Pár héten belül érkezik a Pegasus-vizsgálatot lezáró jelentés, de sok minden nem derül majd ki belőle

2022. január 7. – 15:53

Másolás

Vágólapra másolva

Már írják a Pegasus-ügy vizsgálatát lezáró jelentést, pár héten belül elkészül – tudta meg Péterfalvi Attilától a Hvg.hu. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke másfél hónappal a Direkt36 tényfeltáró cikkei után, a szabadságáról visszatérve augusztusban indította el a vizsgálatot, amiről december elején még azt mondta, hogy addig nem tudják megírni a jelentést, míg az Amnesty nem adja át a lehallgatott magyarok listáját.

Péterfalvi szerint azért van szükségük a listára, mert hétről hétre jelennek meg rajta új telefonszámok, és ki akarják nyomozni, hogy az illetőket valóban lehallgatták-e, és ha igen, akkor az törvényesen történt-e.

Az Amnesty International erre azt válaszolta, hogy ez a lista nincs is náluk, érdeklődjenek a londoni irodánál, akik elvileg azóta nem reagáltak a NAIH megkeresésére. A Hvg-nek az iroda azt írta, hogy valóban nem válaszoltak még, de nem kaptak határidőt a válaszra. Állításuk szerint hamarosan reagálnak. Péterfalvi szerint furcsa, hogy nem válaszoltak, nem segítik a független vizsgálatot. Erről az újságírók is tudják, milyen.

A hatóságnak egyébként nincs semmilyen jogi szankcionálási eszköz a kezében, csak egy jelentést tudnak írni. Azaz ebben az esetben kettőt, mert egy nyilvános és egy minősített jelentés készül. Az előbbi nagyjából 100 oldalas lesz, és ebben az alapvetéseket, főbb megállapításokat, a jogszabályi környezetet és az annak való megfelelőséget taglalják. A Belügyminisztérium azonban semmilyen minősített adat titkosítását nem oldotta fel, így sok fontos részlet nem kerül bele a rövidebb jelentésbe. A Nemzetbiztonsági Bizottság Pegasus kémszoftverről szóló üléseinek leiratát 2050-ig titkosították.

A Direkt36 még júliusban írt arról a Telexen, hogy Magyarországon ellenzéki politikusok, üzletemberek, újságírók és diákok ellen vethették be azt a kémprogramot, amelyet az NSO terroristák, kiberbűnözők és bűnszervezetek ellen fejlesztett ki. A kémszoftvert több, a kormánnyal kritikus újságíró, civil aktivista és gazdasági szereplő készülékén is megtalálták, de még Áder János köztársasági elnök testőrének és a fideszes elit pilótájának a telefonján is.

Bár a kormány hónapokig ködösített az ügyben, Kósa Lajos novemberben egy újságírói kérdésre elismerte, hogy a magyar kormány beszerezte a kémszoftvert. Pintér Sándor belügyminiszter pedig az Európai Parlament képviselői delegációjának budapesti látogatásakor beszélt arról, hogy a Pegasus kémszoftver használata minden esetben jogszerűen történt.

A napokban felmerült, hogy a kémszoftver gyártója szerződést bontott a magyar állammal, de ahogy írtuk, ez közel sem ilyen egyértelmű.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!