Hiába tört fel Novák Katalin, Orbán mindent vitt a szuperhősös kormánytagokkal és az unokázással

2022. május 22. – 18:04

Hiába tört fel Novák Katalin, Orbán mindent vitt a szuperhősös kormánytagokkal és az unokázással
Illusztráció: Fillér Máté / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb hét telt el, ami azt jelenti, hogy ismét eljött a Lájkbajnokság ideje. Eleveztünk a közösségi média vizeire, és megnéztük, hogyan teljesítettek a héten a politikusok és különböző csatolmányaik. Következik szokásos elemzésünk Facebookról, lájkokról és a közösségi média csodaszereiről: kutyákról, gyerekekről és szuperhősökről.

Lehetett rá számítani, hogy kalandos hét elé nézünk nemcsak a való világban, de az online térben is. Mindenféle csinnadratta és koncert közepette a héten iktatták be Magyarország első női köztársasági elnökét, Novák Katalint. Orbán Viktort miniszterelnökké választotta a parlament, aminek úgy megörült, hogy még kormányt is alakított. Az pedig, hogy az új tagok gondolatai mennyire érdekelték a nagyérdeműt, már abból is látszik, hogy Lázár János például felkerült a Facebook- és az Instagram-toplistára is.

Mindeközben az ellenzéki politikusoknak is bőven akadt dolguk: a kormány ügyeinek bemutatása mellett fideszezéssel reagáltak az általános fideszes gyurcsányozásra. Persze nem állt meg a világ a magyar belpolitikai eseményeknél, olyan fontos kérdések is megjelentek a posztokban, mint a svéd és finn NATO-csatlakozási kérelem vagy az orosz gáz témája. A felfokozott politikai hangulatot jól jelezte az is, hogy az egy héttel ezelőtti uborkaszezonhoz képest hol kétszeresére, hol akár háromszorosára is nőttek az adott politikusoknál ellőtt interakciók. Mutatjuk is a Lájkbajnokság szokásos toplistáját arról, hogy mennyi lájkot gyűjtöttek össze a legnépszerűbb magyar politikusok a héten a Facebookon:

Heti interakciók
1.Orbán Viktor418 000
2.Szijjártó Péter285 000
3.Novák Katalin278 000
4.Hadházy Ákos104 000
5.Varga Judit78 000
6.Ujhelyi István60 000
7.Karácsony Gergely55 000
8.Potápi Árpád János52 000
9.Dömötör Csaba46 000
10.Zsigmond Barna44 000
11.Mesterházy Attila43 000
12.Lázár János41 000
13.Jakab Péter37 000
14.Hollik István35 000
15.Szentkirályi Alexandra34 000

(Az adatokat a Facebook statisztikaplatformja, a Crowdtangle szolgáltatta, a számok az május 13, péntek reggel 9:00 és május 20, péntek reggel 9:00-ig tartó időszak eseményeit tükrözik. Interakciókon a politikusok hivatalos oldalain a posztokra érkezett lájkok, kommentek és megosztások összegét értjük, ezresre kerekítve. Ez a szám nem azonos azzal, amit egy Facebook-oldal kezelője az Insights menüpont alatt lát, az a statisztika egy csomó más dolgot is az interakciók közé számol. A kis szimbólumok az előző heti pozícióhoz képest előre- vagy visszalépést, illetve stagnáló helyezést mutatják.)

Aki nem lép egyszerre, kap majd Brüsszelt estére

Orbán a héten jól megpörgette a social media kerekét, rakott ki képet az unokájával, videót az unokájával, pózolt más unokája mellett, kétnaponta gyerekkontenttel árasztotta el a Facebook-oldalát. Ennek a hétnek a gyümölcse az újabb magyar „low-budget Bosszúállók” Fidesz-videó is az új kormánytagokról, amelyben Csák János lehet az új Hulk, Orbán pedig a szegény ember Nick Furyja. Nem véletlen, hogy ezzel, a CPAC-kontentekkel és a miniszterelnöki eskütétellel bebetonozta magát Orbán a lista legelső helyén. Bár azért biztos segített az az ikonikus mondat is, amelyet remélhetőleg az OV26-mörcsök között már falvédőbe hímezve fognak árulni a békemeneten:

„Aki nem lép egyszerre, vizsgálatot kap estére. Magyarország ez ellen lázad!”

A brüsszelezés mellett azért Magyarország új köztársasági elnöke is felfért a lista elejére, Novák Katalin egészen a harmadik helyig feljutott a beiktatásáról készült tartalmakkal. A második helyen álló Szijjártó hol futva, hol repülve védte Nyugaton a magyar érdekeket. Meg nemcsak azokat, hatalmasat ment az a videója is, amelyben a török külügyminisztert megnyugtatta, hogy a finnek és a svédek NATO-csatlakozása esetén nézni kell a török érdekeket is. És emellé belefért a hétbe az is, hogy hol a gázárról kérdező újságíróknak, hol a román médiamunkásoknak üzengessen.

Nagy feljövő volt a heti listán Ujhelyi István is, az MSZP-s politikus a családi fotók posztolása mellett a Fideszt fricskázó üzeneteivel (mint hogy a Fidesznél mindig „csak egy utolsó csatát kell megvívni a Kánaán előtt”) tört előre. Emellett magyar színű fülbevalót küldött Novák Katalinnak, a Pesti TV-nek pedig Népszabadságot adott. A szintén felkúszó fideszes Potápi Árpád mini-hírügynökségként került kiemelkedően jó helyre – Orbántól, Kövértől kiírt idézetekkel bombázta lelkes követőit.

Adsz vagy CPAC

A legnagyobb hirdetői pénzeket eltapsolók között szinte ugyanazok a nevek maradtak a listán, mint az előző héten. Az agrárminisztérium olyan fontos hirdetésekre is szánt pénzt, mint a közelgő szántóföldi napok, de majdnem egymilliót költött a pénteki kamarai választásokra is. A Nyugati Pályán a hardcore putyinista propagandával szembeszállva oroszellenes kontentekre költött, a kormányközeli média pedig CSOK-ról, Novák Katalinról szóló hirdetésekre:

Hirdetésre költött pénz
1.Nemzeti Agrárgazdasági Kamara2 670 000
2.Nyugati Pályán1 200 000
3.Európai Parlament920 000
4.hirado.hu420 000
5.origo370 000
6.Mandiner300 000
7.Alapjogokért Központ240 000
8.Magyar Nemzet230 000
9.Pesti TV206 000
10.Világgazdaság200 000

A fenti toplistára rákerült Alapjogokért Központ és a lenti egyéni listán látható Szánthó Miklós, a központ mögött álló cég vezetője, új szereplők. A magyarázat egyszerű, a kormányközeli médiabirodalom, a KESMA kuratóriumi elnökeként is működő Szánthó és az Alapjogokért Központ szervezte az ezen a héten tartott, nagy jobboldali-konzervatív CPAC-et, az amerikai republikánusok budapesti konferenciáját, amelyre Donald Trumpot is meghívták, bár el nem jött, csak üzenetet küldött. Ez a rendezvény volt az, amelyik a korábbi ígéretek ellenére még az amerikai újságírókat sem engedte be a Bálna zárt ajtajain.

Költött emellett egy keveset Potápi János is, több mint 100 ezer forint ment el nála arra, hogy az emberek megtudják, amit fentebb, posztjaiban is megmutatott: ő afféle egyszemélyes nemzetpolitikai hírügynökség kíván lenni a Facebook-oldalán keresztül. Több tízezres összegek mentek el a lista új megjelenőjének, Fekete-Győr Andrásnak a posztjára is, amely arról szólt, hogy „az országgyűlés legyen rendes országgyűlés”.

Hirdetésre költött pénz
1.Gyöngyösi Márton340 000
2.Fidesz Budapest265 000
3.Szánthó Miklós235 000
4.Ungár Péter177 000
5.Győrffy Balázs165 000
6.Simicskó István140 000
7.Kossuth kör – Hódmezővásárhely130 000
8.Potápi Árpád János112 000
9.Megoldás Mozgalom86 000
10.Fekete-Győr András82 000

(A politikai-közéleti témájú, szponzorált posztokra költött összegek a Facebook Ad Library platformjáról valók, általában pár napos késésben vannak, most az május 9. és május 15. közti időszak költéseit mutatják.)

Egy Orbán mind felett

Színesen alakult ez a hét az összesített facebookos interakciók (megosztás, komment, reakció) ranglistáját nézve. Az eredményekből egy dolog biztosan kiderül (újra): a közösségi média egyeduralmához a legkönnyebb út, ha gyerekekkel próbáljuk meg elérni. De már mutatjuk is a hatalmas versenyt és annak változatos szereplőit:

  1. Az első helyre Orbán Viktor került, aki videóban posztolt unokájáról, Alízról. A videóban Alíz egy ajándékot ad „a Papának”, miután boldogan odafut hozzá – 62 ezer interakció
  2. A második helyre a feltörekvő Facebook-tehetség, Orbán Viktor került, aki képet posztolt unokájáról, Alízról. És hogy mit csinál Alíz a képen? Igen, ajándékot ad – 43 ezer interakció
  3. Fordulatokkal teli verseny volt a harmadik helyért, de végül sikerült megszereznie a bronzérmet Orbán Viktornak. Ehhez pedig csak egy videó kellett Novák Katalin beiktatásáról, gyerekekkel pózolva – 30 ezer interakció
  4. A dobogóról pont lecsúszott, de azért a toplistára felkerült Orbán Viktor is a Harcosok Klubja vagy a Bosszúállók stílusát idéző videójával. Erre nem is érdemes több karaktert szánni, megnézni viszont annál inkább – 24 ezer interakció
  5. Az ötödik helyen nem akárki áll, maga a miniszterelnök: Orbán toplistás posztját egy Novák Katalinnak gratuláló képpel húzta be – 23 ezer interakció

Lopásügyi unokázás

Különböző reakciótípusokra lebontva már több névvel találkozunk a közösségi média versenyében, de itt sem okoztak nagy meglepetést politikusaink. Az interakciók nagy részét az alábbi kulcsszavak tették ki: hajrá Orbán, nem jó Orbán, Fidesz, Fidesz, Fidesz.

  • A legtöbb megosztás: Az előző blokkban is első helyet szerző videó, a miniszterelnök unokájával és az ajándékkal.
  • A legtöbb komment: Orbán Viktor ötödik miniszterelnöki eskütétele a parlamentben, videón.
  • A legtöbb mérges fej: Hadházy Ákos posztja, mely így szól: „Orbán új kormányában öt gazdasági (lopásügyi) miniszter lesz. És NULLA oktatásügyi, egészségügyi vagy szociális miniszter”.
  • A legtöbb haha: A Hét Poénja az internetező népek szerint Mesterházy Attila posztja arról, hogy Rogán Antal korrupciót fog üldözni az új kormányban.
  • A legtöbb hűha: Csodálkoztak az emberek, amikor Ujhelyi megírta, hogy euró lesz a horvátoknál. Ez aztán a nagy hűha a nem semmiért.
  • A legtöbb szomorú: Hadházy fentebbi posztja a lopásügyi miniszterekről.
  • A legtöbb szívecske: Igen, jól gondolta, Orbán Viktor, videó, unoka.

Az ellenzék is megosztott

Habár Orbán Viktor lényegében felrobbantotta a héten az internetet, a megosztások terén mégis második helyre csúszott. Az aranyérmet Hadházy Ákos vitte el, aki rendre első helyre ássa be magát a Fidesz ügyeit feltáró posztjaival. Az ellenzék továbbra is tarol a megosztások listáján: lopásügyi miniszterek, hiányzó egészségügyi minisztérium, ökológiai katasztrófák, és már repül is a Facebook-használók részéről a megosztás a politikusok oldalára. Fideszes oldalról új tag a listán Novák Katalin, akinek beiktatós videóit, képeit, grafikáit, mindeneit lelkesen osztogatták a facebookozók.

Heti megosztások
1.Hadházy Ákos22 000
2.Orbán Viktor11 000
3.Ujhelyi István10 000
4.Szijjártó Péter9000
5.Mesterházy Attila8000
6.Novák Katalin7000
7.Keresztes László5000
8.Vadai Ágnes5000
9.Dobrev Klára4000
10.Dömötör Csaba3000

Ökológiai katasztrófa > Gyurcsány

Míg eddig hétről hétre brüsszelezések és egyéb fideszes narratívák tarolták le ennek a szekciónak az első helyét, most nagy volt a meglepetés. Az ellenzék vitte el az első három helyet, a Sajó-katasztrófa mellett azzal, hogy a Fideszt kritizálták. Az utolsó két helyet azért megszerezte magának a Fidesz táncoló gyerekekkel és Gyurcsánnyal.

  1. Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke posztolt egy videót a bányavíz miatt szennyezett Sajóról, a folyót ért ökológiai katasztrófáról – gigantikus, 40×-es szorzó
  2. Tordai Bence posztja arról, hogy az emberek nem dönthetnek a Fudan Egyetemről – 35×
  3. Molnár Csaba szerint egy Orbán-beszéd = egy, az euróval szemben mélypontig inflálódott magyar forint – 27×
  4. Potápi Árpád: Kövér azt mondta, hogy Gyurcsány rossz – 23×
  5. Boldog István videója a makfalvi hagyományőrző gyerekekről – 20×

(A szorzók azt mutatják, hogy hányszor kapott több interakciót az adott poszt, mint a szerzőjük posztjai átlagban szoktak)

Facebookos újrahasznosítás kutyákkal

Orbán Viktor két, a Facebookról átvett videóval őrjítette meg az Instagram-felhasználókat – igen, az unokással és a szuperhősös-kormánytagossal. A dobogóra került két másik fideszes politikus, Novák Katalin és Varga Judit a családjáról és az európai birodalom megállításáról posztolt, de rengeteg instagramos interakciót szereztek mindketten ugyanazzal a csodafegyverrel: Orbánnal. A közösségi média felhasználói láthatóan egyszerűen nem tudnak megálljt parancsolni a kezeiknek, ha a miniszterelnök felbukkan itt, esetleg ott egy-egy képen.

A nagy előrelépők között Márki-Zay Péter lányáról és barátairól posztolt, Lázár János nyakkendőjét a felesége igazgatta, Nagy István pedig megmutatta az alkarját. Utóbbi egy posztban még az Instagram világát letaroló, lájkokat magához vonzó, „én és a kutyám” témakörről is megemlékezett az állatvédelem jegyében.

Heti interakciók
1.Orbán Viktor96 000
2.Novák Katalin42 000
3.Varga Judit12 000
4.Márki-Zay Péter11 000
5.Hadházy Ákos5200
6.Szentkirályi Alexandra4700
7.Nagy István4400
8.Lázár János4000
9.Szijjártó Péter3900
10.Gyurcsány Ferenc3200

Elég volt most már aztán mindenből

Elképesztően tarolt a kemény propaganda oldalai között továbbra is a Vadhajtások és az Orosz Hírek, mindkettő az orosz propagandát erősen toló, Zelenszkij-ellenes és putyinista kontentekkel. Mellettük szinte felüdülés volt a bronzérmes Deák Dániel gyurcsányozása vagy a Nyugati Fény orbánozása. Új szereplőként került a listára az ELÉG nevű oldal, amelynek, mint azt neve is elárulja, teljesen elege van. A kommunistákból, a baloldalból, a Gyurcsányokból, mindenből, csak Orbán Viktorból nem.

Heti interakciók
1.Vadhajtások404 000
2.Orosz Hírek230 000
3.Deák Dániel183 000
4.Gond-Olkodó169 000
5.Elemi159 000
6.Nyugati Fény157 000
7.888.hu106 000
8.Pesti Srácok84 000
9.Fidesz-KDNP 202282 000
10.ELÉG54 000

(A Lájkbajnokság sorozat eddigi cikkeit itt olvashatja, a 2021 eseményeit összefoglaló animációt pedig itt lehet megnézni.)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!