapolitikájába.

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Fotó: Illyés Tibor / MTI

Egy hónapig vagy akár hónapokig is tarthat a MOL százhalombattai finomítójának karbantartási munkája. A munkálatok aktuális állásáról a MOL folyamatosan tájékoztatja a kormányt, a kormány pedig a lakosságot.

Szombat délben már hatályba is lépnek az új benzinszabályok, azaz fél óra múlva már csak magánszemélyek tankolhatnak 480 forintos áron.

Az idevágó lehetőségekre kérdezett rá elsőként az Origo a minisztertől. Gulyás Gergely szerint kényszerülhet a kormány arra, hogy a stratégiai készletekből lássák el a lakosságot. A további kérdések Tordai Bence házépítését, valamint az építésügyi szabályozás idevágó, esetleges módosítását érintette, amelyekre a Miniszterelnökséget vezető miniszter érdemi válasszal nem szolgált.

Az MVM-nek egészen pontos, megyére lebontott adatai vannak a fogyasztásról – mondta Gulyás az ATV kérdésére. Így a kormány pontosan tudja, hány háztartás van a meghatározott átlagfogyasztás felett. A számításnál csak azokat a fogyasztási helyeket nézték, ahol érdemi fogyasztás van, és így jöttek ki a számok – erősítette meg a miniszter.

„Üdvözöljük az EBESZ jelentését” – mondta Gulyás. Nem értenek egyet minden mondatával, de a főbb megállapításaival igen.

Tárgyalunk szinte napi rendszerességgel, de alapvetően optimista vagyok a megállapodás esélyét illetően – az állami televízió kérdésére Gulyás Gergely, aki szerint a kormány több intézkedést is tett, és kisebb lépések már voltak az álláspontok közelítése érdekében.

Nagy István agrárminiszter vasárnap ad tájékoztatást arról, hogy a kormány hogyan segíti a gazdákat az aszálykárok enyhítésében – mondta Gulyás Gergely.

Mivel a gáz ára elszabadult, Gulyás szerint a gáztól menekülni érdemes, és alternatívákat kell találni. Minden lehetőséget meg kell vizsgálni. Szeretnék újraindítani a barnakőszén-bányászatot, döntöttek arról, hogy tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból.

Az Európai Unió arról döntött, hogy a tagállamoknak 15 százalékkal csökkentenie kell a gázfelhasználást. Gulyás szerint ez nyílt beismerése annak, hogy a szankciók Európára ütnek vissza.

A kormány azonban azzal számol, hogy Magyarország képes a gázfelhasználás 15 százalékos csökkentésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!