Atv.hu: Karácsony és Márki-Zay megfelezné a miniszterelnöki ciklust

Legfontosabb

2021. október 7. – 21:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Karácsony Gergely lehetséges visszalépésének Márki-Zay Péter javára egyik feltétele az lehet, hogy egy szokatlan beosztásban kormányoznának: a mostani ellenzék győzelme esetén két év után átvenné a feladatokat Márki-Zay Pétertől – írja az Atv.hu.

Karácsony és Márki-Zay csütörtök éjjel közös, rendkívüli sajtótájékoztatót hirdettek péntek 10 órára a budapesti Kossuth térre. Sajtóértesülések szerint Karácsony ott fogja bejelenteni, hogy visszalép az előválasztási jelöltségtől Márki-Zay javára. Az értesüléseket nem kommentálták a csütörtöki tárgyalások résztvevői, információnk szerint teljes hírzárlatot rendeltek el.

A bejelentés előtt, csütörtök délután Fekete-Győr András rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Momentum Márki-Zay Pétert, és nem Karácsony Gergelyt fogja támogatni az előválasztás második fordulójában. A bejelentésen azt kérték, hogy tegyen így a Jobbik is. Ezután a kiszivárgott hírek szerint Karácsony órákig tárgyalt az őt támogató pártokkal, itt születhetett meg a döntés a visszalépésről és erről a különös konstrukcióról is.

A hétfő közös sajtótájékoztatójukon felmerült az is kettejük között, hogy skandináv mintára 2+2 évben megosztanák a miniszterelnöki posztot, de Magyarországon erre még nem volt precedens – mondta akkor Márki-Zay.

A megosztott miniszterelnökségre van nemzetközi példa is, Izraelben 2023-tól a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt vezetője, a Bennett-kormány külügyminisztere, Jaír Lapid veszi át a posztot a Jamina (Jobbra) pártot vezető Naftali Bennett miniszterelnöktől, miután a koalíció megnyerte idén a választásokat. Írországban is hasonló a helyzet, a 2020-as választás után Micheál Martin vezeti Írországot, majd 2022-ben átadja a hatalmat helyettesének és koalíciós társának, Leo Varadkarnak.

Az előválasztás első fordulójának miniszterelnök-jelölti versenyét Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje nyerte csaknem 35 százalékkal, a második Karácsony lett 27 százalékkal, a harmadik pedig Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere lett, aki a szavazatok 20 százalékát gyűjtötte össze. Karácsony az első forduló után még úgy nyilatkozott, hogy „csak akkor fog visszalépni, ha elüti a villamos”.


Bár napokig arról volt szó, hogy Karácsony és Márki-Zay közösen indulna a második fordulóban, ez végül nem jött össze. A két polgármester múlt pénteken kezdett el tárgyalni a lehetséges együttműködésükről, hétfőn pedig már több fontos részletkérdésben is megegyeztek. Megállapodtak abban, hogy miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnök-helyettes-jelöltként közös előválasztási, majd választási kampányt folytatnak.

Szerdán aztán Karácsony bejelentette, hogy a több napig tartó tárgyalások után sem sikerült megállapodniuk arról, hogy melyikük lépjen vissza a másik javára, így végül mégis külön fognak indulni a második fordulóban.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom által jelölt Márki-Zay azután gondolta meg magát a visszalépésről, hogy közvélemény-kutatási adatok alapján úgy találta: ő az esélyesebb Dobrev Klárával, a DK miniszterelnök-jelöltjével szemben. Márki-Zay véleményváltozásáról azt nyilatkozta: azért nem lép vissza, mert tart attól, hogy Karácsony akkor sem nyerne az előválasztáson, ha beállna mögé.

Az előválasztás első körében Dobrev Klára nagyjából 90 ezer szavazattal kapott többet, mint Márki-Zay, és csaknem 50 ezer szavazattal előzte Karácsonyt. Dobrev és Márki-Zay között Budapesten nem volt érdemi különbség (15 ezer szavazattal szerzett többet a DK-s jelölt, de a fővárosban mindkettejüket előzte Karácsony), vidéken viszont 75 ezer szavazattal verte Dobrev a MMM jelöltjét. Karácsony Gergely visszalépése nélkül, ha a Jobbik sem állna be Márki-Zay mögé – és erre Jakab Péter szerdai, Telexnek adott interjúja alapján nemigen lehet számítani –, az előválasztást vélhetően simán nyerné Dobrev Klára.

Az előválasztás második fordulója vasárnap reggel indul, és egy hétig tart, a lebonyolítás technikai részleteiről itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!