12 év után elbukta az izraeli miniszterelnökséget Benjámin Netanjahu

2021. június 13. – 20:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megszerezte a megválasztásához szükséges többséget az izraeli parlamentben a Naftali Bennett vezette új koalíciós egységkormány, írja az MTI. Ezzel véget ér Benjámin Netanjahu miniszterelnök 12 éves kormányzása, Tel-Avivban több ezer ember vonult utcára örömében.

Naftali Bennet és Jaír Lapid a jeruzsálemi parlamentben (Fotó: Abir Szultan / MTI/EPA)
Naftali Bennet és Jaír Lapid a jeruzsálemi parlamentben (Fotó: Abir Szultan / MTI/EPA)

A Netanjahuval szemben létrejött egységfront szoros versenyben gyűrte le a hosszú ideje hatalmon lévő miniszterelnököt: a 120 fős kneszetben 119 képviselő szavazott, ebből 60 támogatta az új kormányt, 59 képviselő pedig ellene szavazott.

A Jamina (Jobbra) pártot vezető Naftali Bennett a szavazás utáni percekben le is tette a hivatali esküt, ezzel ő lett Izrael tizenharmadik miniszterelnöke. A koalíciós megállapodás értelmében a ciklus felénél, azaz két év múlva (2023 szeptemberétől), a centrista Jes Atíd (Van Jövő) párt vezetője, a Bennett-kormány külügyminisztere, Jaír Lapid veszi át a miniszterelnöki posztot.

A BBC cikke szerint Netanjahu a parlamentben azt ígérte, „visszatérünk”, a szavazást követően pedig Bennetthez sétált, majd kezet rázott vele. Netanjahu a jobboldali Likud párt vezetője marad, továbbá az ellenzéket irányítja majd. Joe Biden amerikai elnök már gratulált az új miniszterelnöknek, aki felé jelezte, várakozással tekint a közös munka elé.

A Likud és az előző kormánykoalíció ultraortodox politikusai bekiabálásokkal zavarták meg Bennett beszédét, szégyennek nevezték, hogy a korábban Netanjahuval kormányzó jobboldali politikus részt vesz az őt leváltó koalícióban. A Tel-Aviv központjában lévő Rabin téren az új kormány hivatalba lépése után több ezer ember ünnepelte a kormányváltást.

Emberek ünneplik a kormányváltást Tel-Avivban (Fotó: Oded Balilty / MTI/AP)
Emberek ünneplik a kormányváltást Tel-Avivban (Fotó: Oded Balilty / MTI/AP)

A 120 fős kneszetben ugyan a márciusi választások után továbbra is a Likudé volt a legnagyobb frakció, a Netanjahuval szembeni szövetség azonban fokozatosan erősödött, nemcsak a baloldali és a centrista pártok, hanem a jobboldaliak körében is.

Naftali Bennett, az általa létrehozott jobboldali Jamina párt vezetője egy tévébeszédben jelentette be, hogy csatlakozik a baloldali, jobboldali és centrista pártokat egyaránt tömörítő egységfronthoz. A nagyon különböző pártokból álló szövetség ezzel esélyt kapott arra, hogy parlamenti többséget szerezzen. A Jamina párt hét képviselővel kulcsszerephez jutott, a Likud vezette kormánykoalícióhoz Bennett ugyanis csak akkor csatlakozott volna, ha azzal biztosított lett volna a többség, ám Netanjahunak ezt nem sikerült összehoznia.

A Likud elnöke, Benjámin Netanjahu Izrael történetének leghosszabb ideig regnáló miniszterelnöke volt: öt cikluson keresztül töltötte be a tisztséget, először 1996-tól 1999-ig, majd 2009-től 2021-ig folyamatosan. Netanjahu bukásáról és a vele szemben létrejött szövetségről ebben a cikkünkben írtunk részletesen. A nyolc pártból alakított koalíciós kormányban Izrael történetében először az arab kisebbséget képviselő pártot is találni, a Raam a miniszterelnöki hivatalba egy miniszterhelyettest delegál.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!