Stummer János még szerdán összehívja a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülését

2021. július 21. – 15:25

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Stummer János, a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke Facebookon jelezte szerda délután, hogy Molnár Zsolt és Ungár Péter képviselőtársaival úgy döntöttek, hogy még ma összehívják a bizottság rendkívüli ülését.

Halász János, a bizottság fideszes alelnöke hétfőn úgy vélekedett, hogy a baloldali sajtóban megjelent hírek csak a politikai hangulatkeltést szolgálják, és nem látta indokoltnak az ülés összehívását, Pintér Sándor belügyminiszter azonban a Telexnek hétfőn azt mondta, hogy egy zárt ülésen szívesen válaszol a bizottság kérdéseire a hétvégén kirobbant nemzetközi megfigyelési botrány, a Pegasus-ügy magyar szála miatt.

Stummer most emiatt levelet írt Halásznak, melyben arra kérte a fideszes politikust, hogy fontolja meg álláspontjának megváltoztatását. Erre azért lenne szükség, hogy a Fidesz–KDNP pártszövetség képviselői is részt vegyenek a bizottság soron következő ülésén, amely határozatképes lenne, így pedig az ülésre meghívót kapó Pintér Sándor belügyminiszter szándékainak megfelelően zárt ülésen tájékoztathatná a bizottságot a „megfigyelési ügy” általa ismert körülményeiről. Mint Stummer írta, még a mai nap folyamán megtörténik a Nemzetbiztonsági Bizottság rendkívüli ülésének összehívása, ezért

arra kérte Halászt és képviselőtársait, hogy ne akadályozzák a belügyminisztert, hogy a magyar titkosszolgálatok parlamenti ellenőrzéséért felelős Nemzetbiztonsági Bizottságot informálhassa.

Stummer már röviddel a botrány kirobbanása után jelezte, hogy összehívja a Nemzetbiztonsági Bizottságot, később pedig úgy fogalmazott, hogy a Pegasus-botrány a magyar Watergate-ügy. A jobbikos politikus a napokban a Telexnek azt is elmondta, hogy Pintért szavatartó embernek tartja, ezért bízik benne, hogy a miniszter tényleg elmegy majd a bizottsági ülésre. Az is kiderült, hogy ha a kormánypárti tagok valóban bojkottálják az ülést, arra Stummerék beismerésként tekintenek majd. Stummer hétfőn az ügyben feljelentést is tett, személyes adattal való visszaélés, tiltott adatszerzés és információs rendszer vagy adat megsértése miatt, mondta a Telexnek.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. A kedd reggeli állapotról itt írtunk összefoglalót.