A Pride szervezői felszólították Jakabot a parlamenti orbánviktóriázás után, hogy tartsa be az ellenzéki értéknyilatkozatot

2021. szeptember 21. – 10:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Elítélték a Budapest Pride szervezői Jakab Péter hétfői parlamenti megnyilvánulását, amely szerint „a börtönben még Orbán Viktorból is lehet Orbán Viktória”. A Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje a börtönökben férfiak között előforduló szexuális erőszakon viccelődött, így arra utalva, hogy ha a miniszterelnök netán rács mögé kerülne (amire az ellenzéki pártok egymásra licitálva tesznek célzásokat mostanában), őt is megerőszakolhatnák.

A Pride Facebook-posztjában arra hívja fel a figyelmet: „Ha Jakab Péter kormányváltás mellett rendszerváltást is ígér, az első feladata elhagyni a b_zivicceket és a szexuális erőszakot relativizáló vicceket.” Mint írják, a patriarchátus mozgatórugója, hogy alá-fölérendeltségi viszonyt teremt a nőiesség és a férfiasság között. A meleg férfiak ellen irányuló homofóbia alapja az a sztereotípia, hogy azok a férfiak, akik férfiakat szeretnek, nőiesek, „így nekik is kijár ugyanaz a lenézés, amivel a macsó társadalom a nőket illeti meg”.

A szervezet véleménye szerint elfogadhatatlan, hogy egy olyan politikus kérjen felhatalmazást az ország vezetésére, „aki számára az LMBTQ-közösség csak egy poén csattanója”, Jakab ugyanis ezzel azt állítja a parlament falai között, hogy ha valaki meleg, az vicces. Ráadásul Jakab Péter nemcsak buzizott, hanem ennél a szexuális erőszakkal is viccelődött, miközben Magyarországon évente 40-50 nőt öl meg a partnere.

A Pride felhívja a figyelmet arra, hogy a Jobbik már keresztény, szociálisan érzékeny néppártként definiálja magát, és hogy a közös ellenzéki értéknyilatkozat elítéli a gyűlöletpropagandát. „A hatpárti koalíció elköteleződött abban, hogy nem támogatnak olyan jelöltet, aki emberi méltóságot sértő kijelentéseket tesz” – írják, és ennek tükrében felszólítják Jakab Pétert, hogy tartsa be az általa is elfogadott közös ellenzéki értéknyilatkozatot és a pártja elvi nyilatkozatát.

Hétfői parlamenti összefoglalónkat, amelyben többek között Jakab viktóriázása is elhangzik, itt lehet visszanézni:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!