A NATO nem tudta megerősíteni, hogy lett volna olyan, aki már a kimenekítő gép vécéjében bombát szerelt

2021. augusztus 27. – 19:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Csütörtökön a Honvédelmi Minisztériumban tartott rendkívüli sajtótájékoztatót Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka az Operation Sámán névre hallgató afganisztáni kimenekítésről. Ahogy arról a Telexen is olvashattak, az altábornagy itt többek közt arról is beszélt, hogy

volt olyan, nem magyar kimenekítést végző gép, ahol az egyik kimenekített már a repülőgépen bombát szerelt.

Azt is hozzátette ugyanakkor, hogy az első magyar gép mindössze 30 percet tölthetett a kabuli betonon, az idő rövidsége ellenére azonban a magyaroknak sikerült az összes biztonsági eljárást végrehajtaniuk, így náluk nem is történt ilyesmi. A meglehetősen súlyos állításnak most az RTL híradója próbált meg utánajárni, de sem a Honvédelmi Minisztérium, sem a NATO sajtóközpontja, sem pedig Szijjártó Péter külügyminiszter nem tudta megerősíteni, hogy valóban történt volna ilyesmi.

A csatorna először a minisztériumtól kért pontosítást, ám onnan azt a választ kapták, hogy nem áll módjukban bővebb tájékoztatást adni a műveletről. A NATO sajtóosztályától azt a választ kapták, hogy nem tudják megerősíteni az állítást, mert a NATO-szövetségesek feladata, hogy a repülőgépek fedélzetén történt eseteket kommentálják. Mint írták, ilyen esetet eddig egyetlen kormány sem jelentett, Szijjártó Péter külügyminiszter pedig az RTL kérdésére azt mondta, hogy hozzájuk sem jutott el ilyen információ.

„A hadseregek, illetve a honvédelmi tárcák koordináltak a mentési akció tekintetében, tehát én magam ezt az információt is a honvédség parancsnokától hallottam, egyéb részleteket nem tudok”

– mondta Szijjártó.

Egy másik kérdésre arról is beszélt, hogy egy afgán–magyar kettős állampolgárságú nő két gyermekével együtt sikeresen átjutott Pakisztánba, ahonnan a helyi képviselet segítségével Brüsszelbe utaztak. Ők legkésőbb szombaton érkeznek haza Magyarországra. A honvédség csütörtökön osztott meg először összefoglalót a kimenekítésről, ezt alább lehet megnézni:

Ahogy arról a Telex korábban már beszámolt, szerda éjjel tértek haza az afganisztáni kimenekítési feladatokban részt vevő magyar katonák. Kabul augusztus közepén került a tálibok kezére, miután az amerikai, illetve NATO-haderők távozásával párhuzamosan tálib harcosok rohamtempóban vettek be újabb és újabb afgán tartományokat. Azóta kétségbeesett tömegek próbálnak elmenekülni Afganisztánból, miközben a tálibok házról házra járva vadásszák le a nyugatiakkal kollaboráló afgánokat.

Csütörtökön alig pár órával azután, hogy az amerikai, az ausztrál és a brit kormány is arra figyelmeztetett, hogy Afganisztánban küszöbön áll egy terrortámadás a tálib szélsőségesek elől menekülők által szorongatott kabuli reptér ellen, az Iszlám Állam két öngyilkos merénylője gyorsan be is váltotta a fenyegetést. Joe Biden a merénylet elkövetőinek azt üzente, hogy le fogják vadászni őket, de a tálibok is elítélték a támadást. Arról, hogy miért robbantott az Iszlám Állam a tálibok területén, ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!