Péterfalvi addig nem zárja le a Pegasus-ügy vizsgálatát, amíg nem kapja meg a célpontok teljes listáját

2021. december 3. – 10:58

Másolás

Vágólapra másolva

„Egy csomó vizsgálatot elvégeztünk, gyakorlatilag minden megvan, csak az Amnestyre várunk, hogy tájékoztatást adjanak, de nem együttműködők a hatóságunkkal” – mondta a hvg.hu-nak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke.

Arról kérdezték, hogy mikor zárul le a Pegasus-ügy augusztusban indított adatvédelmi vizsgálata, amelyről november elején még úgy nyilatkozott Péterfalvi, hogy nem tudja, mikor végeznek. A NAIH elnöke a lapnak arról beszélt, a 300 magyar telefonszámot tartalmazó listát szeretné látni, de az Amnesty nem adja oda.

A lista nélkül pedig nem tudják lezárni az ügyet.

Péterfalvi szerint ugyanis „kéthetente nyilvánosságra kerül egy új név, így mindig újrakezdhetnénk az ellenőrzést, hogy a kikerült szám tulajdonosát tényleg megfigyelték-e, és ez jogszerűen történt-e”.

Júliusban jelent meg az első cikk arról, hogy egy nemzetközi tényfeltáró csapat (amely magyar tagja a Direkt36) az Amnesty International jogvédő szervezettel közösen hozzájutott egy, az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz. Ebben több mint 50 ezer olyan telefonszám szerepel, amelyeket a tényfeltáró projekt kutatásai szerint az NSO-ügyfelek megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országából. Köztük volt Magyarország is, a listán újságírók, kormányzati szereplők, ellenzéki politikusok, ügyvédek és üzletemberek telefonszáma is rajta van, többeknek bizonyítottan feltörték a telefonját a Pegasus nevű kémszoftverrel.

Demeter Áron, az Amnesty International Magyarország programvezetője a hvg.hu-nak azt mondta, a listát nem tudják átadni az adatvédelmi biztosnak, egészen egyszerűen azért, mert nincs náluk, és soha nem is volt. Ezt állítása szerint meg is írták Péterfalvinak, és megadták neki a nemzetközi központjuk, a londoni iroda elérhetőségeit, tudomása szerint azonban a NAIH-elnök máig nem vette fel velük a kapcsolatot.

Közben 86 szervezet közös levélben szólította fel az Európai Uniót, hogy vezessenek be globális szankciókat a Pegasus szoftvert gyártó NSO Group ellen, és tegyenek meg mindent, hogy megakadályozzák az izraeli vállalat kémszoftverének értékesítését.

A levél szerint az EU-nak lehetősége van szankcionálni a szervezetet, ha olyan jogsértésekért vagy visszaélésekért felelős, amelyek a közös kül- és biztonságpolitikát veszélyeztetik. A vélemény- és szólásszabadság jogát többször megsértették a Pegasus szoftverrel – áll a levélben.

A gyártó szerint a programot csak és kizárólag állami szerveknek adják el, és csak terroristák, bűnözők megfigyelésére készítették. Ha többet is szeretne olvasni a Pegasus-ügyről, itt találja a cikkeinket a témában.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!