Elfogadták Demeter Szilárd tervét, az A38-ra költözik a Petőfi TV és Rádió

Legfontosabb

2021. április 8. – 14:59

frissítve

Elfogadták Demeter Szilárd tervét, az A38-ra költözik a Petőfi TV és Rádió
Az A38 rendezvényhajó előtt a Petőfi híd budai oldalánál – Fotó: Róka László / MTVA Bizományosi / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Egy kiszivárgott belső levelezés szerint eldőlt, hogy Orbán Viktor elfogadta Demeter Szilárd régóta rebesgetett ötéves könnyűzenei tervét, amelynek értelmében hatalmas változás állhat be a Petőfi TV és Rádió, illetve az A38 klub működésében is.

A levél a Magyar Zenei Menedzserek Egyesületének (ZEME) belső listájára érkezett, amelyben azt írják, hogy március 31-én a szervezet elnöksége megbeszélést tartott Demeter Szilárddal. A megbeszélés összefoglalója szerint:

  • Létrejön egy Petőfi Könnyűzenei Központ, amely négy igazgatóságból fog állni, és az egészet Horváth László, a Fonó vezetője fogja irányítani.
  • A négy igazgatóságból háromnak a vezetését már eldöntötték: Dénes Adél az operatív igazgatóságnak megfelelő Hangfoglaló Irodát, Andrásik Remó az oktatást, Kresz László pedig a pályázatokat fogja vezetni. A tartalomkezelés vezetőjének személyéről még nem született döntés.

Ezenkívül a belső levélből kiderül több olyan részlet is, hogy milyen programokkal és változtatásokkal fut neki Demeter Szilárd a könnyűzenei programjának. A legfontosabb valószínűleg az, hogy tényleg megvalósul a Petőfi Rádió és TV régóta kiszivárgott átalakítása, amelyben központi szerepet kap az elmúlt időszakban kiemelten sok állami támogatásban részesülő és a Demeter vezette Petőfi Irodalmi Múzeummal összebútorozó A38.

A legfontosabb, hogy a Petőfi TV után a Rádió is az A38 hajóra költözik.

Egyelőre nem tudni, hogy ez a gyakorlatban hogyan valósul meg. A pandémia miatt hónapok óta nem tartanak rendezvényeket az A38-on, vagyis hely, szaktudás és technika van a projekthez, de kérdéses, hogy a jövőben így mennyire tud koncerthelyszínként működni a hajó egy olyan időszakban, amikor sorra zárnak be vagy kénytelenek költözni az élő zenére alkalmas helyszínek. Egyébként a Petőfi TV egyik helyszíne már régóta az A38-on van. Az ügyben kerestük az A38-at, ahogy válaszolnak, frissítjük a cikkünket.

Az A38-ra költözik a Petőfi Rádió is

A rádió főszerkesztője a kizárólag a kormánymédia számára megtartott sajtótájékoztatón bejelentett Béli Ádám színész-műsorvezető lesz, aki korábban a köztévé csatornáin tűnt fel. Azt viszont még nem tudni, hogy ki lesz a Petőfi Rádió zenei szerkesztője. Ez kulcskérdés, hiszen a magyar zeneipar szereplői (köztük a menedzserek) évek óta arra panaszkodnak, hogy a Petőfi nem látja el a korábbi közszolgálati funkcióját, és a kormányzati átalakítás óta drasztikusan csökkent a színvonala. Több forrásból is úgy tudjuk, hogy Demeterék szinte mindenkit megkerestek, akinek köze volt a korábbi Petőfi Rádióhoz, amely a hazai zenei közvélekedés szerint sokat segített a magyar könnyűzene fejlődésében a 2000-es évek második felétől egészen Pető Zoltán és Tiszttartó Titusz érkezéséig.

A projekt részeként a Beat internetes rádió lesz „az új dalok előszobája”, és együttműködésre törekednek majd a regionális rádiókkal is, illetve felvették a kapcsolatot a Zeneszöveg szerkesztőivel is. A kulcs viszont az, hogy

a Petőfi Rádió teljes tartalmi megújulására 2022. január 1-ig kell várni.

Ez egybecseng azzal, hogy a fiatalok körében nem igazán népszerű Fidesz éppen a választásokra hangolja át az ország egyik leghallgatottabb rádióját. Ahogy tette ugyanezt a 2014-es választások előtt is, csak akkor éppen azt a zenei szerkesztési vonalat dobták a kukába, amit most információink szerint vissza szeretnének hozni.

Demeter terveire a levélben médiacsoportként hivatkoznak, és ez nem véletlen. Egy online zenei portált is indítanak, pontosabban a könnyűzenei támogatásokat és programokat intéző Hangfoglaló honlapját alakítják át zenei portállá, ahol „fontos lesz a zenével kapcsolatos tartalmak előállítása”. A Petőfi Irodalmi Múzeum egyébként Hajónapló néven már fenntart egy kulturális médiafelületet, amelyben műsorvezetőként és riporterként felbukkant a Hangfoglaló frissen kinevezett vezetője, Dénes Adél, aki nem mellesleg Demeter Szilárd zenekarának menedzsere.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztosbeszél a közmédia és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös Petőfi-projektjéről tartott online sajtótájékoztatón a budapesti A38 hajón 2021. március 12-én – Fotó: Mohai Balázs / MTI
Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, miniszteri biztosbeszél a közmédia és a Petőfi Irodalmi Múzeum közös Petőfi-projektjéről tartott online sajtótájékoztatón a budapesti A38 hajón 2021. március 12-én – Fotó: Mohai Balázs / MTI

Demeter a Hajógyári-szigethez úsztatná az A38-at

A levél szerint Demeter tényleg hasznosítja a Vizoviczki-birodalomként is elhíresült Hajógyári-sziget évek óta kihasználatlanul álló részét. A tervek szerint

  • 3000 fős rendezvényhelyszínt alakítanak ki;
  • lesz kiállítóterem, például egy Rockmúzeum;
  • próbatermeket, közösségi tereket és társművészeti helyeket alakítanak ki, de a legerősebb, hogy

Középtávú tervként szerepel az A38 Hajó Hajógyári-szigethez való költöztetése, ha ez kivitelezhető.

Egyébként ez egyáltalán nem megoldhatatlan, hiszen az A38 Hajó nincs lebetonozva, mozdítható, vagyis technikailag nem kivitelezhetetlen, hogy felúsztassák a Hajógyári-szigetig.

A pályáztatással kapcsolatban a Petőfi Irodalmi Ügynökség (PIÜ) és a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) fog közösen egyeztetni, előbbi pedig egy új rendszernek köszönhetően felgyorsítja a pályázatok kifizetését. Kiegészítésként szerepel, hogy minden pályázatot úgy írnak ki, hogy azoknak egy bizonyos százalékát kötelezően zenészekre lehessen költeni. Ezek a pályázatok lehetnek alkotói pályázatok zeneművek megírására, felvételek finanszírozására, rádiós műsorokra vagy akár klubtámogatásra. Ezeknek az elbírálása rendre az NKA különböző kollégiumainak feladata.

Tovább érdekességek még a levélből:

  • „Öröm a zene” néven lesznek különböző tehetségpontok itthon és a magyarlakta Kárpát-medencei településeken is;
  • a PIÜ felvette a kapcsolatot a Nemzeti Filmalappal, hogy a külföldi filmek nyitni tudjanak a magyar zenék irányába;
  • a könnyűzenei exportra szakosodott HOTS iránya nem fog változni, és több pénz jut rá.

Frissítés:

  • Demeter Szilárd a Telex kérdésére megerősítette, hogy a kormánynál elfogadták az ötéves könnyűzenei tervét.
  • Azt is írta, gondolkodnak az A38 Hajó Hajógyári-szigethez való költöztetésén. „Lenne értelme, ezzel a hajósok is egyetértenek” – tette hozzá.
  • Megerősítette, hogy a Petőfi Rádió az A38 Hajóra költözik, ami a jövőben is koncerthelyszínként funkcionálna. „Sőt, még bővülni is tud a kínálata” – írta.

Demeter szerint azért csak 2022 elejétől tud megvalósulni a Petőfi Rádió tartalmi átalakítása, mert a rádiós szakemberek és „más médiaszakik” ezt javasolják. „Kell egy bő félév a rebranding előkészítésére stb., Béli Ádám csatornaigazgató rendkívül elkötelezetten dolgozik, amennyit tudunk, mi is segítünk neki(k). Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a szakmával, próbáljuk az igényeket összefésülni, és javaslatcsomagokban az MTVA elé tárni” – írta Demeter Szilárd.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!