Novák Katalin a kémfegyverbotrányról: Sajtóhírekkel nem foglalkozunk

2021. július 19. – 12:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az eddigiektől eltérően nem kedden, hanem hétfőn tartotta meg szokásos heti ülését a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs, ami után a szokásos sajtótájékoztató is lefutott a törzset irányító Novák Katalin vezetésével. A családokért felelős tárca nélküli miniszter beszámolt az eddigi eredményekről és a múlt heti döntésekről, köztük a harmadik oltásra vonatkozóról is, és egyúttal elmondta, hogy a 16–18 évesek nagyobb része élt már az oltás lehetőségével, mint a 12–15 év közöttiek (vagy szüleik), és hozzátette, ők minden gyereküknek beadatták az oltást. Hogy ez a szám, illetve az átoltottság a gyerekek körében is növekedjen, kampányt szerveznek, és ahogy arról már Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt pénteken, a Kossuth rádióban, augusztus utolsó két napjában az intézményekben is lesz lehetőség oltatni.

Beszámolt arról is, hogy:

  • 2021. augusztus 1-jétől 98 százalékos állami támogatást vehetnek igénybe a 18 év alatti, illetve a felsőoktatásban tanuló 24 év alatti, 1-es típusú diabétesszel élők egy új generációs, automata inzulinpumpára. A felnőttek, illetve a 24 év felettiek ugyanerre 80 százalékos állami támogatást kapnak, erre kétmilliárd forintot szánnak;
  • a kormány támogatja, hogy a kistelepülések anyagi támogatást kapjanak a falunapok szervezésére, de természetesen be kell majd tartani a járványügyi előírásokat;
  • az előző héten bejelentett bölcsődeépítési, -kialakítási támogatással kapcsolatban elhangzott egyebek mellett, hogy hétfős családi bölcsődék helyett a nyolcfősöket is engedélyezik, illetve egyszerűsítik az üzemeltetéshez szükséges eszközjegyzéket, néhány felsorolt dolog átkerül a kötelezőből az ajánlottba. Novák szerint „egyszerűbb és olcsóbb is lesz bölcsődét építeni és működtetni”;
  • van egy javaslatuk a jégkoronggal összefüggésben: kérik a kormányt, hogy támogassák az akadémiai rendszer működését, a jégkorong-sportakadémiákat és -alközpontokat.

Részt vett a sajtótájékoztatón a Petőfi Irodalmi Ügynökséget vezető Demeter Szilárd is, aki beszámolt arról is, hogy megszületett a döntés a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi tagságáról. A Magyar Kultúráért Alapítvány egy, a már a kiszervezett egyetemekhez hasonlóan egy kuratórium által vezetett közérdekű vagyonkezelő alapítvány, aminek létrehozásáról április végén szavazott az Országgyűlés, és ami rögtön hatszázmilliós alaptőkével indul.

  • Szóval ennek az alapítványnak a kuratóriumát Demeter Szilárd vezeti, tagja lesz Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, Békés Márton történész, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, Kelemen László, a Hagyományok Háza igazgatója és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője.
  • Az alapítványt még nem jegyezték be, de addig is dolgoznak, már elindították július elsejével a Kárpát-medence legnagyobb folyóirat-támogatási programját, évente 1,8 milliárd forintra pályázhatnak a folyóiratok – mondta Demeter.
  • Beszélt arról is, hogy hétfőn alakul meg a Petőfi Kulturális Ügynökségen belül a Könnyűzenei Kollégium, ami a könnyűzenei támogatásáért lesz felelős. Hangsúlyozta, hogy a támogatásokról majd nem a nagy kuratórium dönt, hanem az ún. szakmai kuratórium. Demeter szerint közel 2 milliárd forintot tudnak a könnyűzenei szcéna szereplői számára kiosztani, egészen pontosan 1 milliárd 997 millió forintot. Közel egymilliárd forint jut majd a könyv, kultúra, irodalom számára, ebbe beleértik a fordítástámogatást is, fogalmazott.

Újságírói kérdések is voltak, ekkor kérdezett rá az ATV újságírója arra: van-e tudomása Novák Katalinnak arról, hogy a kormány foglalkozna a magyar vonatkozással is bíró izraeli kémfegyver ügyével. Novák erre annyit mondott:

„Sajtóhírekkel nem foglalkozunk.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!