Az ember, akire négy év után újra rámosolygott Orbán Viktor

2022. május 13. – 15:34

Az ember, akire négy év után újra rámosolygott Orbán Viktor
Lázár János a magyar-román határ mellett lévő, a Mezőhegyesi Ménesbirtokhoz tartozó szántóföldön 2021. március 3-án – Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

„Ma este visszatértem!” Ilyen győzelmi beszéddel jelentette be április 3-án Lázár János, hogy a választásokon legyőzte az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert. Egy ideig csak pletykálták, hogy Orbán egykori jobbkeze vajon tagja lesz-e az új kormánynak, és ha igen, milyen pozícióban. Most kiderült: Lázáré lesz az Építési és Beruházási Minisztérium.

Lázár évekig a Fidesz egyik legerősebb és legismertebb arca volt. Miközben a vidéki ember imidzsét építette, a politikai botrányok sem kerülték el. 2018-ban aztán kiszorult a vezérkarból, de Orbán Viktor nemrégiben újra rámosolygott.

Az ébredő erő

Lázár János 1975-ben született Hódmezővásárhelyen. Jogot végzett, de már az egyetemi évei alatt elkezdett politikával foglalkozni. A KNDP-s, majd fideszes országgyűlési képviselőnek és hódmezővásárhelyi polgármesternek, Rapcsák Andrásnak volt előbb a személyi titkára, aztán a kampányfőnöke.

2000-ben belépett a Fideszbe, majd miután két évvel később Rapcsák meghalt, az ő üresen maradt pozícióira Lázár csapott le. Így lett belőle Hódmezővásárhely polgármestere és a Fidesz országgyűlési képviselője. Azóta kirobbanthatatlanul uralja a hódmezővásárhelyi választókerületet, az ellenzék meg sem tudta őt eddig szorongatni. Ezt pedig ő maga a legnagyobb dicsőségnek látja, mert erről úgy nyilatkozott: „ szerintem annál nagyobb politikai siker nem létezik, mintha valaki évtizedekig meg tudja tartani egyéni képviselőként a választók bizalmát”.

Ennek ellenére már ekkoriban is látszódott, hogy vannak nagyobb ambíciói is. 2009-ben a harmincas éveiben járó Lázár úgy nyilatkozott: „A politikai életben is észre kellene venni, hogy forr az újbor. Nézetem szerint a harmincasok nemzedéke fogja újjáépíteni az országot”.

Lázár kora

Miután a Fidesz győzött a 2010-es országgyűlési választásokon, Lázár János karrierje el is kezdett szélsebesen felfelé ívelni.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Orbán Viktor miniszterelnök beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2012. december 11-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes, Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár és Orbán Viktor miniszterelnök beszélget az Országgyűlés plenáris ülésén 2012. december 11-én – Fotó: Kovács Tamás / MTI

Rögtön ő lett az akkor még 227 képviselőből álló Fidesz frakcióvezetője a parlamentben. Két évvel később aztán még feljebb katapultált, és saját kérésére egy új pozíciót kapott: ő lett a Miniszterelnökség vezetője, ezzel pedig Orbán jobbkeze. „A Miniszterelnökség a miniszterelnök miatt erős, és nem a Miniszterelnökséget vezető államtitkár által. Más kérdés, hogy határozott vezető hírében állok, megcsinálom, amiről beszélek. Úgy vezetem a Miniszterelnökséget, hogy a miniszterelnök elképzeléseit próbálom megvalósítani”, mondta erről ekkoriban a 444-nek. Ebben az időszakban „szükségszerűen” szorosan együtt kellett működnie a miniszterelnökkel, bár azt is mondta, nem tartozott Orbán baráti körébe, és nem is szokott neki smúzolni.

Ezekben az években többször felmerült a kérdés, készül-e Orbánt váltani a miniszterelnöki székben, de ő erről egyszer azt mondta, „minél közelebb vagyok a miniszterelnökhöz, annál távolabb kerülök ettől a gondolattól. Mert aki ezt a munkát közelről látja, az megrémül”.

Azért sokáig mégsem maradt egy helyben: 2013-ban már a Fidesz alelnöke is lett, Orbán Viktor felvetésére. A posztot saját maga úgy magyarázta, „nyilván, ha az ember fejében van valami, amit meg akar valósítani, akkor ahhoz eszközrendszer is kell. És ilyen eszköz az, ha egy párt vezető testületében benne vagyok”.

Ezután viszont már nem sokáig élvezhette a párt élvonalát: 2018-ban teljesen kiszorult a fideszes vezérkarból, nem került be Orbán negyedik kormányába, aki azt mondta, a Miniszterelnökség élén „más típusú vezetést szeretnék”.

De Lázár szerint a munkáját sosem tudják megkérdőjelezni. „Mindig a személyemet támadták, támadják, de nem hagyom magam kiszorítani a Fideszből. Ez az én pártom is”, nyilatkozta. 2020-ban elárulta azt is, hogy „Orbán Viktorral nekem sosem elvi vitáim voltak, legföljebb gyakorlatiak. Még ma is be tudom fejezni a mondatait”.

Márki-Zay Péter polgármester és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezet fog a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Márki-Zay Péter polgármester és Lázár János, a térség fideszes országgyűlési képviselője kezet fog a hódmezővásárhelyi közgyűlés ülésén 2018. május 29-én – Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI

Néhány év száműzetés után végül újra feladatot kapott a miniszterelnöktől: nyerje vissza Hódmezővásárhelyet, amit Márki-Zay Péter elhappolt előle. Lázár a 2022-es választásoknak úgy indult neki, hogy ha nem nyer, akkor egy időre biztosan befejezi a politikát. És bár a választókerületet megnyerte, Vásárhelyet mégsem sikerült visszaszereznie. Ekkor még azt is mondta, nincs semmilyen kormányzati ambíciója, és nem hajt semmilyen pozícióra.

Hatalom és erkölcs

Lázár a száműzetésben inkább a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság élén építette az imidzsét, saját magára pedig már csak úgy hivatkozott, mint „egy helyi kis politikusra”. Úgy, hogy közben résztulajdonosa a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai vadászkastélyt építő vállalkozásnak, a földjei a kastélyt veszik körbe, korábban pedig fácánvadászatra is szívesen járt, ami inkább tekinthető úri mulattságnak, mint egyszerű vidéki életnek. Bár azt ő maga is elismerte nemrég a Telexnek, hogy „a hatalom nem javítja az ember erkölcsét”.

2014-ben a korabeli Origo írta meg, hogy Lázár a kollégáival többször utazott közpénzből külföldre, Svájca és Olaszországba, ahol milliókat költöttek. Lázáréknak végül kétmillió forintot kellett visszafizetniük az államkincstárnak, az ügy után pedig a kormánykritikus lapból kormánypropagandát terjesztő felület lett.

Időközben Bécsbe is kilátogatott, és 2018-ban a sétálók között az utcán állva arról beszélt, milyen katasztrofális állapotok uralkodnak ott, sok a bevándorló, az utcákon áll a mocsok, mindennapos a bűnözés és a rettegés, annyira rossz a közbiztonság. A videót a Facebook egy időre el is távolította.

Lázár hírhedten szabadszájú, a fideszes képviselőtársaival ellentétben nem fut el a sajtó elől, sőt, láthatóan élvezi is a szópárbajokat. Annak idején Miniszterelnökséget vezető miniszterként a kormányinfókon is rendszeresen megmutathatta, mennyire jól tud beszélni és standupolni. Másképp is megpróbált valamennyire különutas maradni: két frakciófotózásról is lemaradt, mert „elaludtam :D”. Kapott is egy vekkerórát a Fidesz jelenlegi frakcióvezetőjétől, Kocsis Mátétól.

Tavaly tavasszal a Telex egy egész napot töltött Lázár Jánossal. A beszélgetésből például kiderült, nem létezik olyan ember, akitől ő megijedne vagy félne.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!