Márki-Zay bocsánatot kért, mert rossz megfogalmazása hazaárulózásnak hatott

2021. október 11. – 18:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hazaárulózással vádolja Dobrev Klára előválasztási ellenfelét, Márki-Zay Pétert. A DK miniszterelnök-jelöltje hétfői közleményében arról írt, hogy Márki-Zay hazaárulónak nevezte azokat, akik az első fordulóban Karácsony Gergelyt támogatták, a második fordulóban viszont már őt.

„Hazaárulózni a Fidesz szokott. Senki nem hazaárulózott le eddig senkit az ellenzéki összefogásban. Soha. Mert ez tönkretesz mindent, amiért évek óta közösen dolgozunk. Olyan határt lépett át Márki-Zay Péter, amit mindenki átléphetetlennek tartott.”

Dobrev szerint ez már gyűlöletkampány, de mindent megtesz, hogy „bármi áron és bárkivel szemben” összetartsa az ellenzéki összefogást, mert anélkül nincs kormányváltás.

Az ügy előzménye, hogy Márki-Zay Péter az ATV Híradójában arról beszélt: nagyon szomorú, amiért Karácsony korábbi támogatói nyíltan Dobrev mögé álltak be, mert ezzel Orbán hatalomban maradását szolgálják. Ezután mondta azt, amiért közleményre ragadtatta magát Dobrev:

„Nem csak Karácsony Gergelyt árulják el ezzel, hanem a hazánkat. És nem tudom, hogy kit mivel vesznek rá, de sokan panaszkodnak, hogy folyamatos nyomás alá vannak helyezve, és kényszerítik őket mindenféle módszerekkel, arra, hogy álljanak ki Dobrev Klára mellett, miközben ők is pontosan tudják, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalomban.”

Konkrét neveket nem mondott, de szerinte többeket belekényszerítettek, belezsaroltak egy-egy Dobrevet támogató nyilatkozatba. Márki-Zay és Karácsony is többször hangoztatta, hogy Dobrev Klárával nem lesz esélye az ellenzéknek a Fidesz ellen 2022-ben.

Mióta pénteken Karácsony bejelentette, hogy visszalép Márki-Zay Péter javára, több MSZP-s politikus is jelezte, hogy Dobrevet támogatja a második fordulóban. Annak ellenére tettek így, hogy pártjuk hivatalosan egyik jelölt mellett sem kampányol. Elsőként Nemény András szombathelyi polgármester állt ki Dobrev mellett, őt Gőgös Zoltán követte nem sokkal. A DK jelöltjét támogatja még Gajda Péter kispesti polgármester és Horváth Csaba zuglói polgármester is. Kunhalmi Ágnes mindezt azzal magyarázta, hogy az MSZP tábora megosztott a Dobrev-Márky-Zay kérdésben. Az LMP, amelyik szintén Karácsonyt támogatta, szintén semleges maradt, a Jobbik pedig már korábban közölte, hogy így tesz. (A Momentum viszont Márki-Zayt támogatja.)

Még furcsább a Párbeszéd helyzete, ami Karácsony pártja. A visszalépés óta nem közölték, hogy kit támogatnak, miközben Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere vasárnap arról posztolt, hogy Dobrevre szavazott. Barabás is szóvá tette Márki-Zay kijelentéseit:kikérte magának, hogy hazaárulásnak tartsa, ha valaki nem őt támogatja, és bántó, hogy név nélkül vádaskodik. Szerinte ez káros az ellenzéki összefogásra, ezért bocsánatkérést vár Márki-Zaytól.

Kora esti szombathelyi utcafórumán Márki-Zay Péter cáfolta, hogy bárkit hazaárulónak nevezett volna. A sok nem alvás miatt kicsúszhat olyasmi az ember száján, amit egyáltalán nem gondol, mondta. „

"A hazaáruló szó ugyan nem csúszott ki a számon, de Dobrev Klára jogosan most kikéri magának, és ezt reklámozza is minden felületen, mintha ezt mondtam volna. Tehát én ezt a kifejezést, én nem használtam, és nem akartam használni, mégis elnézést kérek mindenkitől.”

Természetesen nem tartja hazaárulónak azokat, akik nem követték Karácsony tanácsát. Mélyen szégyelli magát és nagyon sajnálja, hogy figyelmetlen volt, és rossz asszociációra okot adó, rossz megfogalmazást használt, és megköveti azokat, akik ezt jogosan magukra vették.

Márki-Zay ugyanakkor fenntartja álláspontját, és szomorúan tapasztalja, hogy a Párbeszéd és az MSZP politikusai nem követik Karácsony tanácsát, holott szerinte nemcsak nekik, de még Dobrev Klárának is őrá kellene szavazniuk, ha a DK jelöltje, illetve a párt politikusai kormányzati poziícióba szeretnének kerülni

Arról is beszélt, hogy szeretetre és nem megosztottságra van szüksége az országnak, ő senkit sem kért arra, hogy támadja és szidalmazza Dobrevet. Arra kérte néhány napja, hogy adjanak ki egy közös nyilatkozatot, amiben békességre szólítják fel az ellenzéki szavazókat. Ebből végül nem lett semmi, Dobrev szerette volna, ha bekerül a nyilatkozatba az a mondat, miszerint azonos esélyük van Orbán ellen. Márki-Zay ebben nem ment bele, mert a vallása tiltja a hazugságot. „Ne aljas eszközökkel, zsarolással próbáljuk meg legyőzni a Fideszt, mert abban verhetetlen”, mondta a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!