Lakhatási támogatást, megemelt családi pótlékot ígér az ellenzék

2021. december 27. – 17:47

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor gazdaság- és társadalompolitikája megbukott – mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke, aki két ellenzéki képviselőjelölttel együtt ismertette az ellenzék szociális programját hétfőn.

Kanász-Nagy a Márki-Zay Péter vezette árnyékkormány szociális szóvivőjeként mutatkozott be, és azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy egekben van az infláció, „elszabadult” a társadalmi egyenlőtlenség, a szegénység pedig egyre csak mélyül.

„Soha ilyen drága nem volt a karácsonyunk és a szilveszterünk, mint idén év végén.”

Szociális fordulatra van szükség – fogalmazott az LMP társelnöke. Azt ígérte, kormányváltás esetén megemelnék a családi pótlékot, szociális bérlakásprogramot indítanak, és támogatnák azokat is, akik fogyatékossággal élő hozzátartozójukat ápolják.

Jámbor András, az ellenzék VIII-IX. kerületi (Budapest 6. választókerület) képviselőjelöltje arról beszélt, hogy Magyarországon egy évtizede lakhatási válság van. Egyetlen nagyobb lakhatási projekt volt az utóbbi években, a Diákváros, ezt azonban a kormány „eltörölte”, a helyébe pedig „egy országot eladósító kínai magánegyetemet akar behozni” – fogalmazott a Fudan Egyetemre utalva.

A Párbeszéd színeiben induló politikus azt ígérte, hogy

kormányváltás esetén támogatni fogják az önkormányzati és a szociális bérlakások felújítását, valamint panel- és gangfelújítási programot indítanak.

Lakhatási támogatási rendszert hoznak létre, támogatják a lakáscafeteria rendszerének kiszélesítését, illetve újraindítják a lakáscélú előtakarékossági programot is. Azt is mondta, hogy kormányváltás esetén határozatlan időre felfüggesztenék a devizahitelesek kilakoltatását, valamint kártérítési alapot hoznának létre a hitelkárosultaknak. Kiszélesítenék továbbá a családi csődvédelem intézményét, illetve visszavezetnék az országos szociális rendszerbe a lakásfenntartási támogatást és az adósságkezelési szolgáltatást.

Az MSZP-s Korózs Lajos arról beszélt az online sajtótájékoztatón, hogy a krízissegélyezést vissza akarják telepíteni a települési önkormányzatokhoz, szerinte ugyanis a települési támogatás semmire nem volt alkalmas. Azt ígérte, kormányváltás esetén ötven százalékkal emelnék a szociális dolgozók bérét, illetve növelnék az otthoni szakápolás óraszámát és a szolgáltatások körét.

A szociális terület után kedden a gazdaságról, majd az egészségügyről és végül oktatásról tart sajtótájékoztatót a héten az ellenzék.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!