Az ellenzék az előválasztás elhallgatását kéri számon a kormányon

2021. szeptember 27. – 13:14

frissítve

Az ellenzék az előválasztás elhallgatását kéri számon a kormányon
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Az őszi ülésszak második hetén az október 4-ig érvényes veszélyhelyzet további meghosszabbításáról döntenek a parlamentben. A napirend előtti felszólalások után az is eldől, hogy 2022 és 2026 között mennyit kapjanak a költségvetésből az egyetemeket működtető alapítványok, a tét nagyjából 1630 milliárd forint, amit a felsőoktatásra kell szánni.

Nem hoztak meglepetést az őszi ülésszak második hetét indító hétfői ülésen a napirend előtti felszólalások. Az ellenzék nagyra értékelte a kedden véget érő ellenzéki előválasztást, amelyen több mint félmillió választó vett eddig részt. Többen örömmel fogadták a német parlamenti választás eredményét, amely valószínűleg nem a CDU/CSU részvételével működő kormányt fog hozni, ami megnehezíti Orbán eddigi, a demokráciát leépítő politikáját. Volt egy kis Graz és Orbán Ráhel is, miután a kormányfő legidősebb lánya állítólag Spanyolországba költözik családjával együtt. Többször előjött az is, hogy a kormánypárti sajtó és a több mint 100 milliárdból fenntartott MTVA egyetlen hírt sem adott az ellenzéki előválasztásról.

A kormány képviselői főként az ellenzéki „előválasztási izéről” és egy civil ellentüntetővel vitatkozó Gyurcsány Ferencről beszélt, akinek visszatérését meg kell akadályozni. Ennek alátámasztására a kormány gazdasági és családtámogatási sikereiről, valamint a migrációt megakadályozó déli határkerítésről volt szó, figyelmeztetve, hogy a nyomás Afganisztán miatt nőni fog.