Márki-Zay: Ha bárki vezércserét szeretne az ellenzék élén, az a Fidesz beépített árulója

2021. december 22. – 21:16

Másolás

Vágólapra másolva

Töretlen az ellenzéki pártok bizalma ön felé? – tette fel a kérdést az ATV-n, a szerda esti Egyenes beszédben Szöllősi Györgyi műsorvezető Márki-Zay Péternek. Ekkor már túl voltak azon, hogy a parlamenti ellenzéki pártok adhatnának több pénzt is az ellenzék kampányára, mint tették („ha a Jobbik négy év alatt 10 milliárdot kap, akkor ahhoz képest ha beletesz 60 millió forintot egy kampányba, azt gondolnám, hogy akár több is lehetne”, mondja, de hozzáteszi rögtön, hogy nem csak a Jobbikról van szó, „én mindenkitől sokkal többet szerettem volna”), de még előtte vannak egy másik kényes kérdésnek, Márki-Zay pártalapítási szándékának. Viszont már ezzel a kérdéssel eljutunk oda, hogy kijelentse:

„Ha bárki vezércserét szeretne az ellenzék élén, az a Fidesz beépített árulója. Vannak ilyenek, mindenki tudja”

– mondja az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje, hozzátéve, hogy „Gyurcsány Ferenctől kezdve az összes ellenzéki politikus egyöntetűen kijelentette, hogy aki itt arról beszél, hogy vezércserére, hogy miniszterelnök-jelöltet cseréljenek, és ne engem válasszanak meg, az a Fidesz győzelmén dolgozik”. Innen így folytatódik az interjú:

– Most azt mondja, vannak árulók az ellenzékben.
– Vannak.
– Sőt, azt mondja, hogy rengeteg áruló van az ellenzékben. Megvárja, amíg aktívak lesznek? Miért nem áll elő a nevekkel?
– Nem fogunk most kollektív öngyilkosságot elkövetni (...) Hozzáteszem, nem én fogok előjönni nevekkel, ők fognak előjönni akkor, amikor a Fidesz megnyomja a gombot, és aktiválja őket. (...) Bárki, aki ezt a hajót lékeli, süllyeszti, amiben mi mind ülünk, az a Fidesz érdekében teszi ezt.
– Vannak nevei?
– Persze, én látok ilyen jeleket természetesen. És azt szeretném, ha ezek az emberek nagyon átgondolnák, hogy mit csinálnak. Mert ennek az országnak nincs még négy éve arra, hogy ellenzéki padsorokat feltöltsünk képviselőkkel, akik nagyon jól érzik magukat az ellenzéki padsorokban... Az a világ vége, hogy ha most a Fidesz négy évet kap.

– Beszélt velük? – tér vissza a kérdésre, a Márki-Záy által vélt árulókra nem sokkal később Szöllősi.
– Valakivel beszéltem, valakinek üzenek a sajtón keresztül, valakivel nem is törődök. Nekem nem az a feladatom, hogy minden egyes árulóval személyesen törődjek, hanem hogy megpróbáljuk ezt a csapatot egyben tartani, és eljuttatni a győzelemig.

A múlt heti, „teljesen kamu” közvélemény-kutatási adatokat nevezi meg később az egyik olyan lépésnek, ami szerinte csak a Fidesz érdekében történhetett. Azt is elmondja, hogy tudja, ki szivárogtatta ki azt a felmérést, de nem fogja elmondani.

Az interjúban elmondja viszont azt, hogy eldőlt:

az ellenzék az Egységben Magyarországért néven indul a választáson, ez a név lesz majd a szavazólapon.

„A kulcsszó az egység, mi azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez már több mint összefogás” – mondja erről.

Ha közös név és közös stratégia van is, közös program még nincs. Annak 90 százalékában megállapodtak, de például arról vita van, amit ő nagyon szeretne, hogy maximum 2 cikluson keresztül lehessen valaki miniszterelnök. Az euró bevezetését említette hasonló problémának, arról, hogy kell a magyar euró, megállapodtak, de a dátumról még vannak viták.

– Kik nem fogadták el a maradék 10%-ot?
– Nem szeretnék neveket mondani. (…) Nagyon sok ember van, akin látom, hogy azon dolgozik, hogy a Fidesz győzzön, de én a legnagyobb nyitottsággal fogok erről beszélni, ha ők elsüllyesztik a közös küzdelmünket. Nincs olyan párt és nincs olyan ember, aki ezt elviheti szárazon.
– Meddig vár?
– Addig, amíg azt látom, hogy ezt a választást meg fogjuk nyerni.

A műsorvezető kérdezi Márki-Zayt a saját pártalapítási ambícióiról is, amiről lapunk itt írt hosszabban. Erről azt mondja: nagyon fontos üzenete van annak, hogy „még a jobbközép szavazók is az ellenzékre kell, hogy szavazzanak”, és persze szerinte az is Orbán Viktort tartja hatalmon, aki ezt a projektet akarja fúrni.

– Ki kérdőjelezi meg ezt a pártot? – kérdezi erre a műsorvezető.
– Jó páran.
– A DK megkérdőjelezi?
– Én azt hiszem, hogy ők is.
– A Jobbik?
Szerintem ők is, ők egyébként érthető módon, mert ugye attól félhetnek, hogy nagyon sok ember, az aktivisták vagy a szavazóik választhatják helyettük ezt az új jobbközép formációt.

Az interjúban szó volt arról is, hogy az ellenzék közvetlen elnökválasztást szeretne, és nem egyeztettek arról, hogy lesz-e saját államfőjelöltjük az Orbán Viktor által kedden bejelentett Novák Katalinnal szemben.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!