Eltörölné a szolgálati jogviszonyt és egészségügyi minisztériumot állítana fel az ellenzék

2021. december 29. – 12:06

Másolás

Vágólapra másolva

Az egészségügyi programja legfontosabb elemeit mutatta be az ellenzéki szövetség szerda délelőtt egy online sajtótájékoztatón. Ígéretekből most sem volt hiány.

„A Fidesz-kormány ezzel az eszement központosítással, az önkormányzatok és az egészségügyi intézmények kivéreztetésével, a prevenció és a járványügy lebecsülésével soha nem látott mélypontra süllyesztette az egészségügy teljesítőképességét, amely már csak a benne dolgozók tisztessége, áldozatkészsége miatt működik, nem megfeledkezve a betegek mérhetetlen türelméről, ahogy ezt a krízishelyzetet elviselik” – adott diagnózist Komáromi Zoltán, háziorvos a DK egészségügyi szakpolitikusa.

A kormányváltás után haladéktalan intézkedésekre van szerinte szükség, és azt ígérte, hogy négy év alatt európai szintre emelik az egészségügyre fordított állami kiadások arányát. Ez évente 1-1,2 ezer milliárd forint plusz forrást jelent, amit a központi költségvetésben kell kimatekozni.

Eltörölnék az egészségügyi szolgálati jogviszonyt

A másodikként megszólaló Lukács László György megbocsáthatatlannak nevezte, amit a Fidesz az elmúlt 11 évben az egészségüggyel tett, mert mint fogalmazott, emberéletekkel fizettünk érte. A járvány harmadik hullámában Magyarország egy nem sikeresen védekező ország képét mutatta, tarolt az országban a koronavírus – mondta a Jobbik országgyűlési képviselője. Szerinte ez annak köszönhető, hogy a kormány és Kásler Miklós nem végezte el a munkáját, és nem sikerült felkészíteni az egészségügyi intézményeket a védekezésre.

Azt ígérte, kormányváltás esetén Márki-Zay vezetésével eltörölnék az egészségügyi dolgozók szolgálati jogviszonyát, és visszaadják az orvosoknak és egészségügyi dolgozóknak „azt a szabadságát, ami megvolt korábban”.

A béremelés mindemellett megmarad, sőt, azt ígérte, még növelni is fogják, a szakdolgozók bérét külön is kiemelte.

Önálló egészségügyi minisztériumot állítanának fel, amely Lukács szerint önmagában képes lesz, hogy javítsa az egészségügy mutatóit.

Szabadnapot adnának a szűrővizsgálatokhoz

„Mindannyiunknak van legalább egy ismerőse, hozzátartozója, aki a Fidesz-kormány évtizedes tétlensége és a káoszos járványkezelése miatt hónapokat vár egy szakorovosi vizsgálatra, egyes műtétekre akár éveket is” – vette át harmadikként a szót Havasi Gábor, a Fővárosi Önkormányzat egészségügyi tanácsnoka. A Momentum szakpolitikusa arról beszélt, hogy a tb fizetése mellett egyre többet költenek a magyarok arra, hogy a magánegészségügyben időben megfelelő ellátáshoz jussanak.

Az ellenzék célja az lesz Havasi szerint, hogy minden magyarnak biztosítsák az egészséghez való jogát, és azt, hogy ne kelljen magánegészségügybe menni az európai szintű ellátáshoz. A hatékonyság növelésével és jobb szervezettséggel jelentősen csökkentenék a kórházi várólistákat, és megelőzéssel, korai felismeréssel javítanák a daganatos betegek gyógyulási esélyeit.

Havasi arról is beszélt, hogy kibővítenék a szervezett szűrővizsgálatokat rendszerét, hogy minél többen el tudjanak menni időben a megfelelő szűrésekre.

A szűrésekhez pedig államilag fizetett szabadnapokat biztosítanának.

Azt is mondta, hogy a Fővárosi Önkormányzat már elkezdte a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok kapacitásbővítését. Ezt kormányváltás után kibővítenék az egész országra, és elkötelezettek az Egészséges Budapest Program folytatása mellett is, amely jövő évi állami támogatását a kormány karácsony előtt visszavonta.

Hétfőn a szociálpolitikai programját, kedden a gazdaságpolitikai ígéreteit imertetette az ellenzék. Csütörtökön pedig az oktatáspolitikai program főbb elemeit fogják bemutatni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!