Miskolc a kormányzati elvonások és az energiaárak emelkedése miatt több mint 6 milliárdos hiánnyal vág neki 2022-nek

2022. január 4. – 10:03

Miskolc a kormányzati elvonások és az energiaárak emelkedése miatt több mint 6 milliárdos hiánnyal vág neki 2022-nek
A miskolci városháza – Fotó: Jászai Csaba/MTVA/MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Miskolcnak 3,2 milliárd forinttal csökkennek a forrásai a kormányzati elvonások miatt, és majdnem ugyanennyivel nő a kiadásuk az emelkedő energiaárak következtében, a város így több mint 6 milliárd forintos hiánnyal vág neki a 2022-es esztendőnek – olvasható a Népszavában. A város 2021-ben összesen 38,6 milliárd forintból gazdálkodott. Ugyan a Megyei Jogú Városok Szövetsége elvileg közösen fellépve kér kompenzációt az elmaradt bevételek és megemelkedő rezsiköltségek miatt, a miskolci önkormányzat úgy döntött: külön felterjesztést küldenek a kormánynak az összeg kifizetésére.

A lap összeállítása szerint Szombathely 3,41 milliárd forintnyi állami kompenzációt remél 2022-re a bevételkiesései miatt. Salgótarjánban a jövő évi költségvetésben az ideihez képest mintegy 470 milliós helyi iparűzési adóbevétel-kieséssel számolnak, és további hiányt jelent a gépjárműadó korábban az önkormányzatot megillető része, ami 82 millió forint. Az áremelkedések hatása 450-500 milliós többletkiadást jelent, ebből csak az áramdíj növekedése 68 millió. Eger még korábban meghosszabbította az energiaellátásról szóló szerződését, így itt az áremelkedés „csak” 70 milliós többletet jelent ebben az évben, de az adóbevételek elmaradása és az egyéb kiesés a hevesi megyeszékhelynek is több mint 2 milliárdos hiányt jelent.

A városoknak jelentős kiesést jelent, hogy az iparűzési adóból idén is csak a megszokott bevételeik feléhez jutnak hozzá. Ez az intézkedés a másik oldalon ugyanakkor előnyös, mert a kis- és közepes vállalkozások a megfelezett iparűzési adónak köszönhetően meg tudták tartani a munkahelyeket – mondta a Népszavának Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének elnöke.

A szövetség megpróbálta összesíteni, pontosan mekkora hiánnyal számolhatnak a 2022-es esztendőre. Ez azonban nem sikerült, mert a 23 megyei jogú város nem azonos szempontrendszer alapján számolta ki a veszteségeket. Szita Károly szerint együttesen több tíz milliárd forinttal szűkebb lesz a kasszájuk, mint 2021-ben. Közben jelentősen nőnek az energiaárak, és ki kell gazdálkodniuk a garantált bérminimum és a minimálbér megemelkedett összegének járulékait is, ami szintén megterheli az önkormányzatok költségvetését.

A szövetség kedden találkozik Banai Péterrel, a Pénzügyminisztérium illetékes államtitkárával, és legalább három területen kompenzációt remélnek:

  1. az iparűzési adóbevételek csökkenése miatt
  2. a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése miatt
  3. az energia áremelkedése miatt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!