Ingyenes első diplomát és tabletet ígér az ellenzék a diákoknak az oktatási programjában

2021. december 30. – 12:05

Másolás

Vágólapra másolva

Teljesen átírná a jelenlegi oktatási rendszert az ellenzéki szövetség Márki-Zay Péter vezetésével, és sok elemében visszaállítanák a Fidesz előtti rendszert. Csütörtök délelőtt online sajtótájékoztatón mutatta be három képviselőjelölt a hat párt oktatási programjának legfontosabb elemeit.

Béremelés, csökkentett adminisztráció

„A legnagyobb probléma a Fidesz oktatáspolitikájával, hogy elmaradt a modernizáció. Nem fejlődött a magyar oktatás alkalmazkodóképessége, hanem visszafejlődött” – fogalmazott Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke a sajtótájékoztatón. Ennek pedig súlyos következményei lesznek szerinte Magyarország jövője és versenyképessége szempontjából.

Ma már országos és rendszerszintű a tanárhiány, magas a pedagógus társadalom korfája, és sokan hagyják el a pályát – sorolta a problémákat.

Az ellenzék kormányváltás esetén első lépésként nagyarányú és egyszeri béremelést ígér a pedagógusoknak.

A továbbiakban pedig a bérek fokozatos, kiszámítható és tényleges növekedésével erősítenék a pedagógusok és oktatói pálya vonzerejét, és helyreállítanák a pedagógusi bér értékállóságát biztosító garanciákat.

Arról is beszélt Kunhalmi, hogy fontosnak tartják a pótlékokat, és azt is, hogy a differenciált bérezés megjelenjen a pedagógus bérekben is. „Aki többet vállal, az kapjon is többet, jelenjen meg a minőségi bérezés a rendszerben” – fogalmazott az MSZP képviselője. Bérpótlékot adnának a halmozottan hátrányos területen sajátos nevelési igényű (SNI) diákokat oktató pedagógusoknak.

Csökkentenék a jövőben a pedagógusok leterheltséget, az adminisztrációt, ami Kunhalmi szerint az iskolák államosításának és az oktatási rendszer kontroll alá helyezésének köszönhető.

Ingyenes első diploma, egyetemek visszaállamosítása

Kormányváltás esetén kiemelt figyelmet kapna az idegennyelv-oktatás is. Erről beszélt Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője. „Biztosítjuk azt, hogy érettségiig minden magyar fiatal legalább középfokú nyelvvizsgát tehessen”. A szakképzésben támogatnák, hogy megfelelő szintű idegennyelv oktatáshoz jussanak a magyar fiatalok.

Kiemelten fontosnak nevezte az egyetemi autonómiát, és azt a célt, hogy minél többen jussanak diplomához.

Éppen ezért minden magyar fiatal számára ingyenes első diplomát ígér az ellenzék.

Kormányváltás után felülvizsgálnák továbbá az egyetemek alapítványi kiszervezését, és visszaállítanák „a nemzeti kormány demokratikus kontrollját az államilag fenntartott felsőoktatásban, mert az államnak kell egy alapvető egyetemi hálózatot fenntartania” – mondta a Jobbik politikusa.

Szabad tankönyvválasztás, új tanterv, a tankötelezettségi korhatár visszaemelése, tabletek

„Azt állítjuk, hogy kizárólag a kormányváltás hozhat megújulást ebben a szektorban” – vette át a szót Tóth Endre, Momentum képviselőjelöltje, aki Márki-Zay Péter oktatáspolitika programjának kommunikációjáért felel. Tizenkét éves kormányzása során a Fidesz megmutatta Tóth szerint, hogy nem fontos Orbán számára az oktatás területe, és nem akarja megoldani azokat a problémákat, amelyek „Magyarország jövőjét gáncsolják”.

„Az a célunk, hogy Magyarországon egy magas színvonalú oktatás és oktatási rendszer épüljön, amely minden gyermek számára elérhetővé teszi azt, hogy sikeresen helytálljanak a felnőtt életben, a munkaerőpiacon megtalálják a számításukat” – fogalmazott a Momentum szakpolitikusa. Arról beszélt, hogy modern iskolákat hoznának létre, ahol a készségek fejlesztése, a kreativitás és a csapatmunka kerül előtérbe, nyitott iskolákat, amelyekben mindenki egyenlő eséllyel vehet részt, és olyan iskolákat, amelyek működésébe a helyi közösségek visszanyerik a beleszólásukat.

„Csökkentjük a diákok és pedagógusok leterheltségét, és nagyobb teret adunk a modern pedagógiai gyakorlatok megvalósításának. Előtérbe helyezzük a kritikai gondolkodást, a vitakultúra és a csapatmunka fejlesztését, segítjük a pénzügyi ismeretek, illetve a digitális készségek fejlesztését, hiszen ezek a XXI. század kulcsai” – folytatta.

Tabletet adnának minden diáknak, hogy „ne lehessen szülői háttér kérdése, hogy ki tud otthon gyakorolni, ki tudja elsajátítani az online és a digitális készségeket”.

A Momentum politikusa arra is ígéretet tett, hogy kormányváltás esetén visszaállítanák az iskolák és pedagógusok szakmai önállóságát. „A Fidesz kormány egyfajta bürokratának kezelte a pedagógusokat, mi szabad értelmiségi dolgozóként kezeljük majd őket”.

Rugalmasabb tantervi szabályozást szeretnének, ami nagyobb szabadságot ad az iskoláknak és tanároknak. Visszaállítanák továbbá a tankönyvválasztás szabadságát, és ismét 18 évre emelnék a tankötelezettség korhatárát.

Hétfőn a szociálpolitikai programját, kedden a gazdaságpolitikai, szerdán pedig az egészségügyi ígéreteit ismertette az ellenzék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!