A heves szóváltások után élőben is összecsap este Dobrev Klára és Márki-Zay Péter

2021. október 13. – 04:51

Másolás

Vágólapra másolva

Szerda este fél hétkor kezdődik a harmadik miniszterelnök-jelölti vita. Már csak két jelölt maradt versenyben, Dobrev Klára és Márki-Zay Péter csap össze az ellenzéki előválasztás második fordulójában az RTL Klubon. Az elmúlt két nap nyilatkozatai és vádaskodásai után különösen izgalmas lesz kettejük találkozása.

Dobrev Klára alig egy nappal a második forduló kezdete után gyűlöletkampánnyal vádolta meg a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjét. Szerinte ellenfele olyan határt lépett át, amit mindenki átléphetetlennek tartott eddig. Arra reagált így, hogy Márki-Zay az ATV-ben úgy fogalmazott Karácsony Gergely Dobrevre átszavazó támogatóiról, hogy nemcsak a főpolgármestert, hanem a hazát is elárulják. Azt is állította, a DK miniszterelnök-jelöltje mellett kiállókat kényszerítik erre, miközben ők is pontosan tudják, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalomban. Később elnézést kért a kijelentésért, de azt cáfolta, hogy bárkit is hazaárulónak nevezett volna.

Kedden pedig már ő szólította fel Dobrevet, hogy fejezze be az ellene folytatott lejáratókampányát, és ne állítson valótlanságokat róla. Márki-Zay szerint a DK hazug támadássorozatot indított ellene, és állítása szerint már a legszűkebb családi és magánéletét, feleségét és gyermekeit sem kímélik. Dobrev egy keddi sajtótájékoztatón arról beszélt, a második fordulót Márki-Zay pár nap alatt Trump típusú élet-halál harccá változtatta, és megjelent a gyűlölködés, a hazug lejáratókampány, a hazaárulózás. Ez a viselkedés az összefogásra leselkedő legnagyobb veszély, állítja a DK politikusa, és aki ezt csinálja, szerinte nemhogy áprilisig, de decemberig sem tudja egyben tartani az ellenzéki összefogást.

Meglepő lenne, ha mindezek nem kerülnének elő az esti vitán. Ez lesz az első olyan esemény, ahol együtt szerepel Dobrev és Márki-Zay az előválasztás első fordulója óta. Az RTL Klub keddi közleménye szerint a két jelöltnek megszabott időkerete (várhatóan 31-31 perce) lesz, amelyet szabadon beosztva beszélhetnek majd a műsorban. A végén fejenként másfél percet kapnak arra, hogy meggyőzzék a nézőket.

A moderátor az előző vitához hasonlóan most is Rábai Balázs, az RTL Klub híradósa lesz, de nemcsak ő kérdez majd a jelöltektől, hanem civil- és érdekvédelmi szervezetek is küldtek egy-egy kérdést, amelyeket felvételről fognak lejátszani a műsorban. Az előzetes tervek szerint a két ellenzéki miniszterelnök-jelölt a Greenpeace, a Pedagógusok Szakszervezete, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom, a Társaság a Szabadságjogokért és a Habitat for Humanity kérdéseire válaszol majd.

A vitát a Telexen is szövegesen közvetítjük percről percre.

Az első miniszterelnök-jelölti vita szeptember 12-én az ATV-n jóval visszafogottabb volt, mint a második alkalom két héttel később az RTL Klubon, ahol már rendesen egymásnak estek a miniszterelnök-jelöltek. Összefoglaló videónkat itt tudja visszanézni:

Csütörtökön ismét összecsap a két jelölt, akkor már kizárólag zöld témákban. A Greenpeace Magyarország és a HVG szervezte le a negyedik miniszterelnök-jelölti vitát, amit a Facebookon fognak élőben adni. „Beszélgetésre hívtuk meg a két ellenzéki miniszterelnök-jelöltet, hogy kiderüljön, mit tennének ők a klíma- és ökológiai válság megfékezéséért, Magyarország lakosságának és természeti értékeinek védelméért” – írják a Facebook-eseménynél.

A két jelölt támogatottságáról és a pártok második fordulós mozgásáról ebben a cikkben írtunk, itt pedig azt szedtük össze, hogy milyen tényezők segítik az egyik, illetve a másik jelöltet. Az ellenzéki előválasztás második fordulója vasárnap reggel indult, és szombat estig lehet leadni a szavazatokat személyesen az országban bárhol vagy az erre kifejlesztett internetes felületen. Két nap alatt már több mint 163 ezren adták le a voksukat. A második forduló tétje, hogy ki lesz az ellenzéki lista vezetője és Orbán Viktor kihívója a 2022-es országgyűlési választáson.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass