Stummer szerint a Pegasus-botrány a magyar Watergate-ügy

Legfontosabb

2021. július 19. – 14:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Várhatóan még hétfőn feljelentést tesz Stummer János, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának jobbikos elnöke a hétvégén kirobbant nemzetközi megfigyelési botrány, a Pegasus-ügy magyar szála miatt. Mint lapunknak fogalmazott, a jogászok most rakják össze az általa csak magyar Watergate-ügyként emlegetett botrány feljelentési anyagát.

Mi az a Pegasus-botrány?

Vasárnap robbant ki a Pegasus nevű kémprogram körüli botrány, ekkor jelentek meg a nemzetközi, 17 újság részvételével zajló oknyomozó projekt első cikkei a témában. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, a született anyagokat a Telex is publikálja.

Az ügy lényege, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas izraeli kémprogramot – amelyet a gyártónak állítása szerint kizárólag állami szerveknek bocsátanak rendelkezésére – számos országban nemcsak az eredeti céljának megfelelően (vagyis terroristák, bűnözők leleplezésére) használtak fel, hanem újságírókat, aktivistákat, ügyvédeket, politikusokat figyeltek vagy próbáltak megfigyelni meg vele. Az oknyomozó csapat Magyarországról 300 telefonszámot talált a célszemélyek listáján, köztük vannak újságírók, ellenzéki politikusok és üzletemberek is, némelyikük telefonjának vizsgálata során bebizonyosodott, hogy valóban feltörték a készüléket.

A botrányt kirobbantó magyar anyagot itt olvashatja, de ha erre most nincs ideje, vázlatosan összeszedtük a legfontosabb pontokat egy külön cikkben. Az izraeli NSO techcég, a Pegasus kémszoftver gyártójának közleményét az ügyben ebben a cikkünkben olvashatják.

Stummer közölte: minden lehetséges módot, eszközt meg kell ragadni, hogy a magyar kormányt állásfoglalásra bírják az ügyben, mert az eddigi szűkszavú nyilatkozatokból nem az látszik, hogy komolyan vennék a híreket. (A jobbikos politikussal még azelőtt beszéltünk, hogy elértük volna Szijjártó Pétert, igaz, a külügyminiszter is csak annyit mondott, hogy a kormánynak nincs tudomása ilyen típusú adatgyűjtésről.)

A politikus elmondta, hogy két ellenzéki bizottsági képviselőtársával, Molnár Zsolttal és Ungár Péterrel közösen kezdeményezték a nemzetbiztonsági bizottság ülésének lehető legkorábbi összehívását Halász János fideszes politikusnál, de egyelőre nem kaptak választ. Felmerült egy parlamenti vizsgálóbizottság alapítása is.

Stummer hozzátette: egyértelművé tették, ha a kormány részéről hallgatás, sunyítás van, akkor azt beismerésnek tekintik. Arra a kérdésre, hogy a nemzetbiztonsági bizottságnak tudnia kellett volna az izraeli kémprogram három-négy évvel ezelőtti megvásárlásáról, Stummer nem adott határozott választ.

Frissítés: a Fidesz szerint nem indokolt a nemzetbiztonsági bizottság összehívása.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!