Zárt ajtók mögött egyeztetett Márki-Zay és Jakab, a Jobbik nem támogatja a hetedik frakciót

Legfontosabb

2021. december 30. – 16:51

Másolás

Vágólapra másolva

Nyílt üzengetések és kritikus nyilatkozatok után Hódmezővásárhelyen találkozott Márki-Zay Péter és Jakab Péter csütörtök délelőtt. Mindketten az ellenzéki egység megerősítéséről írtak közösségi oldalukon a megbeszélésen készített fotót megosztva, de több kérdésben továbbra sem értenek egyet.

„Az elmúlt időszakban volt néhány nyilvános üzengetés. Márki-Zay Péter is többször megszólalt a médiában az ellenzéki egységről – mondta Jakab Péter a Telex megkeresésére. – Én szerettem volna, hogy ezt az üzengetést befejezzük, és négyszemközt beszéljünk az ellenzéki egység megőrzésének fontosságáról.”

Hogy pontosan milyen témákat érintettek, a Jobbik elnöke nem akarta elárulni. Szerinte most az a legfontosabb, hogy ellenzék egységes erőt mutasson, ehhez pedig az kell, hogy a vitás kérdéseket zárt ajtók mögött, civilizáltan tudják rendezni. Ezért is volt ma Hódmezővásárhelyen, ahol szerinte minden vitás kérdésről nyíltan, őszintén tudtak beszélgetni.

„Hasznos, jó beszélgetés volt”, „barátkoztunk.” Ezekkel a szavakkal értékelte az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a találkozót lapunknak. „Van egy csomó téma, amiben egyetértünk, és van néhány kérdés, amit másként látunk.” A miniszterelnök-jelölt szerint több kérdésben sikerült is közelíteniük az álláspontjaikat, de még bőven maradtak nézetkülönbségek.

Mennyi pénzt ad a közös kasszába a Jobbik?

Két vitás pontot biztosan érintettek a hódmezővásárhelyi találkozón.

„Évente 2,7 milliárdja van a Jobbiknak. De ebbe a konkrét kampányba alig szállt be. Egyelőre százmilliót sem tud beletenni a kampányba, vagy nem akar”

– a Szabad Európának adott interjúban mondta ezt Márki-Zay Péter pár hete. Később a Jobbik elnöke cáfolta, hogy a pártnak ennyi pénze lenne, Jakab állítása szerint valójában csak ötszázmilliós állami támogatást kapnak. Facebook-oldalán azt írta, a legnehezebb egyéni körzetekben jobbikos jelöltek indulnak jövő áprilisban, a Jobbik dupla annyi pénzzel szállt be az előválasztásba, mint a többi párt, és összegszerűen az ő pártja ajánlotta fel a legtöbb pénzt a közös ellenzéki kampányba.

Márki-Zay a Telexnek arról beszélt, hogy a korábbi nyilatkozata után pontosabb képet kapott a Jobbiktól a párt anyagi helyzetéről és az ÁSZ milliárdos büntetéséről, de továbbra is az a helyzet, hogy a miniszterelnök-jelölt központi kampányközpontja több támogatást ad az egyéni jelölteknek, mint amit a pártok beadnak a közös kasszába.

A Jobbik nem támogatja a hetedik frakciót

Ugyancsak érintették a csütörtöki megbeszélésén a hetedik frakció kérdését. Előválasztási győzelme után állt elő Márki-Zay Péter az ötlettel, hogy szeretne egy hetedik frakciót a konzervatívoknak, sőt, azóta már pártot is alapítana. A Fideszből kiábrándult, jobbközép választókat szeretné megszólítani a hódmezővásárhelyi polgármester, ezért is tartja fontosnak, hogy még a választás előtt megalakuljon az új párt.

„Márki-Zay Péter arra kapott felhatalmazást, hogy egy hatpárti sokaságot összehangoljon” – jelentette a hetedik frakcióról Jakab Péter az InfoRádiónak pár napja. Hogy Hódmezővásárhelyen mit mondott Jakab a témában, nem derült ki, ám nem sokkal a találkozó után jelent meg a Szabad Európában egy interjú vele, amelyben kategorikusan kijelentette, hogy a Jobbik nem támogatja az előválasztás szabályrendszerének megváltoztatását menet közben, mert szerinte csak a Fidesz szokott menet közben szabályokat átírni. Azt is mondta, a választók „kemény nemet mondtak” az előválasztáson a Pálinkás József vezette Új Világ Néppártra, ami a hetedik frakció alapját adná Márki-Zay elképzelése szerint.

„Ezek után ha valaki új parlamenti frakciót szeretne létrehozni belőlük, az a választói akarat semmibevétele”

– fogalmazott a Jobbik elnöke az interjúban.

Jakab az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte az előválasztáson győztes miniszterelnök-jelöltnek most az lenne a feladata, hogy jó karmesterként összehangolja a mögötte álló hat hadsereg mozgását és győzelemre vezesse az ellenzéket. Egyelőre Márki-Zay még adós a hadseregek összehangolásával a Jobbik elnöke szerint, és helyette a hetedik frakcióval van elfoglalva.

„Értjük egymás álláspontját, de áttörést ma nem értünk el. Reméljük, hogy sikerül ebben is megállapodunk”

– mondta Márki-Zay Péter a hetedik frakcióról.

Az ATV-nek korábban arról beszélt, hogy a Jobbik és a DK sem támogatja, hogy új pártot hozzon létre. Ő továbbra is fontosnak tartja, hogy legyen parlamenti képviselete a civileknek, a romáknak és a konzervatívoknak, de ehhez a hat párt egybehangzó akaratára lenne szükség. Az ellenzéken belül pedig még vita van arról, hogy teljesítsék-e a miniszterelnök-jelölt kérését, ez a közös lista összeállításának egyik sarokpontja.

A miniszterelnök-jelölt a héten több pártelnökkel is találkozott. A Telexnek arról beszélt, hogy nagyon jól áll az ellenzék választási programja, csütörtökön is több pontban megállapodott a hat párt.

Így például friss hír, hogy kormányváltás esetén csökkentenék az alapvető élelmiszerek áfáját.

A héten ismertették a szociálpolitikai, a gazdaságpolitikai, az egészségügyi és az oktatási program legfontosabb elemeit.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!