Nem engedték be számos nagy amerikai lap újságíróját a CPAC Hungaryre

2022. május 19. – 23:14

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtök reggel kezdődött a CPAC Hungary konferencia a budapesti Bálna Rendezvényközpontban. Az amerikai jobboldal éves szuperkonferenciájának kétnapos magyar mini kiadásáról tudósító újságírók munkája azonban nem a legkönnyebb. A konferenciát magyar részről szervező Alapjogokért Központ ugyanis gyakorlatilag minden sajtóterméket kitiltott az eseményről, amely nem a magyar közmédia vagy nem tartozik a KESMA alá.

Az MTI, a közmédia, a Hír TV és egyéb kesmás újságírókat tárt karokkal fogadták a szervezők. Már csak amiatt is fura lett volna, ha nem így történik, mert az Alapjogokért Központ főigazgatója, Szánthó Miklós egyben a KESMA vezetője is.

Sok másik sajtótermék azonban nem járt sikerrel. Ezen leginkább a csak a konferencia miatt ideutazó amerikai újságírók akadtak ki, akik még nem ismerték eléggé a magyar sajtóviszonyokat.

Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs és Matt Schlapp, az American Conservative Union elnökének társaságában érkezik a konferenciára – Fotó: Alapjogokért Központ / Facebook
Orbán Viktor politikai igazgatója, Orbán Balázs és Matt Schlapp, az American Conservative Union elnökének társaságában érkezik a konferenciára – Fotó: Alapjogokért Központ / Facebook

A Vice azt írja, hogy a csütörtök reggel a Bálna előtt megjelent összes amerikai újságírótól megtagadták a belépést, noha azok hónapok óta próbáltak sajtóigazolványokat szerezni a konferenciára.

A Vice-on kívül a Rolling Stone, a Vox és a New Yorker újságíróit is elküldték, annak ellenére, hogy a konferencia amerikai társszervezője, az American Conservative Union (amely az „igazi” CPAC-et is szokta szervezni) korábban ígéretet tett arra, hogy ezek az újságírók be fognak jutni a konferenciára. Az ACU vezetői a helyszínen az Alapjogokért Központot okolták a belépés megtagadásáért.

Rajtuk kívül a Telex információi szerint a Reuters, valamint a Guardian és az Associated Press újságírói is hiába próbáltak sajtós belépési engedélyt szerezni, és bejutni az eseményre. A „nyugati sajtó” képviselői közül egyedül az AFP fotósának sikerült bejutnia értesüléseink szerint.

Az egyetlen vigasz az volt, hogy az Alapjogokért Központ közvetítette az interneten a konferenciát, így mi is be tudtunk számolni a fontosabb eseményekről a nap folyamán.

A nap legfontosabb beszédét Orbán Viktor mondta, többek között megosztotta sikerének 12 pontos receptjét is, amiről ebben a cikkünkben számoltunk be.

Ebben a cikkünkben a konferencia legnevesebb külföldi vendégeinek felszólalásait, köztük az esemény egyik sztárvendégeként beharangozott Tucker Carlson mindössze 40 másodperces videóüzenetét foglaltuk össze.

Ezenkívül videós stábunk a helyszínen is próbálta kérdezni az érkező vendégeket, több-kevesebb sikerrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!