Hatszázmilliós alaptőkével indul a Demeter Szilárdhoz köthető Magyar Kultúráért Alapítvány

2021. június 1. – 09:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bő 600 millió forintnyi tőkét biztosít az állam a Magyar Kultúráért Alapítvány létrehozására – az erről szóló kormányrendelet hétfő este jelent meg a Magyar Közlönyben. Az alapítvány alapítói jogait az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós gyakorolja.

Április végén szavazta meg az Országgyűlés azt a törvényjavaslatot, amely létrehozta a Magyar Kultúráért Alapítványt, amely lényegében a Demeter Szilárd vezette Petőfi Irodalmi Ügynökség vagyonkezelője Az új szervezet rögtön több tízmilliárdos ingatlanvagyont kapott az államtól. Hozzájuk került többek közt a Zichy-kastély, a Bem rakparti Andrássy-palota, a Hajógyári-sziget déli része, de megkapták az alkotóházakat és művésztelepeket birtokló Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. is.

A könnyűzenéért felelős miniszteri biztos, Demeter Szilárd a Mandinerben írt arról márciusban, hogy a könnyűzenei programja 23 milliárd forintos támogatást kap, és tervei szerint öt éven belül egy popkulturális központot is kialakítanak Óbudán. Áprilisban írtunk arról a kiszivárgott belső levelezésről, amely szerint már el is dőlt, hogy Orbán Viktor elfogadta Demeter Szilárd tervét. Az elképzelés szerint a Vizoviczki-birodalomként is elhíresült Hajógyári-szigeten 3000 fős rendezvényhelyszínt építenek meg; lesz kiállítóterem, például egy Rockmúzeum; valamint próbatermeket, közösségi tereket és társművészeti helyeket alakítanak ki, és középtávú tervként szerepel az A38 Hajó Hajógyári-szigethez való költöztetése is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!