Demeter Szilárd ügynöksége 23 milliárd forintból hangolná újra a magyar popkultúrát

2021. március 10. – 11:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A könnyűzenéért felelős miniszteri biztos, Demeter Szilárd a Mandinerben írt arról, hogy a könnyűzenei programja 23 milliárd forintos támogatást kap, és tervei szerint öt éven belül egy popkulturális központot is kialakítanak Óbudán.

A Petőfi Irodalmi Múzeumot is vezető Demeter szerint a kultúra nem pártpolitikai, hanem nemzeti kérdés, és „nem az az elsődleges kérdés, hogy ki alakít kormányt 2022-ben, hanem az, hogy lesz-e magyar kultúra 2222-ben”. Azt írja, olyan ügynökség létrehozására tettek javaslatot, ami egységbe szervezi a Kárpát-medencei magyar kulturális teret. A kormány elfogadta ezt a tervet, és úgy döntött, hogy a Petőfi Irodalmi Ügynökség többletfeladatokat és többletforrásokat is kap.

„Az irodalmi ügynökség mellé felállítanak egy könnyűzenei központot, amely a könnyűzenei stratégia megvalósításáért fog felelni. A következő öt évben több mint 23 milliárd forintból újrahangoljuk a tágabban értelmezett magyar popkultúrát”

– írta Demeter, aki hozzátette, emellett létrehoznak egy könyvközpontot, amely az Országos Széchényi Könyvtárral (OSZK) fog szorosan együttműködni.

Szeretnék még támogatni a hangoskönyvek gyártását, valamint újragondolják a közkönyvtárak funkcióit, az új koncepció kidolgozásán már együtt dolgoznak a könyvtárszakma vezetőivel. Demeter célja mindezzel az, hogy összekapcsolja a tömegkultúrát és a magaskultúrát, ennek részeként öt éven belül egy popkulturális és társművészeti központot is létre akar hozni az óbudai Zichy-kastélyban.

2020 júniusában írtunk arról az indexen, hogy Demetert még Kásler Miklós, az Emmi vezetője bízta meg azzal, hogy újítsa meg és „társadalmasítsa” a magyar könnyűzenét.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!