Pintér Sándor közéleti elfoglaltságai miatt nem ér rá interjút adni

2021. július 20. – 11:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Belügyminiszter úr közéleti elfoglaltságai, előre egyeztetett programjai nem teszik lehetővé, hogy az Önök rendelkezésre álljon” – írta lapunknak a Belügyminisztérium sajtóosztálya, miután a Pegasus-ügy kirobbanása után interjút kértünk Pintér Sándortól.

A belügy ezek után elküldte a tárca álláspontját, amelyben ismertetik, hogy „Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el. Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik.”

A tárca közleményében két – talán költőinek szánt – kérdést is feltett: „Vajon az Amerikai Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország kormányai milyen választ adnának a sajtóban felmerült kérdésekre? Megtudjuk-e valaha, hogy kinek – esetleg melyik titkosszolgálatnak – áll érdekében Magyarország pellengérre állítása?”

Pintér hétfőn a Karmelitánál azt mondta a Telexnek, hogy nyilvánvalóan olyan kérdéseket teszünk fel, amelyeket a Nemzetbiztonsági Bizottság előtt nagyon szívesen meg tud válaszolni, zárt ülésen. Bár az ellenzéki politikusok összehívták a bizottságot, a Fidesz frakciója nem gondolta indokoltak az ülés megtartását.

Miután interjúkérelmeinkre nem kaptunk addig választ, hétfőn a Karmelitánál kérdeztük Kubatov Gábort, Orbán Viktort, Pintér Sándort, majd elmentünk Komáromba, ahol Szijjártó Pétertől próbáltuk megtudni a kormány álláspontját.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártó állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. A kedd reggeli állapotról itt írtunk összefoglalót.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!