Stummer szerint Pintér szavatartó ember, és ott lesz a Pegasus-botrány Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén

2021. július 20. – 13:11

Másolás

Vágólapra másolva

Szavatartó embernek tartja Pintér Sándor belügyminisztert Stummer János, a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságának jobbikos elnöke, ezért bízik benne, hogy a miniszter tényleg elmegy majd a bizottsági ülésre, mondta a Telexnek.

Pintér a Telexnek mondta azt hétfőn, hogy nagyon szívesen válaszol a bizottság kérdéseire a hétvégén kirobbant nemzetközi megfigyelési botrány, a Pegasus-ügy magyar szála miatt, egy zárt ülésen. Ennek Stummer nagyon örült, így Pintér kedden vagy szerdán meg is kapja a meghívóját az ülésre.

Ahhoz viszont, hogy Stummer zárt ülést rendelhessen el, ahhoz az ülésnek határozatképessé kell válnia. Ha viszont a bizottság fideszes képviselői tartják magukat a korábbi nyilatkozataikhoz, miszerint az ügyben nem indokolt a bizottság összehívása, és ezért aztán meg sem jelennek rajta, úgy az ülés határozatképtelenné válik, és nem is lehet elrendelni a zárt ülést. „Akkor azt tudom Pintérnek mondani, hogy ha már itt van, akkor lennének kérdéseink” – mondta erről Stummer. Ha pedig a kormánypárti tagok bojkottálják az ülést, akkor arra Stummerék beismerésként tekintenek majd.

A jobbikos politikus az MSZP-s Molnár Zsolttal és az LMP-s Ungár Péterrel együtt kezdeményezi a bizottság összehívását. Meghívják erre Pintéren kívül az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat és az Információs Hivatal vezetőit is. Utóbbi Szijjártó Péter külügyminiszter alá tartozik, aki a Telexnek hétfőn azt mondta, ha lesz bizottsági ülés, akkor a hivatal vezetője azon ott lesz.

Stummer hétfőn az ügyben feljelentést is tett, személyes adattal való visszaélés, tiltott adatszerzés és információs rendszer vagy adat megsértése miatt, mondta a Telexnek.

Pintér Sándortól mi is kértünk interjút, de ezt azzal utasította vissza, hogy nem ér rá a közéleti elfoglaltságai miatt. Hétfőn a Karmelitánál és Komáromban kérdeztünk vezető kormánypárti politikusokat a Pegasus-botrányról:

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. A kedd reggeli állapotról itt írtunk összefoglalót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!