Most a rezsicsökkentés és a családok védelméről küldött levelet a kormány a járványinfós emailcímekre

2022. május 28. – 22:37

Másolás

Vágólapra másolva

Szombaton újabb levelet küldött mindenkinek a kormány, aki korábban a vakcinaregisztrációs oldalon azért adta meg az emailcímét, hogy járványügyben kapjon információt. Ebben pedig természetesen megint egyáltalán nem esett szó a koronavírusról, a nyolc szektorra kivetett különadókról, valamint a rezsicsökkentés és a családok védelméről viszont annál inkább.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ friss levele azzal kezdődik, hogy megalakult az új kormány, amely a legfontosabb feladatának azt tartja, hogy megőrizze hazánk biztonságát, és megvédje a magyar családokat a háború káros gazdasági következményeitől. A levél szerint „meg kell védenünk a rezsicsökkentést, és meg kell erősítenünk a honvédséget”, ezért a kabinet egy rezsivédelmi és egy honvédelmi alapot hozott létre, amelyeket a vállalatok extraprofitjából töltenek majd fel. Azt is írták, hogy

az orosz-ukrán háború elhúzódása energiaár-emelkedést és inflációt okoz egész Európában, de mindent meg fognak tenni a családok védelméért, és harcosan hozzátették, hogy. „Ezután sem fogjuk engedni, hogy a magyar emberek fizessék meg a háború árát!”

Fotó: Telex
Fotó: Telex

Orbán Viktor szerdán jelentette be, hogy a kormány különadót vet ki a bankokra és a multikra, és bár a matek ugyan nem jött ki az extraprofit kapcsán, a bejelentés arra jó volt, hogy bezuhanjon a tőzsde, gyengüljön a forint, és olyan területeken is súlyos zavarokat keletkezzenek, ahol nem is gondolnánk. Nem ez volt az első alkalom, hogy a kormány a multik megsarcolásával próbálja meg betömködni a lyukakat, 2010 és 2012 között közel ezermilliárd forintot szedtek be ágazati sarcokból. A most bejelentett, nyolc szektort érintő különadókról bővebben ebben a cikkben olvashatnak, a döntések hátteréről pedig ide kattintva tudhat meg többet.

Nem ez az első ilyen

A különadók kérdése láthatóan önmagában is elég vitatott, de a cikk szempontjából fontosabb, hogy a kormány sokadjára küld a járványtól teljesen független témában levelet a vakcinainfós emailcímekre. A választások előtt pár nappal is kaptak az oltásra regisztráltak egy levelet, akkor a gyerekvédelminek nevezett népszavazásról, a választás után pedig személyesen Orbán Viktor írt arról, hogy a kormányára az is számíthat, aki nem rá szavazott. Már a Vakcinainfó nevű oldal indulásakor, 2020 decemberében is felmerültek adatkezelési aggályok az emailcímek felhasználásával kapcsolatban,

és bár a Kormányzati Tájékoztatási Központ a Telexnek határozottan azt válaszolta, hogy csak az oltásokkal kapcsolatos információk terjesztésére használja majd a felhatalmazást, hamar kiderült, hogy ez nem igaz.

A kormány szerint a tájékoztató levelek kiküldésekor minden esetben a szigorú adatvédelmi szabályok alapján jár el. Azok kaphattak ilyen levelet, akik erre felhatalmazást adtak, mondták korábban. A kormány hírleveléről ugyanakkor korábban jó páran leiratkozni sem tudtak. A kormány eljárását egy másik ügyben korábban a Kúria kifogásolta, az Alkotmánybíróság március 23-i döntésével azonban arra jutott: a Kúria döntése alaptörvény-ellenes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!